[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Anem a explicar-te què és un USB 4.0, l’últim estàndard de tecnologia USB que va ser anunciat el 2019 i que està començant a arribar ja als dispositius. També et direm quines són les diferències amb l’USB 3.0, de manera que sàpigues els beneficis que et va a oferir el apostar per dispositius d’aquesta tecnologia respecte a l’anterior.

El USB4, que també es coneix com USB 4.0, ofereix característiques molt similars a les de Thunderbolt 3, el que suposa una evolució considerable amb relació als USB 3.0, 3.1 i 3.2. Una cosa important que has de saber és que el USB4 utilitza un connector de tipus C, els anomenats USB-C, fent que s’assembli molt a altres versions com l’USB 3.2, sense diferències físiques però amb característiques més ràpides.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Què és l’USB 4.0

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46667″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

L’USB o Universal Serial Bus és un estàndard presentat oficialment l’any 1996, i que defineix els cables, connectors i els protocols de comunicació que s’utilitzen en aquest port o interfície. Amb aquesta interfície, pots comunicar ordinadors, perifèrics i dispositius, a més de donar-los energia d’alimentació elèctrica. Anem, que pots connectar dispositius o utilitzar-lo per connectar-.

Es tracta d’un port Plug & Play, el que significa que amb només connectar-lo ja s’activa automàticament sense que hagis d’instal·lar res. A aquest estàndard se li coneix simplement com USB, i permet transferir informació entre els dispositius connectats mitjançant ell. Com tot en la tecnologia, amb el pas el temps s’ha anat millorant amb noves versions actualitzades amb més prestacions.

Quan parlem d’un USB 2.0, 3.0 o 4.0, els números que hi ha després de les sigles són els que indiquen el nombre de la versió de l’estàndard. En general, com més alt és el nombre de la versió més recent és l’estàndard, cosa que et va a ajudar a triar el correcte quan els vegis indicats a les especificacions d’un dispositiu.

El llançament oficial d’aquest estàndard va ser el 1996, tot i que ja portava dos anys desenvolupant-se amb versions preliminars. Després d’aquesta primera versió 1.0, i després del llançament poc després de l’1.1, l’any 2000 va ser llançada la nova versió USB 2.0, i el 2008 va arribar la versió 3.0. Al 2019 es va presentar la versió 4.0, que ha començat a arribar durant el 2021 als dispositius. Com passa en gairebé tots els aspectes, cada versió ha anat aportant noves millores que superaven les capacitats de l’anterior.

Així doncs, l’USB 4.0 és l’última gran versió d’aquest estàndard que hi ha ara mateix al mercat. És de tipus C reversible, que són els connectors USB més petits que estan proliferant. Si necessites un USB de tipus A, “els de tota la vida”, hauràs d’anar a l’USB 3.0 més lent.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

USB4 vs USB3

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
VERSIÓN TASA DE TRANSFERENCIA CONECTORES
USB 2.0 Hasta 60 MB/s Tipo A, Tipo B, Mini A, Mini B, Micro A, Micro B.
USB 3.0 Hasta 600 MB/s Tipo A, Tipo B, Micro B
USB 3.1 Hasta 10 Gbit/s (1.2 GB/s) Tipo C
USB 3.2 Hasta 20 Gbit/s (2,5 GB/s) Tipo C
USB 4.0 Hasta 40 Gbit/s (5 GB/s) Tipo C
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Com veus, l’avantatge fonamental de l’estàndard USB4 enfront dels seus predecessors és la seva millora en velocitat de transferència, que es doblega pel que fa a l’USB 3.2 i passa de taxes màximes de 20 Gbps a taxes màximes de 40 Gbps. Això el situa a el nivell de l’Thunderbolt 3. Però no són tot bones notícies, perquè el USB4 té tres taxes màximes de 10, 20 i 40 Gbps, que cada dispositiu pot oferir segons el fabricant que l’integri.

Una altra de les grans avantatges és que el USB4 serà compatible amb Thunderbolt 3 i els USB anteriors. Per tant, podràs connectar-los en els ports d’altres versions, encara que en el cas d’estàndards antic d’USB, la velocitat serà la de l’estàndard inferior. Si connectes un cable USB4 en un port USB3, la velocitat serà la que marqui el segon.

Altres aspectes a tenir en compte és que el USB 3 usava fils diferents del seu cable per al corrent, les dades o el senyal de vídeo, però no sempre podia usar tots alhora. Això s’ha millorat amb el USB4, i si tens un monitor que fa servir 8 Gbps per a la seva senyal de vídeo, la resta queda lliure per a altres propòsits.

L’aspecte agredolç de l’USB4 és que ho aposta tot a el connector USB de tipus C. Això té avantatges, ja que és un connector més petit i completament reversible, i és bo que no canviï i sigui el mateix que amb versions anteriors. No obstant això, de moment no podrem beneficiar-nos de les seves velocitats en el cas que tinguem els clàssics pinxos USB grans de tipus A de tota la vida.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

En contra ens podem trobar amb un petit caos a nomenclatures, ja que com t’hem dit, hi haurà USB4 de diferents velocitats, i possiblement s’estableixin diferents noms com USB4 Gen 3×2, que serà el que adopti el més ràpid, el de 40 Gbps. Això pot ser una mica caòtic per a la majoria d’usuaris.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Noticia Original: Xataka[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment