És oficial, Huawei ha presentat en el seu esdeveniment per a desenvolupadors seu nou sistema operatiu propi. HarmonyOS s’ha desenvolupat des de zero i pensant en poder funcionar en tot tipus de dispositius, no només el telèfon intel·ligent . La tablet , l’ordinador, el rellotge intel·ligent, l’altaveu intel·ligent i fins i tot el cotxe. Tot resideix en com s’ha dissenyat el nou sistema operatiu.

El sistema operatiu porta temps rumoreándose. Primer vam tenir al novembre de 2018 una confirmació per part de la pròpia companyia. Però ha estat amb el bloqueig dels Estats Units quan ha augmentat l’interès per aquest nou sistema operatiu. Van prometre que anava a ser més veloç que Android . Ara, amb la presentació oficial, aquestes novetats que han arribat a poc a poc cobren més sentit.

Compatible i adaptable
Sota el nom de HarmonyOS, aquest nou sistema operatiu d’Huawei s’assembla més a Fuchsia de Google que a Android, Windows, iOS o macOS. Huawei presumeix que és el primer sistema operatiu capaç de funcionar i amb la mateixa experiència en qualsevol tipus de dispositiu . Compta amb arquitectura distribuïda, el que li permet executar-se en plataformes diferents mantenint l’experiència d’ús.

La idea és que HarmonyOS s’adapti a qualsevol pantalla però també a diferents mètodes de desenvolupament. El nucli de HarmonyOS és Linux , de manera que és capaç de llegir i executar aplicacions d’Android per exemple. Però a més esperen desenvolupar el sistema operatiu perquè en el futur pugui funcionar amb aplicacions HTML5 per exemple. De moment mantenen per separat el nucli d’Android, Linux (LiteOS) i HarmonyOS en si. Independentment d’això, esperen reemplaçar Linux en el futur per HarmonyOS.

El sistema operatiu HarmonyOS està basat en una estructura microkernel , el que permet que per exemple no se li atorgui permisos de root a serveis externs, com succeeix en Android per exemple. Això vol dir que, en principi, s’ofereix més seguretat a l’usuari.

Huawei assegura que HarmonyOS és un sistema operatiu lleuger i capaç de funcionar en dispositius amb rendiment reduït. Per a això compten amb l’arquitectura distribuïda, que permet als desenvolupadors fer una única aplicació i que sigui el sistema operatiu qui decideixi com mostrar i executar l’app en cada producte. HarmonyOS compta amb un motor de latència que estableix la prioritat d’execució de cada tasca, d’aquesta manera aconsegueixen que el rendiment de l’IPC sigui més eficient i millori el rendiment en el dispositiu. En altres paraules, HarmonyOS optimitzarà les apps de la millor manera possible en cada tipus de dispositiu que usem.

Però encara hi ha més, si en el ecositema de dispositius que té l’usuari hi ha diversos utilitzant HarmonyOS, el sistema operatiu pot aprofitar característiques de cada un d’ells per a una mateixa tasca . Per exemple, imaginem que rebem una trucada de vídeo. Per això podem escollir el micròfon de l’altaveu intel·ligent, la pantalla de la TV i la connexió del mòbil per tal d’utilitzar el millor maquinari disponible.

Aquesta tecnologia distribuïda també es pot aplicar a temes més senzills i útils en el dia a dia com ara tenir la pantalla del telèfon a l’ordinador i interactuar amb ella des del propi ordinador. La sincronització entre telèfon i ordinador sembla ser que serà total. Huawei posa com a exemple utilitzar aplicacions de missatgeria del telèfon directament a l’ordinador mitjançant la sincronització que ofereix HarmonyOS.

Quins productes portaran HarmonyOS i quan ho faran
La pregunta important, quan i on veurem aquest nou sistema operatiu d’Huawei? De moment els telèfons de Huawei no canviaran a HarmonyOS, mantenen de moment Android . Això sí, asseguren que tenen HarmonyOS a la recambra si les relacions amb Google es compliquen. On sí que ho veurem serà en altres productes de la companyia. De fet, el primer dispositiu amb HarmonyOS serà un televisor d’Honor que arribarà demà .

El desenvolupament de HarmonyOS va començar en 2017 , que és quan van desenvolupar el nucli del sistema. Però ha estat aquest any quan ha arribat de manera oficial la primera versió 1.0 de HarmonyOS. Una versió desenvolupada en codi obert (el sistema operatiu és open source , per cert). Es llança durant aquest 2019 un entorn de desenvolupament (IDEA) multiplataforma en forma de beta.

Per 2020 esperen tenir preparat entre altres coses un compilador per a múltiples llenguatges de desenvolupament, un entorn de desenvolupament multidispositiu i l’arquitectura general del microkernel entre altres coses. Per 2021 es centraran en optimitzar el programari i la seva integració amb els diferents productes que es vagin llançant.

Pel que fa a productes es refereix, el 2020 arribaran alguns ordinadors amb HarmonyOS i també rellotges i polseres de salut intel·ligents amb aquest sistema operatiu. Per 2021 esperen tenir altaveus intel·ligents amb HarmonyOS i ja per 2022 i des d’ara ulleres de realitat virtual i altres productes.

Leave A Comment