La tecnologia avança inexorablement, per sort per a tots. En aquest procés hi ha estàndards i configuracions que van quedant obsolets, obligant així als seus usuaris a donar el salt, de vegades contra la seva voluntat. És el que li va ocórrer a Windows XP i el que és a punt d’ocórrer-li a BIOS, el firmware preinstal·lat en la majoria dels ordinadors del món fa uns anys.

Intel, el major fabricant de components para PC del món, acaba d’anunciar que retirarà el suport a BIOS a partir de 2020. Des de llavors tots els usuaris que vulguin utilitzar productes de la marca hauran d’actualitzar el seu ordinador a UEFI Classe 3 o superior. En principi, el canvi no hauria de ser un problema, doncs ja són pocs els ordinadors que segueixen comptant amb firmware BIOS.

 

UEFI Classe 3 o obsolescència: tu tries

Pels quals no ho recordin, la BIOS -habitualment negra o blava intens- que es mostra -o més aviat mostrava just abans que el teu PC carregui l’el sistema operatiu que tens instal·lat. En ella pots modificar l’ordre d’execució de les diferents unitats o fins i tot l’hora del sistema.

Un altre cantar és Legacy BIOS, la versió intermèdia entre BIOS i UEFI que es va llançar per evitar enviar a l’obsolescència a milions d’equips de forma anticipada. Aquesta versió també es quedarà sense suport per part d’Intel, que donarà així la punta a un firmware que no s’adapta ja a les necessitats i capacitats actuals de la informàtica.

UEFI Classe 3 serà el mínim requerit per Intel a partir de 2020, sense suport per BIOS o la seva versió alternativa. Per sort, hi ha temps suficient perquè els propietaris d’equips que encara l’executen puguin actualitzar o directament canviar de PC.

Tres anys de marge encara donen per estendre una mica més enllà la vida útil d’equips amb BIOS. De fet pots treure-li partit al firmware, configurar-ho al teu gust i esperar al fet que els equips moderns baixin una mica de preu. No obstant això, el canvi es va a produir, i és que un sistema mai és prou bé, especialment quan hi ha un altre millor disponible.

 

Notícia original computerhoy.com  |   “Adiós a BIOS: Intel le retirará el soporte en 2020”

 

Leave A Comment