¿Problemes de velocitat i cobertura amb la connexió WiFi de casa teva? Et donem alguns consells per sobreviure ara que les connexions a Internet van més lentes.

 

Cada membre d’una família té horaris diferents, de manera que només coincideixen a casa en moments puntuals i no sempre fan les mateixes activitats. Per tot això ha canviat amb la situació excepcional que estem vivint.

 

Ara no només estan tots els membres de la família alhora a casa, sinó que tots ells han de treballar o estudiar en línia, posant a prova la capacitat de connexió de l’router de casa teva.

 

Aquí trobaràs alguns consells que poden ajudar-te a millorar la qualitat del senyal WiFi de casa teva ara que les connexions a Internet són més necessàries que mai per a la família.

Comencem pel bàsic: el router

El router és la base sobre la qual se sustenta tot el senyal WiFi de casa teva. De poc servirà que tinguis contractada una tarifa de 600 Mbps o de 600.000 si després el teu router no és capaç d’aprofitar-la i gestionar-les correctament.

 

Durant l’últim any els subministradors de connexió a Internet semblen haver-se posat les piles pel que fa a la qualitat dels seus routers, instal·lant dispositius amb millors prestacions que els que venien instal·lant temps enrere.

Tanmateix, i excepte comptades excepcions, el router que et subministra la teva operadora de telefonia no passa de ser un model molt bàsic que tot just compleix amb el requisit per assolir la velocitat contractada si et connectes directament a l’router per cable.

 

En canvi, quan es desplega la xarxa WiFi, tot just ofereix la mínima cobertura i amb una quarta part de la velocitat contractada. Tot un fiasco si tens en compte que la majoria dels teus dispositius es connectaran via WiFi.

 

Així, si el teu router és el que la teva operadora et va instal·lar fa més de dos anys, hauries de considerar comprar un nou router neutre que t’ofereixi millors prestacions WiFi per aprofitar a l’màxim la teva tarifa d’Internet.

 

Aquest nou router pot substituir al teu anterior router, però la forma més senzilla d’integrar-lo en la teva xarxa és connectar al teu vell router d’operadora mitjançant un cable Ethernet i desactivar la xarxa WiFi del teu anterior router per fer servir només la WiFi de el nou.

D’aquesta manera, el nou router millorarà la gestió de les connexions WiFi que es realitzen a nivell local, mantenint la velocitat de connexió que es transmet a l’estar connectat directament per cable a el router de l’operadora, que ara s’ha convertit en un mer endoll a Internet.

Característiques desitjables per al nou router i com utilitzar-les

Per millorar la connectivitat WiFi i la gestió de connexions, el nou router hauria de complir una sèrie de característiques.

 

WiFi 6, més dispositius i millor gestió

 

El suport per a xarxes WiFi 6 (també conegut com WiFi 802.11 a x) és una de les característiques més desitjables en un nou router, sobretot si comptes amb portàtils i smartphones d’última generació.

 

Aquests dispositius seran capaços d’aprofitar millor totes les característiques però, tot i que els teus dispositius no estiguin a l’última, l’estàndard WiFi juny millora la gestió dels dispositius connectats millorant l’ample de banda de l’WiFi, de manera que no es saturen les connexions i la velocitat es manté.

 

Si un router amb WiFi se surt del teu pressupost, assegura’t que, al menys, és WiFi maig (WiFi 802.11ac). No estarà tan optimitzat, però servirà.

Doble banda: 2,4 GHz i 5 GHz

Utilitzar dues bandes de freqüència serà bàsic per optimitzar les connexions WiFi de casa teva ja que et permetrà gestionar millor la prioritat i la velocitat de les connexions WiFi de casa teva.

 

Per exemple, pots reservar la banda de 2,4 GHz als dispositius IOT de la llar connectat i els dispositius més lents o que només vagis a utilitzar per veure xarxes socials o correu, i la xarxa de 5 GHz per als ordinadors des dels quals es treballa i estudia per obtenir connexions més ràpides.

Gran velocitat de transmissió

Encara que per fora tots els routers puguin semblar iguals, hi ha routers amb diferents capacitats de transmissió depenent de l’processador i dels xips de transmissió que integren.

 

Aquesta velocitat de transmissió de determinar a quina velocitat es transmeten les dades i, per tant, quina velocitat de connexió podràs aconseguir en el teu portàtil, tauleta o smartphone.

