DNS són les sigles en anglès de Sistema de noms de domini el qual s’encarrega de dirigir el trànsit de tot Internet. A continuació et mostrarem com navegar més ràpidament amb només modificar aquest paràmetre.

 

El DNS s’encarrega de traduir els noms de domini de les pàgines que introdueixes en les teves cerques des del navegador, com per exemple Computerhoy.com o Hobbyconsolas.com, i les hi retorna al navegador traduïdes en forma d’IP del servidor en el qual s’allotja la web, alguna cosa així com 23.256.23.76 o 84.89.210.23.

 

Per tant, podríem dir que un servidor DNS és el “traductor” entre les cerques que fem les persones i les dades d’allotjament que necessiten els dispositius per a arribar fins a les pàgines web que li demanes.

 

A més, els servidors DNS també poden usar-se per a restringir el trànsit a determinades webs, per la qual cosa les DNS poden ser una eina de censura en alguns països. Amb només canviar el servidor DNS que utilitzi el teu ordinador, pots saltar-te aquestes restriccions per, a més de millorar la velocitat de connexió, millorar la privacitat.

 

 

OpenDNS

OpenDNS és un dels noms més importants pel que fa a servidors DNS públics i gratis. Porta en actiu des de 2005 i ara és propietat de Cisco.

 

El seu servei gratuït ofereix alta velocitat de navegació, un temps d’activitat pròxim al 100% i ofereix bloqueig a llocs de phishing i control parental per a bloquejar la navegació per llocs web de contingut inapropiat per a menors.

 

El servei compta amb una part gratuïta, en la qual pots navegar i utilitzar amb tota normalitat el reencaminament DNS, i amb un servei opcional de pagament en el qual s’ofereixen funcions de monitoratge i bloquejos específics a llocs web que poden resultar interessants a petites empreses i professionals.

 

En la mateixa web s’ofereix informació sobre com configurar els DNS en l’ordinador per a començar a utilitzar OpenDNS.

 

 

Servidors DNS primaris: 208.67.222.222
Servidors DNS secundaris: 208.67.220.220

 

 

Cloudflare

Cloudflare ofereix un servei d’adreçament DNS de dominis gratuït en el qual, per sobre de tot, es preval la velocitat.

 

Aquest servei no ofereix cap dels extres que veuràs sovint en altres llocs. No hi ha protecció antiphishing, ni bloqueig d’anuncis o no hi ha filtrat de contingut per a menors. És simplement i planament, velocitat.

 

Per tant, aquest sistema és perfecte si ja tens equipats sistemes de seguretat en el teu ordinador i només vols millorar la velocitat de navegació. Proves independents han demostrat que Cloudflare és el servei de DNS públic més ràpid.

 

La privacitat és un altre punt important a l’hora d’usar Cloudflare, l’empresa no utilitzarà les teves dades de navegació per a publicar anuncis, sinó que eliminarà qualsevol registre de la teva navegació en les següents 24 hores.

 

Perquè això no quedi com una simple fanfarronada de Cloudflare, la mateixa empresa ha contractat a l’auditoria externa KPMG perquè auditi les seves pràctiques anualment.

Cloudflare inclou tutorials de configuració senzills per a sistemes Windows, Mac, Android, iOS, Linux i routers.

 

 

Servidors DNS primaris: 1.1.1.1
Servidors DNS secundaris: 1.0.0.1

 

 

Google Public DNS

Google estén els seus tentacles a gairebé tots els racons de l’esfera web, per la qual cosa els servidors de Google Public DNS no són una excepció. A més, és un servei gratuït que proporciona una alternativa DNS senzilla i efectiva.

 

Tractant-se de Google, no es pot garantir que la privacitat s’acosti al que promet Cloudflare, però almenys comparteix les mateixes polítiques de privacitat que altres serveis gratuïts de Google com Gmail, o Google Drive.

 

En aquest sentit, i tal com succeeix en la resta de serveis de Google, l’usuari pot consultar totes les dades que es recopilen sobre ell i desestimar el seu ús, per la qual cosa al final la privacitat i la transparència són un valor afegit per a utilitzar aquest servei de DNS gratuït.

En la mateixa web de Google Public DNS s’ofereix un tutorial bàsic per a configurar les DNS de Google, però en Internet existeix molta informació sobre com fer-ho.

 

 

Servidors DNS primaris: 8.8.8.8
Servidors DNS secundaris: 8.8.4.4

 

 

Comodo Secure DNS

Com no podia ser d’una altra manera, uns DNS facilitats per una empresa de seguretat informàtica no podien tenir un altre objectiu que el d’oferir la millor protecció en la navegació.

 

Comodo Secure DNS no només bloqueja els llocs de phishing, sinó que també adverteix si el navegador es redirigeix a llocs amb malware, spyware i fins i tot dominis latents que poden allotjar publicitat (finestres emergents, bàners, etc…) alentint o bloquejant la teva navegació.

 

El sistema de DNS assegurances està inclòs en el servei Comodo Domi Shield, que agrega característiques addicionals de seguretat al teu equip.

Aquest servidor DNS també ofereix un bon rendiment, ja que compta amb una xarxa mundial de servidors que permeten una baixa latència en respondre a les sol·licituds de direccions de dominis.

 

 

Servidors DNS primaris: 8.26.56.26
Servidors DNS secundaris: 8.20.247.20

 

 

Quad9

Quad9 és un servidor de DNS gairebé un desconegut que s’està posicionant molt bé a l’hora d’oferir serveis de DNS públics i gratuïts.

 

Aquest servei afirma utilitzar fins a 18 proveïdors de detecció d’amenaces per a crear una espècie de llista negra amb la qual protegeix als usuaris de llocs web maliciosos quan se’ls intenta redirigir a ells.

 

A més, es troba entre els servidors DNS amb un millor rendiment, situant-se per davant d’opcions com Comodo Secure DNS, i lleugerament per darrere de Cloudflare o OpenDNS.

 

Quad9 ofereix alguns tutorials bàsics per a configurar els seus DNS en Windows i macOS, però és una configuració molt senzilla i fàcil de dur a terme.

 

Servidors DNS primaris: 9.9.9.9
Servidors DNS secundaris: 149.112.112.112

 

 

Notícia original ComputerHoy  | “Com navegar per Internet més ràpid amb les millors DNS?”

 

Leave A Comment