El nou Firefox Quàntum ja està disponible per a tots els usuaris. És sens dubte un dels llançaments més importants de Mozilla en els últims anys i potser en la història del seu navegador. L’organització ha bolcat tots els seus esforços en Firefox, ara que han deixat enrere altres projectes com Thunderbird i el mateix Firefox US, totes les mans estan treballant per construir el millor navegador possible.

Amb motiu de l’arribada del tan esperat Firefox 57 en Genbeta hem conversat amb Mark Mayo, Vicepresidense Sènior de Firefox, sobre alguns dels aspectes més importants d’aquesta nova versió, la importància de la privadesa per al navegador de Mozilla, la seva eterna batalla amb Chrome, i el que espera al futur de Firefox.

Quan es parla de Firefox Quàntum se sol parlar de velocitat i consum de recursos, tothom té alguna cosa que dir sobre el ràpida que és aquesta versió del navegador, i com consumeix menys recursos. És alguna cosa que hem provat, et donen unes enorme ganes d’usar Firefox com el teu navegador principal, potser és el millor moment per fer-ho.

Però, hi ha un altre canvi bastant important en Firefox 57: l’arribada de les WebExtensions. Els complements per Firefox han canviat oficialment de model per un nou i més poderós, però que lamentablement ha reduït dràsticament la quantitat de complements compatibles amb l’última versió de Firefox en aquest moment.

 

Sobre les WebExtensions

Sobre aquest tema hem preguntat a Mayo, i s’ha mostrat molt més optimista que preocupat pel tema.

 

Pregunta: Ara que tenim Firefox 57 i les WebExtensions són el model a usar, encara hi ha molts complements clàssics que falten. Què farà Mozilla per animar als desenvolupadors a actualitzar les seves extensions, i que han de dir als usuaris que potser actualitzin avui i es trobin amb que ara els falten alguns complements, o molts?

 

Mark Mayo: El que hem estat veient en Firefox és que cada vegada menys i menys usuaris usen complements. El ritme al que els usuaris han estat personalitzant Firefox ha estat baixant, menys d’un terç dels usuaris ja ni tan sols usen complements.

Hem fet estudis, investigat i parlat amb els usuaris i la major tendència és que els complements sempre s’estan trencant, i amb el pas del temps per aquesta raó els usuaris van aprendre a deixar d’usar-los.

 

Actualment menys d’un terç dels usuaris de Firefox usen complements per al navegador

 

La major i més important queixa dels usuaris era que el seu Firefox havia deixat de funcionar, i en el 99% dels casos la solució era restablir el navegador i desactivar els complements.

Est ha estat l’estat constant de Firefox per molts anys ja, i quan combines això amb el vell model d’extensions de Firefox, el resultat per a nosaltres va ser que cada vegada menys desenvolupadors estaven escrivint complements, o mantenint els seus complements en funcionament.

Ara que ens mudem al model de WebExtensions hem rebut la major quantitat d’extensions per Firefox en sis anys, i la major raó és que ara és molt fàcil pels qui també creen extensions per Chrome, Opera, Edge i Safari perquè poden compartir gairebé tot aquest codi amb Firefox.

 

Estan veient arribar extensions que havien deixat de veure fa molts anys

 

El top 10 d’extensions en les categories més importants han estat convertits, amb algunes excepcions. Hi ha algunes coses que seran impossibles de fer amb el nou model, i per a aquest tipus d’usuaris i complements és el final del camí.

En un moment de transició sempre hi ha diferents perspectives, apreciem que segurament serà difícil per a un desenvolupador que solament feia complements per Firefox i mai havia tocat les WebExtensions abans, hauran d’aprendre coses noves. Però para gairebé qualsevol altre desenvolupador que també escriu extensions per a altres navegadors, la seva vida s’ha fet més fàcil.

Hi ha un costat bo i un costat dolent, igual que per als usuaris. Els complements vells oferien coses molt útils per a alguns usuaris i ara no estaran, això és lamentable, però al mateix temps arriba nova utilitat pels qui potser mai haguessin tocat els complements abans.

 

 

Sobre la privadesa i la recol·lecció de dades

Pregunta: Recentment va haver-hi una discussió en Mozilla Governance sobre un estudi que usava privadesa diferencial per recol·lectar dades dels usuaris de forma anònima, però est seria opt-out en lloc de opt-in, la qual cosa va aixecar algunes preocupacions entre els usuaris que estan molt pendents de la seva privadesa. Planeja Mozilla expandir això més enllà d’un estudi en el futur?