N’hi ha des dels més senzills de 750 Mbps distribuïts entre la freqüència de 2,4 GHz i 5 GHz, als més complets -i cars-amb tres bandes que poden arribar als 11 Gbps. Com a norma general, el que assoleixin els 1.200 Mbps ja són més que suficients per treure tot el partit a una connexió de fibra de 600 Mbps.

 

Gestió interna de connexions MU-MIMO

 

El sistema de connexions MU- MIMO (sigles en anglès de Multiusuari, Entrada Múltiple, Sortida Múltiple) permet gestionar més eficientment les peticions de connexió dels dispositius, de manera que es poden gestionar simultàniament les peticions de diversos dispositius (usuaris) en lloc de esperar per ordre de cua a resoldre la de cadascú.

 

Això permet que, per exemple, la petició de connexió amb el teu treball no hagi d’esperar que es resolgui la petició de connexió per encendre la bombeta de la sala, sinó que es fa de forma simultània per agilitar els processos i evitar colls d’ampolla en les connexions.

 

Si el router és WiFi a 5 o WiFi juny ja inclourà suport per a aquest sistema de gestió interna de connexions.

 

Millora la cobertura del teu router WiFi

 

Un dels efectes immediats de canviar teu router és la millora en la potència de transmissió i en l’ample de banda de les freqüències. Això es tradueix en una major cobertura WiFi a totes les habitacions de casa teva i, per tant, connexions més ràpides i estables des de qualsevol d’elles.

 

Si tot i així continuen existint habitacions amb poca cobertura, l’alternativa serà buscar una millor ubicació per al router o instal·lar sistemes que et permetin avançar en la xarxa WiFi de casa teva.

El senyal WiFi del teu router es distribueix en forma de paraigües de manera que per obtenir la millor cobertura WiFi cal que el router s’instal·li en una ubicació propera a centre de casa teva.

 

Lamentablement, les operadores gairebé mai tenen això en compte i instal·len el router en el punt de connexió més accessible, que acostuma a ser al saló. Si aquest es troba en un extrem de casa teva, els problemes de connexió a les habitacions més allunyades no trigaran a aparèixer.

 

Per intentar minimitzar la manca de cobertura, eleva tot el que puguis el router situant el més a prop possible, de sostre en lloc d’enterrar-en el fons de l’moble de la sala.

 

Procura que no hi hagi fonts electromagnètiques a prop, com forns microones, altres dispositius emissors de ràdio, o manats de cables ja que aquests poden causar interferències que reduiran la intensitat del senyal WiFi.

 

Si amb totes aquestes mesures no millora la cobertura de la teva WiFi, caldrà fer servir de maquinari addicional amb què millorar les prestacions de la teva xarxa WiFi de casa.

PLC i extensors WiFi: així pots ampliar l’abast WiFi del teu router

 

Una bona alternativa si no aconsegueixes millorar la cobertura canviant la ubicació de l’router són els extensors o amplificadors WiFi o els PLC (Powerline Comunication).

 

Molts usuaris confonen aquests dispositius ja que, físicament, són molt semblant. En canvi, no poden ser més diferents en la seva forma d’estendre la cobertura de la teva xarxa WiFi.

Els més senzills són els extensors o amplificadors WiFi. Aquests dispositius actuen com un repetidor que recull el senyal WiFi del teu router, l’amplifica i la “rebota” fent que arribi una mica més lluny.

 

Els extensors o amplificadors WiFi s’han d’instal·lar en la zona en la qual encara hi hagi bona cobertura WiFi perquè, d’aquesta manera, es mantingui una bona velocitat de connexió en el senyal amplificada.

Això fa que el seu radi d’acció estigui molt més limitat i no s’aprofiti tot el potencial de les connexions de fibra. En contrapartida, és una solució fàcil d’implementar i relativament barata.

 

D’altra banda hi ha els PLC. Aquest sistema utilitza la instal·lació elèctrica de casa teva per transmetre la informació d’Internet i portar-lo a qualsevol habitació, convertint qualsevol endoll casa teva en un punt d’accés a Internet.

 

Aquest sistema consta de dos o més dispositius. Un d’ells es connecta directament a l’router mitjançant un cable i s’endolla a una presa de corrent.

 

Aquest dispositiu modula les dades d’Internet i els converteix en impulsos que viatgen pels cables de coure de la instal·lació de casa teva fins a altres dels dispositius que torna a convertir aquests impulsos en dades d’internet per portar-los a l’ordinador, smartphone o qualsevol altre dispositiu.

