T’anem a ensenyar com comprovar la salut del teu disc dur. Aquests discos és on guardem tota la informació del nostre ordinador, per la qual cosa és important vigilar de tant en tant el seu estat per evitar que pugui espatllar-se al moment menys oportú. Sobretot si són discos que ja tenen uns quants anys.

Anem a utilitzar l’aplicació CrystalDiskInfo per ser de codi obert, la qual cosa la fa més segura, senzilla d’utilitzar i tenir la seva interfície traduïda perquè puguis utilitzar-la sense necessitar saber anglès.

Però abans de començar has de descarregar l’aplicació. Per a això veu a la seva pàgina web i prem el botó Download de la secció CrystalDiskInfo que tens a l’inici.

 

 

Aniràs a una pàgina en la qual t’apareixen diverses versions del programa. Veu on posa CrystalDiskInfo 7.5.0, i en la Standard Edition prem l’enllaç exe perquè l’aplicació es descarregui en un arxiu executable .exe senzill d’instal·lar. Aniràs a una altra pàgina on s’iniciarà la descàrrega, i ja només et faltarà instal·lar-ho com ho fas amb qualsevol altra aplicació.

 

 

Comprovant la salut del teu disc dur

Utilitzar aquesta aplicació no té gran misteri. Quan l’executis et demanarà permisos d’administrador, i després de concedir-los-hi el programa analitzarà els teus discos durs al iniciar-se. En la seva pantalla principal, a dalt a l’esquerra tindràs un requadre blau on posa Estat de salut, i que si el disc dur es troba bé et posarà que és Bé.

 

 

Si tens més d’un disc dur, en la part superior de l’aplicació podràs prémer sobre els discos que tinguis en el PC (1), i cada vegada que ho facis tota la informació canviarà per mostrar-te la del disc seleccionat. I és que al costat de la temperatura veuràs totes les dades del disc, des del seu nom i capacitat fins a nombre de sèrie, lletra seleccionada o el temps durant el qual ho has estat utilitzant.

 

 

Si un dels discos durs no està al cent per cent, en Estat de salut t’apareixerà el percentatge de la seva salut. Per exemple, en la captura sota Bé m’apareix un 92% (1). Sota el tot tens una llista de dades sobre la salut del disc, i en la captura pots veure que posa Percent Lifetime Used al 92% (2). Això vol dir que ja he gastat un 8% de la vida útil d’aquest disc. Els diferents problemes que pugui tenir el disc apareixeran en aquesta llista.

 

 

Si vols tornar a escanejar la salut del teu disc dur prem sobre l’opció Funció en el menú superior, i en el menú desplegable tria l’opció Reescanear. Això sí, no esperis grans canvis excepte potser la temperatura.

 

 

El percentatge de la salut del disc dur és vital, ja que com més baix sigui menys faltarà perquè el teu disc dur mori. Per tant estigues atent a aquests indicadors, i quan vegis que la salut d’un dels teus discos es ressent comença a pensar a fer còpies de seguretat i/o a comprar un altre per substituir-ho.

Leave A Comment