Uns quants mesos després que aterrés a iOS ens arriba a Android també Firefox Focus, el nou navegador de Mozilla centrat en protegir la teva privadesa. No preten reemplaçar a Firefox per a Android, sinó complementar-lo.

Firefox Focus és un navegador lleuger en el què el mode d’incògnit està sempre activat. Els seus principals avantatges se centren en protegir la teva privadesa, lliurar-te de la publicitat i oferir-te una alternativa ràpida i senzilla per a les teves consultes a la xarxa.

 

Un “Firefox Lite” amb extra de privacitat

Es podria dir que per crear Firefox Focus Mozilla ha desacoblat totes les peces que componen Firefox, s’ha lliurat de les que no eren estrictament necessàries i les ha complementat amb algun que altre engranatge addicional per potenciar la privacitat.

Això resulta evident només obrir l’aplicació, però encara més en anar a la configuració. En Focus només trobaràs un grapat d’ajustos, mentre que a Firefox les categories i subcategories d’opcions poden ser una mica aclaparadores.

 

Firefoxas

Opcions del Firefox (esquerra) i de Focus (dreta)


Aquest aprimament del Firefox té l’agradable efecte secundari que Focus ocupa aproximadament un 25% de la mida del seu germà gran, encara que a canvi es perden pel camí el suport per extensions o la sincronització de pestanyes i contrasenyes. No es pot tenir tot.

La solució a aquest trencaclosques és que, tret que facis servir la web de forma lleugera i superficial, necessites acompanyar Focus d’un navegador complet com Chrome o, millor encara, Firefox. Això de millor no ho diem nosaltres, sinó els propis menús de Focus, on un permanent “Obre a Firefox” et saluda sempre, el tinguis instal·lat o no.

Firefoxyfocus

 

La versió estàndard de Firefox en Android té suport per a extensions, de manera que res t’impedeix instal·lar un afegit com uBlock Origin per eliminar un bon grapat de blocs de publicitat i intents de rastreig, però aquesta aproximació té una important diferència amb la de Focus: aquí el bloqueig està preinstal·lat, preactivado i molt a mà.

Mentre que a Firefox necessites ser alguna cosa geek per bloquejar publicitat i rastrejadors, en Focus no has de fer res. L’única vegada que et caldrà fer alguna cosa és si detectes que una pàgina web no està funcionant correctament. En aquest cas podeu desactivar el bloqueig de publicitat amb un toc, i aquí no ha passat res.

 

Blocing

Bloqueig desactivat (esquerra) i activat (dreta)

Eliminar la publicitat suposa que les pàgines generalment trigaran menys a descarregar i estaran menys sobrecarregades d’elements, la qual cosa repercutirà positivament en el temps de descàrrega i en les dades necessàries.

Per descomptat, la publicitat no és l’únic enemic de la teva privacitat. Més important són els rastrejadors, l’objectiu dels quals és seguir les teves petjades a la xarxa, recopilar informació sobre tu i utilitzar-la per oferir-te anuncis i resultats més adaptats al teu perfil. Firefox Focus et permet eliminar amb precisió els rastrejadors de publicitat, d’estadístiques, els de xarxes socials i altres.

La preocupació per la privacitat va tan enllà que Focus ve de fàbrica amb la manera invisible activat, que evita que es puguin fer captures de pantalla o que es mostrin les pàgines que estàs visitant en les aplicacions recents. La idea no és tant que tu mateix no puguis fer captures, sinó que una altra aplicació les faci sense el teu permís.

Focusinvisible

Útil com a navegador ràpid

Al llarg del dia fem clic en nombrosos enllaços que ens arriben per mil i una vies: aplicacions de missatgeria, xarxes socials, informació addicional d’altres aplicacions … En molts casos aquests enllaços s’acaben obrint a Chrome Custom Tabs, que no vetlla especialment per la teva privacitat.

Firefox Focus és una alternativa interessant ja que compleix la funció de Chrome Custom Tab en el fet que és un navegador lleuger i àgil, mentre s’assegura que aquests enllaços s’obren sense que la seva informació s’afegeixi al teu “perfil” dels anunciants. És, a més, un navegador totalment independent que pots utilitzar com a tal i des de zero, fent recerques a Internet o escrivint direccions, com sempre.

 

Focusintro

No tan útil para despistats

Ús del Firefox Focus és encara més intens que viure dins d’un etern mode d’incògnit de Chrome. Mentre que Chrome et segueix recordant usuaris i contrasenya al mode d’incògnit, Focus no diu res de res. Aquí estàs sota el teu propi compte i risc: Focus no recorda res ni et suggereix res, ni tan sols durant les cerques.

Després d’anys (mal) acostumant-nos a escriure adreces a mig mastegar a la barra de Chrome i esperar que el navegador acabi la tasca per estalviar-nos teclejar dues lletres, aquest mutisme de Focus pot resultar una mica exasperant al principi. En qualsevol cas, recorda que l’objectiu no és fer-te la vida més difícil, sinó protegir la teva privadesa.

 

Navega sense deixar rastre

En resum, es podria dir que el Firefox Focus és un navegador que intenta mantenir-te fora de la bombolla d’absorció de dades personals que ha esdevingut Internet. Entres, mires la web que t’interessa, te’n vas i s’eliminen totes les proves que en algun moment vas passar per allà. No hi ha historial, guardat de contrasenyes de cap tipus i una notificació permanent et recordarà que eliminis el teu historial.

Eliminar

Dependrà de la teva posició en el debat entre publicitat i comoditat que t’interessi aquest navegador més o menys. Si valores la teva privacitat més de la mitjana, aquest navegador sense cap dubte t’interessarà. Si et sembla més important tenir sempre a mà el teu historial, pestanyes i contrasenyes, probablement t’interessi més un altre navegador “complet” com Chrome o el mateix Firefox.

 

 

Notícia original de Xatakaandroid.com | “Probamos Firefox Focus, el nuevo navegador ligero que bloquea publicidad y protege tu privacidad

Leave A Comment