L’arribada del HDMI va ser una benedicció per als amants de la imatge i el so. Adéu als euroconectores, als RCA i al DVI, en 2003 va arribar el cable High-Definition Multimèdia Interface, o HDMI. I, des de fa un temps, tenim els HDMI ARC.

 

Només un any després, el HDMI s’havia menjat a la resta de solucions del mercat i també ha aparegut en dispositius com a càmeres, a part de televisors i reproductors de DVD, que arribaven amb el que anava a ser el nou estàndard.

 

15 anys després, el HDMI continua vigent i és la interfície per excel·lència per a aconseguir àudio i imatge, i sembla que no serà reemplaçat a curt termini, ja que HDMIevoluciona contínuament amb noves versions.

 

A continuació, veurem què és HDMI ARC i per a què serveix, possiblement el port més desconegut dels vostres televisors. Però, abans, cal veure què és això que no tots els HDMI són iguals.

 

 

No tots els HDMI són iguals

 

Com ja podeu saber els usuaris de consoles com Xbox One X i PS4 Pro, els nous sistemes necessiten per a funcionar de la millor manera possible un port HDMI especial. Si vostre HDMIés 1.3 o 1.4, no podreu veure els jocs 4K HDRde Xbox One X en tota la seva esplendor, per exemple.

 

Per a això necessitem el HDMI 2.0, però per què? Bé, amb cada nova versió de HDMI, els fabricants introdueixen noves funcions, que es tradueixen en una major amplada de banda, per dir-ho d’alguna manera, que permet augmentar la resolució de la imatge i la freqüència d’aquesta.

 

Per exemple, els HDMI 2.0 actuals no són compatibles amb vídeo a 8K i 120 Hz, alguna cosa que sí que podran aconseguir els HDMI 2.1. No obstant això, no només depèn del cable, també del port de la televisió o monitor. I aquí entra en joc el HDMI ARC, ja que a més de millorar la qualitat d’àudio/vídeo, els ports HDMI fan diferents coses.

 

HDMI ARC, per a què serveix això

 

HDMI ARC no és un port que ens vagi a donar millor connexió d’imatge que un altre de la televisió. Imagineu, si la vostra tele té tres HDMI2.0, un d’ells ARC, no veureu millor els jocs en aquest. Però aquest port sí que us farà la vida més fàcil.

 

 

El HDMI ARC és senzill d’utilitzar i, sobretot, té alguns avantatges enfront d’un HDMI convencional. Les sigles HDMI ARC signifiquen High-Definition Multimèdia Interface Àudio Return Channel.

 

Crec que ja podeu endevinar que es refereix, exclusivament, a l’apartat sonor. De fet, la qual cosa fa el HDMI ARC és estalviar-nos diners i un cable per mitjà, una cosa molt útil si teniu un munt de consoles connectades a la televisió, així com un sistema d’àudio extern.

 

Si compteu amb una barra de so o un sistema de cinema a casa, ja sabeu que necessiteu un cable SPDIF, l’òptic, connectat a la televisió. És a dir, el reproductor aniria connectat per HDMI al sistema de so, aquest sistema de so a la tele per HDMI (per a treure imatge) i un cable òptic del sistema de so a la tele per a reproduir el so de la televisió.

 

Amb el HDMI ARC només necessitem dos HDMI, el del reproductor a la barra de so i el de la barra de so a la tele, que al seu torn envia les dades del so a la barra per a poder reproduir-lo. Vagi, que és una mica com això:

 

 

 

Com veieu, es tracta d’un cable pràctic. El HDMIARC no millorarà imatge o so, sinó simplement estalviar un cable pel camí, que mai està malament. Això sí, el que necessitem és que tant la tele com el reproductor de so siguin compatibles, alguna cosa que s’indica clarament damunt o al costat del port HDMI en qüestió (i, en la tele, en el menú de HDMI).

 

I no tots els HDMI són iguals, part 2

 

Encara que ja hem vist què és HDMI ARC i per a què serveix, recordarem un ”invent” recent, el cable HDMI mCable. Com ja heu vist, no tots els cables HDMI són iguals, i un exemple és el mCable, que porta un ”processador” d’imatge per a reduir les dents de serra.

 

 

 

Això és molt útil, sobretot per a consoles com la Nintendo Switch o consoles més antigues com PS3 i Xbox 360, ja que millora bastant la qualitat d’imatge. Ara ja sabeu què és el HDMI ARC, així que, si teniu una televisió compatible i no us agraden els cables

 

Notícia original HobbyConsolas  | “Qué significa el puerto HDMI ARC de tu televisor y para qué sirve”

 

Leave A Comment