DNS són les sigles en anglès de Sistema de noms de domini el qual s’encarrega de dirigir el trànsit de tot Internet. Et mostrem com navegar més ràpid amb només modificar aquest paràmetre.

El DNS s’encarrega de traduir els noms de domini de les pàgines que introdueixes en les teves cerques des del navegador, com ara Computerhoy.com o HobbyConsolas.com, i  les torna a el navegador traduïdes en forma d’IP de servidor en el qual s’allotja la web, una mena de 23.256.23.76 o 84.89.210.23.

Per tant, podríem dir que un servidor DNS és el “traductor” entre les recerques que fem les persones i les dades d’allotjament que necessiten els dispositius per arribar fins a les pàgines web que li demanes.

Com més ràpid i eficient sigui aquest servei de traducció, més ràpid arribaràs a la pàgina. És a dir, en general, més ràpida serà la teva navegació.

Además, los servidores DNS también pueden usarse para restringir el tráfico a determinadas webs, por lo que las DNS pueden ser una herramienta de censura en algunos países. Con solo cambiar el servidor DNS que utilice tu ordenador, puedes saltarte esas restricciones para, además de mejorar la velocidad de conexiónmejorar la privacidad.

OpenDNS

OpenDNS és un dels noms més importants pel que fa a servidors DNS públics i gratis. Porta en actiu des de 2005 i ara és propietat de Cisco.

El seu servei gratuït ofereix alta velocitat de navegació, un temps d’activitat proper a el 100% i ofereix bloqueig a llocs de pesca i control parental per bloquejar la navegació per llocs web de contingut inadequat per a menors.

Com canviar les DNS a Windows 10 manualment

El servei compta amb una part gratuïta, en la qual pots navegar i utilitzar amb tota normalitat el redireccionament DNS, i amb un servei opcional de pagament en el qual s’ofereixen funcions de monitorització i bloquejos específics a llocs web que poden resultar interessants a petites empreses i professionals.

En la pròpia web s’ofereix informació sobre com configurar els DNS a l’ordinador per començar a utilitzar OpenDNS.

Servidors DNS primaris: 208.67.222.222
Servidors DNS secundaris: 208.67.220.220

Cloudflare

Cloudflare ofereix un servei d’adreçament DNS de dominis gratuït en el qual, per sobre de tot, es prima la velocitat.

Aquest servei no ofereix cap dels extres que veuràs sovint en altres llocs. No hi ha protecció contra la pesca electrònica, ni bloqueig d’anuncis o no hi ha filtrat de contingut per a menors. És simple i planerament, velocitat.

Per tant, aquest sistema és perfecte si ja tens equipats sistemes de seguretat al teu ordinador i només vols millorar la velocitat de navegació. Proves independents han demostrat que Cloudflare és el servei de DNS públic més ràpid.

La privacitat és un altre punt important a l’hora d’usar Cloudflare, l’empresa no utilitzarà les dades de navegació per publicar anuncis, sinó que eliminarà qualsevol registre de la teva navegació en les següents 24 hores.

Perquè això no quedi com una simple fanfarronada de Cloudflare, la pròpia empresa ha contractat a l’auditoria externa KPMG perquè auditi les seves pràctiques anualment.

Cloudflare inclou tutorials de configuració senzills per a sistemes Windows, Mac, Android, iOS, Linux i routers.

Servidors DNS primaris: 1.1.1.1
Servidors DNS secundaris: 1.0.0.1

Google Public DNS

Google estén els seus tentacles a gairebé tots els racons de l’esfera web, de manera que els servidors de Google Public DNS no són una excepció. A més, és un servei gratuït que proporciona una alternativa DNS senzilla i efectiva.

Si es tracta de Google, no es pot garantir que la privacitat s’acosti al que promet Cloudflare, però al menys comparteix les mateixes polítiques de privacitat que altres serveis gratuïts de Google com Gmail, o Google Drive.

En aquest sentit, i tal com succeeix a la resta de serveis de Google, l’usuari pot consultar totes les dades que es recopilen sobre ell i desestimar el seu ús, de manera que a la fi la privacitat i la transparència són un valor afegit per usar aquest servei de DNS gratuït.

En la pròpia web de Google Public DNS s’ofereix un tutorial bàsic per a configurar les DNS de Google, però a Internet hi ha molta informació sobre com fer-ho.

Servidors DNS primaris: 8.8.8.8
Servidors DNS secundaris: 8.8.4.4

Comodo Secure DNS

Com no podia ser d’una altra manera, uns DNS facilitats per una empresa de seguretat informàtica no podien tenir altre objectiu que el d’oferir la millor protecció en la navegació.

Comodo Secure DNS no només bloqueja els llocs de pesca, sinó que també adverteix si el navegador es redirecciona a llocs amb malware, spyware i fins i tot dominis latents que tenen capacitat per publicitat (finestres emergents, banners, etc …) alentint o bloquejant la teva navegació.

El sistema de DNS assegurances està inclòs en el servei Comodo Dome Shield, que afegeix característiques addicionals de seguretat al teu equip.

Aquest servidor DNS també ofereix un bon rendiment ja que compta amb una xarxa mundial de servidors que permeten una baixa latència a l’respondre a les sol·licituds d’adreces de dominis.

Servidors DNS primaris: 8.26.56.26
Servidors DNS secundaris: 8.20.247.20

Quad9

Quad9 és un servidor de DNS gairebé un desconegut que s’està posicionant molt bé a l’hora d’oferir serveis de DNS públics i gratuïts.

Aquest servei afirma utilitzar fins a 18 proveïdors de detecció d’amenaces per crear una mena de llista negra amb la que protegeix els usuaris de llocs web maliciosos quan se’ls intenta redireccionar a ells.

A més, es troba entre els servidors DNS amb un millor rendiment, situant-se per davant d’opcions com Comodo Secure DNS, i lleugerament per darrere de Cloudflare o OpenDNS.

Quad9 ofereix alguns tutorials bàsics per escollir les DNS a Windows i macOS, però és una configuració molt senzilla i fàcil de dur a terme.

Servidors DNS primaris: 9.9.9.9
Servidors DNS secundaris: 149.112.112.112

Leave A Comment