Microsoft acaba de començar a distribuir l’actualització de seguretat que soluciona la fallada descoberta no solament en els processadors d’Intel, sinó pel que sembla també en els models de CPUs d’altres fabricants com AMD o ARM. El pegat d’emergència arriba sota la numeració de KB4056892, i a poc a poc està començant a estar llest per a la seva descàrrega entre els usuaris de Windows 7, Windows 8 i Windows 10 (aquests últims seran els que tinguin la major prioritat per descarregar l’actualització).

T’ha agafat per sorpresa aquesta notícia? Llavors, abans de gens has de saber que va aparèixer una notícia que deia que els processadors d’Intel tenien una greu fallada de disseny que obria la porta a una vulnerabilitat que, de ser aprofitada per algú, posaria en perill les dades de milions d’usuaris. A les hores que aparegués aquesta informació, Intel va donar la seva versió oficial dient que es tractava d’un problema que no afectava solament als seus processadors, sinó també als d’altres fabricants. Per tant, la situació pinta realment greu per a tothom.

El més greu de l’assumpte és que parlem d’un problema -ara entrarem en els detalls més tècnics- que no es pot solucionar amb una actualització d’Intel, AMD o qualsevol un altre fabricador de processadors: és una fallada a nivell de disseny dels propis processadors, i solament es pot “parchear” amb una actualització del propi sistema operatiu. Per tant, són Microsoft (Windows), Apple (macOS) i els responsables de Linux els que han de protegir als seus usuaris.

Microsoft ha pres la davantera i ha començat a distribuir entre els seus usuaris una actualització d’emergència que, una vegada instal·lada en el teu PC, et protegirà al cent per cent de qualsevol vulnerabilitat descoberta en aquesta fallada que -segons les primeres informacions- afectaria a bona part dels processadors fabricats en l’última dècada. Els usuaris de Windows 10 rebran el parche de seguretat automàticament en les properes hores, mentre que els de Windows 8 i Windows 7 hauran d’esperar alguns dies per poder descarregar-ho des de Windows Update.

En què consisteix la fallada en els processadors descobert en les últimes hores? Serà el tema de conversa tecnològic de les properes setmanes, i és molt més greu del que es pensava al principi: es tracta d’un error que afecta a bona part de les CPUs de tot el planeta (encara està per definir-se l’abast de les fallades), i a partir d’una fallada en la forma en la qual el processador es comunica amb el kernel s’ha descobert un forat de seguretat que permetria obtenir el control absolut de tota la informació sensible que hi ha en un PC.

A partir d’aquí, els problemes són varis: primer, és alguna cosa que solament es pot solucionar amb una actualització del sistema operatiu, i no solament amb un simple parche per al processador; segon, i aquí està el realment polèmic, la solució a aquest problema comporta una pèrdua en el rendiment de l’ordinador. Això significa que, una vegada estiguis protegit, notaràs que el teu PC ha perdut el 20, el 30 o fins i tot el 40% de la seva potència.

De moment, aquesta és tota la informació que es coneix. En les properes hores començarem a tenir dades concretes sobre el veritable impacte que tindrà aquesta actualització de Microsoft en els PCs que decideixin protegir-se davant la vulnerabilitat del seu processador.

 

Notícia original ComputerHoy.com | “Actualiza tu Windows para protegerte ante el fallo de los procesadores”

Leave A Comment