A tots ens ha passat alguna vegada: ens envien un arxiu amb algun document, informació o imatge important, i no disposem de cap programa per obrir-lo . De fet, ni ens sona aquesta extensió. Sol passar amb els arxius “.psd” , que és un dels formats amb els quals es poden guardar els projectes en Photoshop. Doncs bé, si has rebut un fitxer amb aquest estil i no tens Photosho p, et presentem una sèrie d’alternatives que et permetran, com a mínim, veure el contingut del .psd o fins i tot editar-lo.

Un (PSD) és un arxiu que manté totes les característiques d’un document concret de Photoshop, és a dir, els textos, les capes, les màscares, els efectes i tota la feina d’edició que s’hagi realitzat. D’aquesta manera, quan tornem a obrir el document després d’haver-ho guardat, podrem seguir exactament des de l’últim punt on ho vam deixar.

GIMP: obrir … i editar
Si és el teu cas i el que vols, exactament, és fer algun retoc sobre l’arxiu que has rebut, però no disposes de Photoshop, una de les millors opcions que pots utilitzar és GIMP , del que ja us parlem quan vam presentar diverses alternatives a Photoshop .

GIMP és un programa d’edició d’imatge gratuït, de codi obert i multiplataforma que permet retocar imatges i que, entre altres coses, és capaç d’ obrir i editar arxius PSD . Un cop ho has retocat al teu gust, si vols canviar el format hauràs de fer clic sobre “File> Export As …”, triar el nou format i prémer a “Export”. Ja ho tens!

IrfanView, el salvavides més lleuger
Una opció més que interessant per obrir un arxiu PSD és IrfanView , un senzillíssim programa per visualitzar imatges . IrfanView és ràpid, gratuït, extremadament lleuger (amb prou feines 3 MB) i pot amb tots els formats d’imatge amb què et trobaràs en la teva vida. De fet, també és capaç d’obrir alguns àudios i vídeos.

El seu principal poder, aquesta senzillesa, és també el seu major defecte: IrfanView pesa poc perquè no és un programa d’edició d’imatge . Això vol dir que, a part de visualitzar la imatge i de tres o quatre opcions més, no podrem fer res amb ella. Això sí, podràs obrir-la i guardar-la en un altre format.

IrfanView només està disponible per a Windows . En qualsevol cas, si només parlem de veure la imatge, els usuaris de Mac no han de patir, ja que poden obrir els arxius PSD de forma nativa (a través d’Finder).

Photopea, la solució en línia
Les dues propostes anteriors obliguen a descarregar algun programa. Photopea no. Photopea és la solució online a tots aquells que no disposen de Photoshop però necessiten veure o editar un PSD.

La home d’Photopea és un calc, amb diverses opcions menys, de la interfície de Photoshop. Per obrir un PSD, fes clic sobre “File> Open” i selecciona l’arxiu. Com dèiem, podràs editar utilitzant el grapat d’opcions que ofereix Photopea , que per a un usuari mitjà és bastant gran. Quan hagis acabat l’edició, fes clic novament a “File> Export As …” i selecciona el nou format que tindrà la imatge.

Leave A Comment