Preparin-se per veure com canvia el timeline de Facebook en les properes setmanes, no tant quant a disseny sinó com als continguts que veiem en ell. I preparin-se també, aquells que són community managers o mitjans de comunicació, a veure com l’abast de les seves publicacions descendeix dràsticament.

Mark Zuckerberg havia fet una declaració d’intencions fa uns dies, un propòsit d’any nou, “arreglar Facebook“, que no era més que un avís.

A pesar que molts ho van veure com una bona intenció, la qual cosa en realitat estava fent era aplanar el que anava a venir: un canvi d’algorisme que va a significar que les publicacions de les empreses, institucions i mitjans de comunicació en Facebook es van a mostrar molt menys als usuaris.

Així ho ha assenyalat Zuckerberg en un postpublicat en el seu compte en Facebook durant aquest cap de setmana. Segons el directiu, un dels seus principals interessos és millorar el temps que els usuaris passen a la xarxa social, no només quant a quantitat -que sí, vol que passem més temps en ella- però també quant a qualitat, veient el que realment ens interessa.

Segons Zuck, els usuaris ara mateix estan veient massa continguts d’empreses i molts menys de la gent que realment els importa: els seus familiars i amics. Això és el que explica el canvi que Facebook va a aplicar en el seu algorisme en les properes setmanes: donarà més pes a les publicacions dels contactes a l’hora d’ordenar els continguts que mostra a cada usuari.

Això significa que les empreses, que ja havien vist reduït el seu abast durant els últims mesos considerablement, veuran com les seves publicacions es mostren menys, en ser menys puntuades per l’algorisme de Facebook.

“Construïm Facebook per ajudar al fet que la gent estigui connectada i per això hem posat sempre als amics i la família al centre de la nostra experiència”, assenyala Zuckerberg en el post.

No obstant això, la realitat és que, si una empresa paga i contracta alguns dels productes promocionats que posa Facebook a la seva disposició, aquests “principis fonamentals” poden ser obviats per la companyia perfectament. És a dir, que si es paga, l’abast millora considerablement i els continguts són mostrats en un lloc prominent. Sí, encara que no procedeixin d’amics o familiars.

La conclusió és clara i el negoci, evident, la qual cosa és normal tenint en compte que parlem d’una empresa que, com totes, té com a objectiu aconseguir diners.

De fet, l’anunci de Mark Zuckerberg no hauria d’enxampar-nos per sorpresa, ja que és alguna cosa que Adam Mosseri, vicepresident de Facebook i responsable del News Feed -i per tant, de l’algorisme que utilitza la companyia- havia anunciat ja feia més d’un any.

No obstant això, sembla que ara que ho diu Mark Zuckerberg, el cap de la companyia, la situació es torna més preocupant. La xarxa social no aplicarà -de moment- la prova que va realitzar en el mes de novembre per crear dos timeline diferenciats i amagar les publicacions d’empresa, però sí que els va a concedir menys rellevància.

Com a resultat de tot això, veuràs menys contingut públic d’empreses, marques i mitjans de comunicació. I el contingut públic que vegis estarà sotmès al mateix estàndard: busca les interaccions entre les persones”, assenyala Zuckerberg, que també assegura en aquest sentit que, atès que les retransmissions en vídeo generen més interaccions entre els usuaris, també ocuparan un lloc prominent en la seva secció de notícies.

 

Leave A Comment