T’expliquem com funciona i què has de fer per evitar una nova campanya de suplantació d’identitat en WhatsApp, i que ha tornat a primera plana de la informació tal com confirma l’Institut Nacional de Ciberseguretat.

 

Durant els últims dies està circulant una estafa a través de WhatsApp que ens exigeix ​​un codi de verificació que hauríem rebut prèviament a través d’SMS, i has de ser conscient que es tracta d’una campanya maliciosa de suplantació d’identitat i podries acabar perdent accés al teu compte.

No es tracta d’un atac nou, atès que la Guàrdia Civil ja va advertir sobre un atac similar l’estiu passat on es parlava d’una campanya de suplantació d’identitat a través de WhatsApp i en la qual un ciberdelinqüent volia prendre accés del nostre compte.

 

La millor manera d’entendre l’atac és explicant-, perquè no piquis i no caiguis en el mateix, atès que ara s’està estenent.

 

L’atac és molt senzill:

  • Primer el ciberdelinqüent en el seu propi telèfon es registra a WhatsApp, però ho fa amb el teu número.
  • Com WhatsApp li demana que verifiqui aquest nombre, el telèfon associat rebria un SMS de verificació. Dit mòbil estaria en possessió de la víctima.
  • L’atacant es posa en contacte amb la víctima a través d’un contacte de WhatsApp conegut que ja hagi hackejat prèviament.
  • L’atacant demana a la víctima que per favor li comparteixi el codi SMS que ha rebut per error.
  • Si la víctima comparteix aquest codi de verificació de 6 dígits, l’atacant pot verificar el teu propi número en el seu dispositiu i se li atorgaria accés. WhatsApp trauria de la sessió a la terminal de la víctima.

En aquest cas hauries perdut l’accés al teu compte de WhatsApp, però per sort és molt fàcil recuperar-la.

  • Obre WhatsApp
  • Introdueix el teu número de telèfon
  • Rebràs un SMS de verificació de 6 dígits
  • Introdueix aquests 6 dígits en el registre de WhatsApp

Si ho has fet bé recuperaràs accés al teu compte i se li tancarà la sessió a l’atacant.

 

És probable que el ciberdelinqüent hagi activat la verificació a dues passes, amb el que se’t demanaria ingressar un codi addicional.

 

En aquest últim cas has d’esperar set dies per poder verificar de nou el teu telèfon, però al menys aconseguiràs que es tanqui l’accés fraudulent al teu compte.

L’única raó per la que un ciberdelinqüent estaria interessat en guanyar accés al teu compte de WhatsApp és per aconseguir més contactes, suplantar la teva identitat i fins i tot obtenir informació confidencial fent-se passar per tu i fer algun tipus de xantatge

 

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha declarat a maldita.es que han notat un lleu repunt en les consultes rebudes sobre aquest tipus d’atacs, de manera que has d’estar alerta.

 

WhatsApp aclareix en la seva secció de preguntes freqüents que mai hem de compartir un codi de verificació amb ningú, ni amb els nostres familiars més propers ni amb els nostres millors amics atès que mai podem saber qui està realment a l’altre costat de l’aplicació.

 

Notícia original: Computer Hoy

Leave A Comment