El mateix dia que van anunciar oficialment el llançament de Windows 10 21H1, Microsoft va acabar de confirmar el que ja es venia xiuxiuejant: Windows 10X està mort fins i tot abans de néixer. El desenvolupament d’aquesta versió de Windows 10 lleugera, enfocada en el núvol i que vindria a, suposadament, competir amb Chrome US, s’ha cancel·lat.

 

Si és una història que et sona familiar, és perquè no fa molt va passar una cosa semblant (per no dir exactament igual). Recorden Windows 10S? Era bàsicament el mateix, un Windows 10 que només utilitzaria aplicacions de la Microsoft Store per “ser més segur” i competir amb Chrome US. Però, hi ha més exemples.

Un objecte immòbil contra una força imparable

Windows 10 S va ser anunciat el 2017 i enterrat el 2018, només va aparèixer breument en aquell portàtil de superfície al qual no va fer molts favors. Microsoft va trigar poc temps a lamentar la idea i, finalment, es va convertir en un “mode” a Windows 10.

 

És el mateix que passa amb Windows 10X, les funcions desenvolupades de la qual s’integraran ara a Windows 10. Aquesta història ja és bastant antiga i s’ha repetit durant algun temps en una mena de dia de la marmota a Microsoft.

El monstre que és Windows 10 s’ha empassat Windows 10X com s’ha empassat Windows 10 S.

Microsoft intenta des de fa molt, molt de temps, modernitzar Windows d’una manera “revolucionària”, amb idees que no acaben aquí i amb una constant en cada iniciativa: el penediment i la incapacitat de desfer-se de qualsevol cosa.

Aquesta és una característica de Windows que és bona i dolenta alhora. En general, Windows com a sistema operatiu és molt bo, és molt fàcil d’utilitzar, és tan conegut i el seu funcionament està tan interioritzat en la ment dels usuaris que la idea de canviar massa cosa sempre acaba caient en una: perquè ho vols arreglar si no està trencat?

Aquest és l’objecte inamovible, un Windows que fa moltes coses bé des de fa anys, un sistema tan compatible amb la versió anterior que conserva “errors” de fa 40 anys, però que salva la vida de molts equips i infraestructures antigues que han estat abandonades per a ecosistemes diferents de Microsoft.

La força imparable és la necessitat constant de canviar, d’evolucionar, de millorar i sobretot de competir, perquè ja no sóc l’únic cantant del poble. Microsoft no es pot permetre el luxe d’estancar-se, perquè el món del programari modern és un dels que està canviant constantment, però en la seva recerca d’aquest canvi per millorar hi ha hagut molta inestabilitat.

Ser Windows o no ser, aquest és el dilema

Windows 8 va ser un intent fallit per canviar dràsticament la interfície de Windows, el penediment va arribar molt aviat i els canvis pitjor rebuts van ser eliminats amb Windows 8.1. Però, també va significar l’arribada d’una botiga d’aplicacions pròpies de Microsoft que segueix intentant-sense acabar de poder.

 

Un altre exemple interessant van ser Windows Phone i Windows 10 Mobile, els esforços de Microsoft a la plataforma mòbil simplement no van ser prou ràpids per competir amb un iOS i un Android que van començar de zero i no havien de desfer-se d’un munt de coses per adaptar-se a nou terreny.

Windows vol pensar com una altra cosa de vegades, però no pot deixar de pensar com Windows

Potser si Windows hagués deixat de “pensar com Windows” a la plataforma mòbil, la història seria una altra. Windows en el seu nucli no està pensat en l’absolut per a una plataforma com la mòbil, però Microsoft semblava voler conservar aquesta essència de Windows en un món completament diferent, i a la fi es va perdre tot.

El mateix Windows 8 va patir molt per això, amb una crisi d’identitat i dividit entre oferir la millor experiència amb pantalles tàctils o amb teclat i ratolí, a la fi no fent cap de les dues coses de el tot bé.

A l’escriptori, Microsoft segueix intentant reinventar Windows 10, i no és que en els últims sis anys no hagin millorat la seva plataforma, ho han fet i molt. Windows 10 és al meu entendre i la de molts, el millor Windows de la història, però a el mateix temps és un monstre el codi ocupa 0,5 TB i s’estén per 4 milions de fitxers que tenen més d’un petit problema.

És un fill de Frankenstein compost de les parts de moltes idees que no van poder volar per si soles, i de tots els Windows que van venir abans. Si canvia massa deixa de ser el que és, però canviant d’una forma extremadament lenta i desorganitzada és com tenim el munt de inconsistències i la famosa inestabilitat de les seves actualitzacions.

Quan has de fer-ho bé en més de 1300 milions d’equips, no és fàcil. Canviar alguna cosa en Windows 10 avui és gairebé una decisió nuclear que requereix molta precaució, i per això històries com les de Windows 10X o S, probablement no siguin les últimes que veurem en el seu estil.

Notícia Original: Genbeta

Leave A Comment