Tenim a la nostra disposició moltes eines amb les quals poder millorar la privacitat a la xarxa i també accedir de manera remota a sistemes i equips sense comprometre la seguretat. En aquest article parlarem de què significa VDI i en què es diferencia de VPN. Les dues solucions poden ser utilitzades de cara a l’teletreball, cosa que últimament ha guanyat molta importància entre els usuaris. Cal indicar que les nostres dades personals tenen un gran valor a la xarxa, de manera que convé sempre mantenir-los segurs i no cometre errors que puguin afectar el nostre dia a dia. No obstant això, entre aquestes dues opcions hi ha diferències, com veurem.

Què significa VDI

VDI significa infraestructura d’escriptoris virtuals. És un terme que ha aparegut en els temps, molt relacionat amb el teletreball. Permet allotjar entorns d’escriptori en un servidor central. Bàsicament podem dir que és una forma de virtualització d’escriptoris. Les imatges de escriptoris s’executen en màquines virtuals i es lliuren a clients finals en una xarxa. Podem dir que aquests terminals finals poden ser un ordinador, tablets, dispositius mòbils o qualsevol altre.

Hi ha diferents característiques que són comuns en un VDI. Els escriptoris virtuals són presents en màquines virtuals en un servidor centralitzat. A més, cada escriptori inclou la imatge d’un sistema operatiu, que pot ser Windows. Aquestes màquines virtuals es basen en hosts i els clients finals han de romandre connectats de forma constant a aquest servidor administrat centralment.

Per tant, podem dir que amb un VDI cada usuari va a tenir el seu propi sistema dedicat i amb capacitat de configurar-se de forma personalitzada segons els interessos que tingui. Mitjançant el programari de client amb què compten podran accedir a l’escriptori des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Per això és molt útil per al teletreball, cosa que està cada vegada més present i són moltes les empreses que compten amb aquesta possibilitat per als seus treballadors. Però perquè això pugui realitzar-se és necessari comptar amb certs programes i serveis.

Funcionament d’un VDI

La manera en què funciona un VDI és la següent: un usuari inicia sessió a l’escriptori a través d’aquest programari que hem esmentat, l’agent de connexió el autentifica i accepta la connexió. Com veiem, de primeres ja comprovarem que hi ha diferències respecte a una xarxa privada virtual.

Aquest mateix agent de connexió analitza aquesta sol·licitud i envia a l’usuari a l’escriptori corresponent. En els servidors hi ha creades màquines virtuals on s’allotja aquest escriptori.

Cal tenir en compte que l’administrador podria apagar aquest escriptori virtual quan l’usuari no el feu servir. Això permet que hi hagi més usuaris aprofitant la capacitat màxima d’aquest servidor. Els recursos són limitats i això permetria aprofitar a l’màxim.

Avantatges d’un VDI

Com sol passar en tot tipus de serveis o aplicacions, hi ha diferents punts positius i negatius. Anem a veure quins són els principals avantatges que podem trobar a l’hora d’utilitzar un VDI. Anem a veure quines són les principals i d’aquesta manera veure si ens interessa fer servir aquest sistema o no:

  • Accés: sens dubte un dels avantatges principals és el poder accedir des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Tenir aquesta possibilitat obre un ampli ventall d’opcions de cara als usuaris que treballin de forma remota, per exemple.
  • Seguretat: la seguretat també és un factor que està present en un VDI. Emmagatzemen les dades de forma xifrada, sense preocupar-nos per possibles pèrdues o filtracions. És una cosa molt important i que hem de cuidar sempre.
  • Múltiples dispositius: és possible accedir a un VDI des de diferents tipus de dispositius. L’escriptori no està vinculat a un maquinari en concret, de manera que podrem accedir des de qualsevol equip, en qualsevol lloc.
  • Costos reduïts: també cal tenir en compte que suposa un estalvi en costos. Tenim un sistema en el núvol, de manera que elimina el cost de l’maquinari.

Diferències entre VDI i VPN

Les eines VPN són molt utilitzades i estan disponibles a tot tipus de sistemes operatius. També per al teletreball han guanyat un pes molt important en els últims temps. No obstant això anem a nomenar quines són les principals diferències entre un VDI i una VPN.

  • Processament: una de les diferències més marcades és que el processament a una VPN es porta a terme en el propi dispositiu de l’usuari. Això pot ocórrer en un ordinador o mòbil on l’hàgim instal·lat.
  • Cost: també hi ha diferències pel que fa a el cost. En el cas d’una VPN és menor, ja que requereix un mínim de maquinari i poden aprofitar el que disposa la majoria de mòbils o ordinadors. Pot ser una diferència important per a molts usuaris.
  • Configuració: un punt diferencial és la dificultat per configurar correctament un VDI i VPN. En el primer cas, cal utilitzar moltes màquines virtuals diferents i poder donar suport així la base dels usuaris. Una VPN és més senzilla, més adaptada a usuaris domèstics que no tinguin grans coneixements.
  • Solució de problemes: en general, els VDI amb menys àgils per poder resoldre problemes que apareguin. També per a corregir vulnerabilitats i llançar pegats.
  • Aplicacions: en aquest cas les aplicacions ja vénen instal·lades a l’escriptori remot, mentre que a la VPN hauríem de instal·lar-les al sistema.

En definitiva, aquestes són algunes de les principals diferències entre un VPI i una VPN. Com veiem, els dos casos són molt utilitzats de cara a l’teletreball. Són molt útils avui en dia i cada vegada compten amb més usuaris. Vivim en una època en la qual la nostra privacitat és molt important. Les nostres dades tenen un gran valor a la xarxa i poden ser utilitzats per pirates informàtics per a dur a terme atacs, enviar-publicitat orientada, incloure’ns en llistes d’Spam o fins i tot vendre-ho a tercers. Tot això fa que haguem de sempre mantenir la nostra privacitat fora de perill i no cometre errors que ens posin en perill. És una cosa que hem d’aplicar en tot tipus de dispositius i sistemes operatius que estiguem utilitzant.

Notícia original:  Redes Zone

Leave A Comment