 

Mark Mayo: Va haver-hi diverses coses desafortunades en aquest exercici, una va ser l’explicació sobre l’es estava fent, crec que prenem la visió més conservadora, en el nostre desig de ser transparents ho vam fer sonar pitjor del que realment era.

Encara que crec que està bé, que és important ser el més clar possible sobre el que està passant, i per descomptat duem a terme aquest experiment en menys del 1% dels usuaris i per descomptat les dades es van esborrar al final.

Si anéssim a prendre aquest camí en el futur hauríem de treballar molt perquè siguin els usuaris els que prenguin la decisió i entenguin el que està passant.

 

Recuperar els usuaris que es van anar a Chrome

Pregunta: A l’agost, Chris Beard (CEO de Mozilla) va dir que Firefox 57 seria un “big bang”, i també va admetre que molts usuaris es van anar a Chrome perquè ells estaven oferint una millor experiència de producte. Creïs que Firefox està finalment llest per recuperar a aquests usuaris?

Mark Mayo: Ho creo. Definitivament. És definitivament alguna cosa que esperem. Potser gent que ens ha usat abans, gent que va aprendre sobre la naturalesa de Mozilla i qui fa el producte, i això els va fer sentir bé sobre usar Firefox.

Però, quan tens una alternativa com Chrome, que especialment treballava molt millor que Firefox amb aplicacions web grans, la gent usualment no vol sacrificar la seva experiència, encara que vulguin anar-se amb l’empresa petita i independent que solament fa un navegador, això és tot el que nosaltres fem.

 

“Google és l’empresa de publicitat més gran del món i ells fan Chrome per protegir aquest negoci. No hi ha dubte que aquesta és la raó per la qual Chrome existeix”.

 

Crec que molta gent entén les motivacions de Google, potser no pensen sobre això tots els dies, no parlen d’això en el sopar tots els dies, però entenen que Google és l’empresa de publicitat més gran del món i ells fan Chrome per protegir aquest negoci. És molt obvi, no és un secret, és la raó per la qual Chrome existeix, i resulta que és un excel·lent producte.

Chrome el producte era realment genial, i va anar millor que Firefox per molts anys. Crec que molts volien quedar-se amb nosaltres però Chrome era simplement millor.

 

Som una companyia de navegadors, així que no hi ha interessos ocults, no estem defensant cap altre negoci.

 

I ara, Firefox no és solament tan bo, sinó potser millor. En mitjana és més ràpid i usa menys memòria que Chrome i segueix sent fet pels bons, per gent que solament fa navegadors. Som una companyia de navegadors, així que no hi ha interessos ocults, no estem defensant cap altre negoci.

Amb una mica de sort això algun faci ressò en les persones i recuperem alguns d’aquests usuaris durant el proper any, pren molt temps guanyar-se de nou als usuaris. Hem de seguir provant-nos a nosaltres mateixos. I si ho fem crec que tenim una oportunitat.

 

 

Sobre el futur de Firefox

Pregunta: Ara que Firefox Quàntum està finalment aquí, què podem esperar de Firefox 58 i el Firefox del futur?

Mark Mayo: El futur de Firefox serà fantàstic. Perquè encara que aquest és un gran llançament, creiem que és realment competitiu, dins de la nostra organització aquesta és amb prou feines la primera meta completada, aquest era al lloc on necessitàvem arribar per obrir el futur.

El que estem buscant ara és prendre aquestes noves tecnologies en les quals hem estat treballant amb el nostre motor de recerca Servo i aplicar-les a Firefox. WebRender mourà l’arquitectura dels anys 90 al futur.

Alguna cosa que m’emociona molt al meu personalment són les pestanyes, m’encanta tenir moltes pestanyes obertes. Amb Firefox 58 i 59 anem a portar a un nivell enterament diferent l’ús de les pestanyes amb les WebExtensions, alguna cosa que cap altre navegador té. És alguna cosa pel que no puc esperar.

 

Notícia original Genbeta  |  “Estamos listos para recuperar los usuarios que se fueron a Chrome”, entrevistamos al vicepresidente de Firefox

 

Leave A Comment