La majoria de persones que utilitzen un portàtil de manera habitual, solen deixar-ho sempre connectat al corrent durant llargs períodes de temps. És això dolent per a la durabilitat de la bateria? En aquest article, desmitificarem el mite i explicar-vos què passa quan deixes el portàtil sempre connectat al corrent.

 

Antany, la regla empírica habitual per quan fas servir ordinadors portàtils durant llargs períodes de temps era llevar-los la bateria i deixar-los connectats sempre al corrent, de manera que així la bateria no perdés la seva durabilitat. No obstant això, avui dia ja és habitual que els ordinadors portàtils portin la bateria integrada i no es pugui posar i treure fàcilment sense haver de desmuntar-los. Segueix sent vàlida aquesta regla?

 

 

Es sobrecàrrega la bateria?

 

Si en el teu cas tens un portàtil i sempre el tens connectat al corrent, és probable que en algun moment t’hagin donat diversos consells típics i, moltes vegades, contradictoris. ¿Has desconnectat del corrent perquè la bateria faci cicles de càrrega i així millorar la seva durabilitat? En alguns casos, hi ha gent que pensa que si deixes el portàtil connectat amb la bateria totalment carregada, aquesta es pot sobrecarregar. No facis ni cas, això realment mai passarà perquè per a això tenen mecanismes de protecció.

 

 

Potser en portàtils antics -realment vells, de fet- sí que podria succeir això, però des de fa molts anys els portàtils disposen de sistemes de protecció per maquinari que evitaran que la bateria se sobrecarregui. En general, quan el portàtil detecta que la bateria està al 100% deixarà de carregar-la i, mitjançant un relé semblant a què tenen els SAI, redirigirà l’alimentació externa directament al portàtil. En altres paraules, és com si haguéssim tret la bateria i, per tant, mai se sobrecarregarà.

 

Quant es degrada la bateria del portàtil?

 

Desafortunadament, les bateries es degraden amb el temps, tinguis el portàtil connectat a el corrent o no. De fet, la bateria es degradarà fins i tot encara que la treguis i no la utilitzis. Per aquest motiu pots tenir la falsa sensació que, si has tingut el portàtil connectat durant molt de temps al corrent i després ho vols fer servir amb la bateria, aquesta té una autonomia menor que quan l’equip era nou. Però això és normal, i el motiu no és que ho hagis tingut connectat al corrent, sinó perquè les bateries es degraden.

 

Quan es degrada la bateria? Com sempre, depèn. No obstant això, hi ha una taula que us posem a continuació elaborada per la Battery University (¿això existeix? Sí, sí que existeix) que analitza com es degraden les bateries amb el pas el temps quan s’emmagatzemen, sense utilitzar-se, amb un percentatge específic de càrrega durant un període d’un any.

 

 

 

 

Com es pot veure, si emmagatzemes la bateria al 100% de càrrega a 25 °C de temperatura ambient durant un any, aquesta es degradarà un 20% de la seva capacitat total, mentre que si ho fas al 40% de càrrega, la degradació és de tan només un 4%. Això vol dir que si vols treure-li la bateria al portàtil, és millor que ho facis quan no estigui al 100% de càrrega, ja que es degradarà molt més a poc a poc.

 

Llavors, deixo el portàtil sempre connectat o no?

 

Vists les dades llançades, el millor que pots fer per preservar la durabilitat de la bateria és que has de tenir el portàtil sempre connectat al corrent, li treguis la bateria quan aquesta estigui aproximadament al 40% de càrrega i que, de tant en tant, la connectis per carregar al 100% i tornis a deixar que es descarregui al 40% abans de tornar a llevar-la i guardar-la.

Si el teu portàtil no té la possibilitat de treure-li la bateria, llavors és recomanable que facis cert «manteniment», i almenys un cop al mes li treguis el cable per deixar que la bateria es descarregui al 20% -així ho indiquen a la Battery University- i després tornar a carregar al 100% nou.

En tot cas, com ja t’hauràs adonat veient la taula de dalt la calor és un dels més grans enemics de les bateries, així que quan la treguis i guardis és recomanable que ho facis en un lloc fresc i sec, de fet com més fred millor.

 

Notícia original Hardzone | “Què passa si deixes el portàtil sempre connectat al corrent?.”

Leave A Comment