Si estàs pensant a comprar un televisor, revisa amb atenció les característiques tècniques de l’aparell i assegura’t que tingui DVB-T2. Si no saps molt bé què és aquest estàndard i per què és important que el teu TV nova tingui un sintonitzador adaptat, pren nota perquè t’anem a explicar tot el que necessites saber.

DVB-T2 són les sigles de Digital VideoBroadcasting – Terrestrial 2, que significa Difusió de Vídeo Digital – Terrestre de segona generació, també conegut com a TDT 2. Com el seu propi nom indica, es tracta de l’evolució de l’estàndard DVB-T per a la transmissió de televisió digital terrestre (TDT) creat pel consorci del Digital VideoBroadcasting.

El nou estàndard transmet àudio digital comprimit, vídeo i altres dades en alguna cosa conegut com Physical Layer Pipes (PLP), un sistema de transport de les dades de cada servei per separat mitjançant les connexions de capa física. Gràcies a aquesta tecnologia augmenta la protecció i la solidesa del sistema, i permet utilitzar una modulació diferent i independent per a cada servei.

A més, el DVB-T2 utilitza l’última evolució en modulació Orthogonal Frequency DivisionMultiplex (OFDM, Multiplexación per Divisió de Freqüències Ortogonals). Es tracta d’una tècnica de transmissió que consisteix en la multiplexación d’un conjunt d’ones portadores de diferents freqüències que, en passar per un codificador de canal, permet corregir els errors produïts en la transmissió.

Tota aquesta llista de conceptes es pot resumir que, d’aquí a un temps, necessitaràs que el teu televisor tingui DVB-T2 per poder seguir veient la TDT a casa. A Itàlia comencen aquest mateix any a fer la transició, i encara que Espanya no té encara una data concreta, ja hi ha estudis que assenyalen que el DVB-T2 aconseguirà una presència de fins al 72% a Europa per a l’any 2022.

 

Avantatges i inconvenients del DVB-T2

 

En relació al seu predecessor, el DVB-T2 presenta una sèrie d’avantatges. Una d’elles és el gran increment de l’ample de banda, en concret entre un 30% i un 60%, amb un bec teòric de 40 Mbps. Gràcies a això, l’estàndard permetrà ampliar el nombre de serveis HDTV, SDTV i IP.

No obstant això, no tot són avantatges. Encara que no serà necessària la instal·lació d’antenes addicionals, l’adopció de la TDT 2 té els seus inconvenients. El principal és que els usuaris hauran de comprar nous decodificadores, tret que el seu televisor tingui DVB-T2. D’aquí la importància que, en comprar una nova TV, t’asseguris que suporti el nou estàndard.

 

Per què necessitem DVB-T2 o TDT 2?

 

Estem d’acord que l’estàndard DVB-T2 té certs avantatges respecte al seu predecessor però, tenint en compte que també presenta alguns inconvenients, quin és el motiu que es vagi a implantar?

El motiu pel qual necessitem la TDT 2 és el desenvolupament de les xarxes 5G, que obliga a alliberar la banda de 700 MHz de l’espectre radioelèctric i buscar noves freqüències que acullin els canals de la TDT. En la Unió Europea s’estima que fins a 16 països membres hauran migrado per complet al nou estàndard en 2022, entre ells Itàlia, Finlàndia, Romania o República Txeca. D’altra banda, 8 Estats utilitzaran un sistema híbrid.

 

Quan arribarà a Espanya el DVB-T2?

 

En el cas d’Espanya, de moment no hi ha dates ni terminis confirmats oficialment que indiquin quan tindrem les transmissions digitals terrestres el format DVB-T2. No obstant això, és d’esperar que anem a seguir els passos de la resta de països de la UE. El Govern presentarà la seva estratègia abans del proper mes de juliol, per la qual cosa fins llavors no coneixerem més detalls.

Tenint en compte que el 2022 és l’any que han fixat al calendari bona part dels Estats europeus, és previsible que a Espanya no trigarem molt més a fer el canvi. Per aquest motiu, si vas a comprar un televisor nou ara i vols que suport la nova TDT 2, assegura’t que té un sintonitzador DVB-T2. (el pots esbrinar mirant les seves característiques). En cas contrari, quan arribi el moment necessitaràs un decodificador extern.

 

Notícia original ComputerHoy.com | “¿Vas a comprar un televisor? Asegúrate de que tenga DVB-T2”

 

Leave A Comment