Els adaptadors PLC permeten connectar només mitjançant cable Ethernet, o mitjançant cable de xarxa i WiFi depenent de les prestacions de cada model.

 

El principal avantatge d’aquest sistema és que no necessita instal·lar-se dins de la cobertura WiFi del teu router ja que les dades es transmeten per la xarxa elèctrica de la casa i mantenen tota la velocitat de connexió de la teva tarifa si tries un model amb la velocitat adequada .

 

Els PLC són perfectes per quan necessites portar Internet fins a les plantes superiors o en distribucions molt allargades.

La configuració del teu router també és important

 

Un altre dels aspectes importants per a la millorar la qualitat de la connexió WiFi ara que totes van més lentes és ajustar la configuració de l’encaminador.

 

La majoria dels usuaris mantenen les opcions per defecte en el seu router o, com a molt, només han accedit per canviar la contrasenya de l’WiFi. En aquest tutorial us mostrem com accedir a aquestes opcions de configuració del teu router.

Una de les primeres coses que has de fer si la connexió WiFi del teu router va molt lenta és canviar el canal de transmissió en el que automàticament emet teu router.

 

Al canviar a un canal diferent menys congestionat s’eviten les interferències amb canals en els que emeten els routers dels teus veïns fent que el teu WiFi vagi més ràpid. En aquest reportatge et mostrem algunes claus per canviar el canal d’emissió de teu router.

 

A més, dins de la configuració del teu router és probable que hi hagi una funció anomenada QoS (quaility of Service) que permet establir prioritats entre les diferents connexions dels dispositius.

Per exemple, pots fer que es prioritzin les connexions de la IP de l’ordinador que fas servir per treballar o estudiar, per sobre de les de la Smart TV o de les adreces IP dels mòbils. D’aquesta manera es garanteix la fluïdesa en aquestes tasques importants, per sobre d’altres que, potser, no ho siguin tant.

 

Organitza el consum d’Internet per a l’oci

 

Els distribuïdors de contingut en streaming han començat a reduir la qualitat d’imatge dels seus continguts. Plataformes com Netflix, HBO, Movistar + i fins i tot YouTube han prescindit de les resolucions en 4K per reduir l’ús de l’ample de banda de les operadores.

 

Amb un mínim d’organització i previsió, també pots aconseguir que la teva xarxa WiFi no es ressenti quan alguns membres de la família necessitin estudiar o treballar en línia, mentre altres necessiten entretenir veient sèries infantils, posant-se a el dia amb les sèries de moda o fent una mica de exercici amb els milers d’entrenadors en línia que han sorgit a YouTube i altres xarxes socials.

 

Per això de estudiar o treballar en línia hi ha poques alternatives, de manera que s’estableix com una prioritat. En canvi, per a l’oci, sí pots tenir una certa previsió que ajudi a descongestionar la teva xarxa WiFi.

 

Per exemple, les aplicacions de Netflix i Amazon Prime permeten descarregar els episodis per veure’ls sense connexió. Pots aprofitar les hores en què ningú està treballant o estudiant per descarregar els continguts que vas a veure el dia següent. Així t’assegures l’entreteniment, sense saturar la connexió.

 

El mateix passa amb els vídeos o àudio de Youtube. Hi ha centenars d’opcions diferents per descarregar els vídeos de YouTube amb els entrenaments o les receptes de pa que necessitaràs a l’endemà. Per això, un cop més, la previsió pot ser la millor manera de dessaturar la teva connexió sense que ningú s’avorreixi a casa.

Estableix un horari d’activitats

 

A més de tenir una certa previsió a l’hora de descarregar els continguts d’oci per al dia següent, també pots establir una sèrie d’horari d’activitats.

 

Per exemple, fer servir els vídeos descarregats la nit anterior per passar un matí entretingut fent esport o cuinant mentre la resta de la família estudia o treballa.

 

Després, a la tarda, quan han acabat la jornada lectiva, pot ser un bon moment per gaudir dels continguts d’oci línia que més li agradi a cadascú.

 

Si en aquest escenari la xarxa WiFi no dóna per tant, potser és el moment de plantejar-te imitar les grans plataformes i baixar les exigències de qualitat la reduint la resolució dels vídeos o dels jocs en línia.

Notícia original: ComputerHoy

Leave A Comment