Dels molts elements que componen un smartphone la bateria és un dels quals més dubtes, mites i falsedats generen.

La bateria dels mòbils porten amb si grans dubtes sobre el seu correcte ús que encara persisteixen entre nosaltres, com: ‘es pot deixar que s’esgoti la bateria del mòbil’, ‘carregar el mòbil moltes vegades desgasta la bateria’, ‘és dolent utilitzar el mòbil mentre s’està carregant’…

Les bateries són una part fonamental de qualsevol dispositiu i la seva capacitat sembla portar una dècada de retard respecte a una altra tecnologia, encara que és una de les principals preocupacions dels usuaris. Però no és que no hagin evolucionat; els panells 4K, els gigues de RAM, els processadors d’última generació de múltiples nuclis… consumeixen més energia que mai.

I és que temem pànic al mític “efecte memòria”, encara que aquest mal afecta en de forma preocupant només a les bateries de níquel-cadmi, molt comuns en l’ús domèstic i industrial, però cada vegada s’empren menys a causa del comentat efecte memòria i al seu potencial contaminant.

De tots els tipus de bateries, les d’ions de liti i les de polímers de liti, les que utilitzen els nostres dispositius mòbils, són les que presenten un coeficient més baix d’efecte memòria. De fet, fins que es va publicar un estudi sobre aquest tema en la revista Nature es creia que, directament, no tenien aquest punt feble.

Encara que no has de preocupar-te ja que l’efecte memòria de les bateries d’ions de liti és pràcticament imperceptible per a l’usuari. La pròpia vida útil dels smartphones és menor que el temps que ens portaria notar la degradació natural de la bateria. Amb tot, hi ha més factors que s’han de tenir en compte a l’hora de respondre a la pregunta que ens ocupa: és dolent deixar carregant el mòbil tota la nit?

És cert que els smartphones integren un sistema que interromp l’entrada d’electricitat una vegada es detecta que la bateria està completa. Això, a efectes pràctics, equival al fet que nosaltres estiguem pendents per desconnectar el cable just quan el nivell de bateria arribi al 100%.

Que la bateria es descarregui per complet, en canvi, sí que és un motiu per preocupar-se. Costa tant d’imaginar que un smartphone apagat, desendollat i amb bateria esgotada pugui explotar, no obstant això és així. Les bateries incorporen un sistema que les inutilitza totalment -i per sempre- quan el nivell de càrrega és molt baix per impedir que es tornin inestables i que es produeixin fallades crítiques. De no existir aquest sistema, les bateries buides podrien fins i tot explotar o incendiar-se.

En aquest sentit, Andrew Goldberg, editor tècnic de iFix, diu: “Alguna cosa que no és un problema és la “sobrecàrrega” de les bateries. A diferència del que pots pensar, deixar el teu mòbil o el teu portàtil connectat tot el temps no és dolent per a la bateria. Això es deu al fet que els teus dispositius, les seves bateries i els seus carregadors, en realitat són bastant intel·ligents. La càrrega que segueix rebent la bateria una vegada ha carregat la seva capacitat màxima en realitat li fa molt menys dany que el que sofreix quan es descarrega per complet”.

Hi ha molts factors que entren en joc a l’hora de valorar la vida útil de la bateria i deixar el mòbil carregant tota la nit no és el més rellevant. Per exemple, carregar el mòbil amb una funda pot provocar que el mòbil i terminal augmentin de temperatura. La calor sí que és un factor de risc a tenir en compte.

“Les bateries de liti poden reaccionar malament si el telèfon és exposat a elevades temperatures” afirma Shane Broesky, cofundador de Farbe Technik. “Si tens una funda en el dispositiu que no permet que la calor es dissipi, aquesta calor augmentarà la temperatura de la bateria i farà que s’oxidin les cel·les, la qual cosa reduirà la capacitat i la vida útil”.

Ara bé, hi ha raons més enllà de les pròpies bateries per evitar tenir carregant el mòbil tota la nit. Qualsevol aparell connectat al corrent elèctric pot sofrir per una simple fallada o sobrecàrrega en el transformador. És recomanable evitar tenir carregant el smartphone moltes hores seguides per una qüestió de precaució, però les bateries d’ions de liti podrien suportar-ho sense amb prou feines degradar-se.

D’altra banda, els experts recomanen mantenir la càrrega de la bateria entre el 40% i el 80% de la seva capacitat total. “Això permet que els ions carregats segueixin treballant i que protegeixin la vida de la bateria” apunta Broesky. “Carregar el dispositiu en períodes curts durant tot el dia li donarà a aquests ions energia suficient per mantenir-los en moviment”.

La bona notícia és que deixar el mòbil carregant tota la nit no afecta de forma negativa a l’autonomia del nostre smartphone. El més probable és que altres components del mòbil es deteriorin o es quedin obsolets molt abans que la bateria deixi de rendir degudament.

 

Notícia original Computerhoy.com | “¿Es malo dejar cargando el móvil toda la noche?

Leave A Comment