Si cada vegada que encens el PC et trobes amb que la data i l’hora de l’equip s’han resetejat , és que tens un problema però, malgrat el que tothom pugui pensar, pot ser tant de maquinari com de programari . En aquest article et anem a explicar què és el que està passant i, per descomptat, què és el que has de fer per solucionar-ho.

La data i l’hora de el PC són una cosa que serveix per molt més que per informar-te de quin dia vius o quina hora és, ja que d’això depèn la sincronització de molts dels serveis de sistema i pot provocar, entre altres coses, que hagi programes que no funcionin, de manera que seria una nosa haver de posar el PC en hora cada vegada que ho encens.

Per què la data i l’hora es resetegen a l’encendre el PC?

L’elenc de problemes que et pots trobar van des de l’error « CMOS BATTERY FAILED » a l’arrencar l’equip fins que aplicacions no arrenquin si la data i l’hora no estan bé, com ara el llançador de la famosa plataforma de jocs Steam, sense anar més lluny, que no s’iniciarà si la data i hora de el PC no estan sincronitzades amb els seus servidors.

Un altre error que et pots trobar és, en sistemes Windows, que quan intentes posar l’equip en hora produeix un error i el sistema no et deixa, obligant-te a fer aquesta operació directament a la BIOS en lloc de en la configuració de sistema operatiu.

 

Pila CMOS data hora PC

 

En un PC, sigui sobretaula o portàtil, la data i l’hora funcionen en sincronia entre la BIOS de l’equip i el sistema operatiu, i quan l’equip està apagat és gràcies a la pila CMOS que incorporen les plaques base que aquesta dada pot quedar emmagatzemat , de manera que cada vegada que encenguis de nou l’equip et mostri la data i hora correctes.

Què pots fer si la data i hora de el PC es resetegen?

Un mal funcionament bé de la pila bé del programari encarregat d’aquesta sincronització poden fer que la data i l’hora es reseteen cada vegada que encenguis el PC, així que anem a veure què és el que pots fer en cada un dels casos.

Problemes en el programari

Quan el teu problema és que la data i hora es resetegen cada vegada que encens però no et deixa posar l’equip en hora des de Windows, o bé que cada vegada que ho encens et mostra la data i l’hora de el moment en què el apagaste, probablement el problema sigui de programari i, afortunadament, la solució és bastant senzilla. Abans de res has de comprovar que tens totes les actualitzacions de Windows instal·lades (per a això fes clic al botó d’Inici, després selecciona Configuració (la icona de la roda dentada) i després d’això veu a del menú ‘Actualització i seguretat », on et mostrarà si hi ha actualitzacions disponibles.

 

Windows Update

 

Després de comprovar i instal·lar les actualitzacions pertinents, el que has de fer és prémer el botó d’Inici i escriure «Serveis» per accedir a l’eina dels Serveis de l’Sistema (alternativament prem WIN + R i en l’avantatge d’executar escriu «services. msc »i prem D’acord). A la finestra que s’obre, has de localitzar la línia anomenada «Hora de Windows».

 

Servei Hora Windows

 

Fes doble clic sobre aquest servei i s’obrirà una finestra, en la qual has de canviar el tipus d’inici de Manual a Automàtic.

 

Servei data i hora PC

 

Un cop fet això, dóna-li a Acceptar, tanca totes les finestres i apaga l’equip per comprovar si el problema persisteix. Per assegurar, un cop que arrenqui el sistema torna a Configuració i veu a l’apartat «Hora i idioma», on hauràs de comprovar que la casella «Definició de l’hora automàticament” està habilitada, a més de fer clic sobre el botó «Sincronitza ara» perquè la data i hora del teu equip es sincronitzin amb els servidors NTP de Microsoft.

 

Data i hora Windows

 

Un cop fet això, reinicia novament l’equip i comprova si el problema segueix succeint; de ser així, passa a l’apartat perquè probablement teu problema rau en el maquinari.

Problemes amb el maquinari

Com t’hem comentat abans, que el PC sigui capaç de mantenir la data i l’hora fins i tot estant apagat és gràcies al fet que les plaques base tenen una petita pila de botó, anomenada bateria CMOS. Aquesta pila, com totes les piles, té una durada limitada i és possible que la del teu equip s’hagi gastat i que hagis de canviar-la per una altra.

 

Canviar pila CMOS

 

Canviar la pila de la placa base és un procés molt senzill; simplement has de localitzar on està ubicada a la placa base del teu PC i veuràs que té una petita pestanya que impedeix que la pila es surti. Simplement tira la pestanya per a enrere ajudant-te d’un tornavís (tot això òbviament amb l’equip apagat i desconnectat de la corrent) per treure la pila i canvia-per una de nova.

Les piles CMOS que utilitzen les plaques base estan bastant estandarditzades i, excepte casos molt rars, són CR2032 que podràs trobar per norma general en qualsevol ferreteria. En tot cas, pots anar a una ferreteria amb la pila gastada que has tret de el PC i demanar que et venguin una igual (el seu preu ronda els dos euros o fins i tot menys). Aquest tipus de piles també es pot trobar fàcilment en botigues en línia com Amazon.

 

Instal·lar la nova pila és un procés molt senzill: simplement fixa’t on és la pestanya que vas haver de moure per treure la pila vella i insereix la pila nova a l’extrem oposat. A l’fer pressió a la zona de la pestanya aquesta deixarà que la pila es col·loqui al seu lloc i quedarà ja fixada. Només vés amb compte de inserir-la amb la polaritat correcta, ja que el negatiu (la part més estreta) ha d’anar cap avall i el positiu (la part més ampla) ha d’anar cap amunt.

Després de canviar la pila el sistema et dirà que la data i l’hora han estat canviats i que has d’entrar a la BIOS de l’equip per configurar-les, així que simplement fes-ho, guarda els canvis i comprova si el problema s’ha solucionat definitivament.

 

Noticia original: Hardzone

Leave A Comment