Trucs ràpids que deixaran el teu PC com nou sense formatar


 

Amb els anys, Windows ha millorat molt a l’hora de mantenir el rendiment amb el temps, fins i tot encara que instal·lis moltes aplicacions, drivers, i un altre programari.

Però per la mateixa estructura de sistema operatiu, i per la cobdícia, l’espionatge i la mala pràctica de moltes aplicacions que fem servir, és inevitable que l’ordinador vagi cada vegada lent.

 

És el moment d’utilitzar uns trucs ràpids per millorar el rendiment de l’ordinador.

 

Quan instal·lem un programa, s’afegeixen línies al registre de Windows. El mateix programari de vegades s’instal·la en l’arrencada de Windows (gairebé sempre sense que sigui necessari), per a funcionar en segon pla. Moltes aplicacions no es buiden de la memòria quan deixen d’executar, altres omplen el disc dur de fitxers temporals … Tot això és un llast que acaba alentint el funcionament de l’ordinador.

 

Si fa temps que no reinstal·les el sistema operatiu, és el moment d’aplicar aquests trucs ràpids que deixaran el teu PC com nou sense formatar.

La idea és recopilar trucs que siguin ràpids i fàcils d’aplicar, i que no requereixin reinstal·lar el sistema operatiu ni formatar el disc dur. Així que pots aplicar-los en qualsevol moment. Anem allà!

 

Sistema operatiu


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El sistema operatiu és el sistema nerviós de l’ordinador. El connecta tot i sense ell cap perifèric ni component podria interactuar entre si.

És obvi que per optimitzar el nostre PC amb alguns trucs ràpids que el deixaran com a nou, cal començar pel sistema operatiu.

N’hi ha prou amb uns petits ajustos perquè el teu sistema operatiu rendeixi molt millor. Comprova!

Solucionador de Windows


 

Windows 10 té un assistent que detecta problemes de rendiment. Comprova a veure si troba alguna cosa que està alentint el teu PC:

 

  • Escriu Panell de Control en el cercador de Windows, i posa en marxa a l’aplicació
  • Cliqueu a Solució de Problemes
  • Veuràs un menú que et permet buscar problemes en diferents àrees: programes, maquinari, xarxes, seguretat, etc. Tria en funció del que et passi o prova totes.

 

Ajustaments visuals


 

Com un sistema operatiu modern que és, Windows 10 utilitza nombrosos efectes gràfics per millorar la seva aparença. Molts d’aquests efectes no són necessaris i es poden desactivar per alliberar alguns recursos. Si tens un ordinador antic o poc potent, et convé fer-ho.

En el cercador de l’escriptori, posa Aparença, i tria l’opció Ajustar l’aparença i el rendiment de Windows. Toca a la solapa Efectes visuals, i marca l’opció Ajustar per obtenir millor rendiment:

 

 

 

 

També pots marca o desmarcar animacions i efectes en la llista que hi ha sota.

 

 

Ajusta la Memòria Virtual


 

Si notes que Windows 10 s’alenteix un o dos segons quan obres finestres o accedeixes als menús de les apps, potser tens un problema amb la memòria cau del disc dur.
Fes el següent:

  • Escriu Panell de Control en el cercador de Windows, i posa en marxa a l’aplicació
  • Entra a Sistema, Configuració Avançada del Sistema. A la solapa Opcions Avançades, busca la secció Rendiment i prem a Configuració.
  • Toca la pestanya Opcions Avançades busca l’apartat Memòria Virtual, i prem a Canvia
  • Desmarca la casella Administrar automàticament la mida de l’arxiu
  • Selecciona el disc dur i la partició on tinguis instal·lat Windows 10 i marca l’opció mida personalitzada. En grandària inicial posa 5 vegades la quantitat de memòria RAM que tinguis, en MB. En grandària màxima, posa 3 vegades la memòria RAM. Per exemple, en un ordinador amb 4 GB de RAM per una mida inicial de 4×1.5 = 6 GB = 6000 MB, i com grandària màxima 4×3 = 12 GB = 000 MB

 

“Aprimar” Windows


 

Windows disposa de centenars d’eines que utilitza per defecte. Però n’hi ha moltes que estan consumint recursos, i no necessitem.

En el cercador, localitza el Panell de Control i entra en Programes i Característiques. A la columna esquerra veuràs l’opció Activar o Desactivar les característiques de Windows. Aquí pots desactivar funcions de Windows que no facis servir.

