Fa gairebé una dècada Microsoft es va veure forçada a presentar-li als usuaris la ‘ballot screen’ per a triar el seu navegador per defecte en instal·lar Windows. Ara aquestes mateixes mesures per evitar casos de monopoli s’aplicaran a Android: Google et permetrà triar quin cercador vols utilitzar en posar en marxa el dispositiu per primera vegada, però a més també oferirà aquesta pantalla d’elecció en el seu navegador Chrome si ho instal·les.

Això passarà a principis de 2020 després de les pressions de la Unió Europea, però ho farà amb un detall singular: les empreses que vulguin formar part d’aquest grup d’opcions hauran de licitar en una subhasta per aparèixer en ella : només els tres que més licitin accediran a estar en aquesta pantalla destacada al costat del cercador de Google.

Acatant la decisió amb polèmica inclosa
La decisió de Google no arriba perquè sí: la multa de 4.390 milions d’euros que li va imposar la UE per abús de posició dominant ha sorgit efecte i l’empresa ha reaccionat tractant d’evitar futurs problemes i investigacions antimonopoli.

El sistema ideat per Google per elegir els proveïdors que apareixeran en aquesta pantalla amb els cercadors podria no obstant això generar una nova polèmica . La subhasta funcionarà de forma independent a cada país perquè els proveïdors que ho desitgin licitin a partir d’una quantitat mínima no especificada.

Alguns proveïdors com Qwant ja s’han queixat que aquesta mesura és “un abús total de posició dominant” al ” demanar diners simplement per mostrar una llista d’alternatives “.

Probablement aquesta visió serà compartida per altres proveïdors , encara que de moment no hi ha comentaris dels responsables de Microsoft Bing, Yahoo o DuckDuckGo, per citar alguns dels més coneguts.

A partir d’aquí les tres majors licitacions apareixeran al menú de selecció del cercador en ordre aleatori al costat del de Google, que explica que aquest sistema “permet als proveïdors de cerca decidir quin valor creuen que té aquesta opció d’aparèixer a la pantalla de elecció i licitar en conseqüència “.

Aquesta decisón inicial pot ser modificada en qualsevol moment posterior com ho és ara: si un usuari vol canviar el seu proveïdor de cerca al mòbil o al navegador Chrome -o en qualsevol altre- pot fer-ho des de les opcions d’aquests programes.

La subhasta acabarà el proper 13 de setembre de 2019 i el resultat sobre quines han guanyat aquestes licitacions no es confirmarà fins al 31 d’octubre de 2019. A partir d’aquí començarem a veure aquesta pantalla de selecció del cercador tant en Android com en Chrome – quan els usem per primera vegada en els nostres dispositius mòbils, PC i portàtils- a principis de 2020, en una data encara per determinar.

Leave A Comment