 

Revisa els arxius de sistema


 

En el cercador de l’escriptori escriu Símbol del Sistema. Punxa amb el botó dret sobre ell i prem a Executar com a administrador. S’obrirà la consola de comandaments. Còpia i enganxa això:

sfc / scannow

Revisarà els arxius de sistema i corregirà els problemes que trobi.

 

Desactiva Notificacions


 

En el cercador de l’escriptori escriu Configuració de notificacions i accions.

A la finestra que s’obre, desactiva les notificacions que no necessitis.

 

Actualitza … tot!


 

Ens ho porten dient tota la vida, però no sempre fem cas. Perquè el PC funcioni en òptimes condicions, cal actualitzar el seu maquinari i el seu programari. Però no només una part. Tot! I això implica el sistema operatiu, els programes, els drivers, els controladors de la placa base, el firmware dels perifèrics i la BIOS.

 

Si tens maquinari que no s’actualitza automàticament, busca a la caixa o en els manuals de l’ordinador el model de placa base que tens. Si no ho trobes, utilitza un programari com Speccy per realitzar una revisió del teu PC i descobrir el model de BIOS, placa base i perifèrics. Va a la web dels fabricants, descarrega les actualitzacions, i les instal·les.

 

 

Seguretat i neteja


 

 

Tendim a pensar que el rendiment de les aplicacions i jocs depèn del maquinari del nostre ordinador. Però no sempre és així.

Condicionants externs com la presència de malware, la pols o la mala ventilació interna, poden reduir notablement el rendiment de l’ordinador.

Si reforcem la seguretat i vam realitzar una neteja interna i externa del nostre maquinari, notarem una millora immediata en el funcionament del nostre equip. Comprova!.

 

Fes un manteniment de sistema


 

Windows té una eina que pomposament diu Administració i manteniment d’imatges d’implementació. El que fa és revisar que els arxius de sistema associats a les instal·lacions, no estiguin corruptes. Arregla problemes de rendiment i d’actualitzacions fallides.

En el cercador de l’escriptori escriu Símbol del Sistema. Punxa amb el botó dret sobre ell i prem a Executar com a administrador. S’obrirà la consola de comandaments. Còpia i enganxa això:

dism.exe / Online / Cleanup-image / Restorehealth

Realitzarà una revisió i arreglarà els problemes que trobi. Perquè funcioni has d’estar connectat a Internet.

 

Instal·la un antivirus i antimalware


 

Ens ho porten dient des de nens, però no ens ho prenem seriosament. Els troians, virus i altre malware alenteixen l’equip en consumir recursos per ocultar-se i per robar dades.

Windows inclou un antivirus (que ara també és antimalware) suficient per a un ús estàndard de l’ordinador, així que assegura’t que el tens actiu i actualitzat, i realitza una revisió completa a mínim un cop al mes. Si fas servir el PC per coses més arriscades, com descarregar de llocs sospitosos, llavors instal·la un antivirus especialitzat i un programari antimalware com Malwarebytes antimalware.

 

Neteja el pols … literalment


 

 

Amb el temps s’acaba acumulant pols i brutícia a les reixetes de ventilació i en les aspes dels ventiladors, que fan que funcionin més lent o s’escalfin més. Si la ventilació no és correcta el PC és sobrecalfarà, i funcionarà més lent. A l’almenys un parell de vegades a l’any cal obrir el PC i netejar-per dins. En aquest tutorial us expliquem com fer-ho correctament tant amb un PC de sobretaula com amb un ordinador portàtil.

Emmagatzematge


 

El rendiment dels sistemes d’emmagatzematge és vital perquè l’ordinador funcioni amb fluïdesa.

Avui en dia hi ha molts tipus diferents (discs durs, SSD, discos M.2) que funcionen a diferent velocitat, i les aplicacions, especialment jocs, són cada vegada més grans. Així que cal alliberar el major espai possible per permetre a Windows organitzar correctament la ubicació dels arxius.

Operacions que fins fa poc eren imprescindibles, com desfragmentar el disc, avui en dia no són necessàries perquè Windows 10 ho fa automàticament.

Desactiva la barra de joc


Windows 10 una barra de joc que permet gravar vídeos i capturar pantalles mentre jugues, però consumeix recursos.

Vegeu la Configuració de Windows, prem en Jocs i desactiva Gravar clips de jocs:

 

Després entra en Game DVR i desactiva la gravació en segon pla.

 

Desinstal·la el que no facis servir


 

És de calaix, però més importància del que sembla. Instal·lem centenars d’aplicacions en el nostre PC, i la majoria instal fitxers temporals, s’actualitzen soles, es queden funcionant en segon pla, o arrenquen amb Windows. Consumeixen recursos fins i tot encara que no les facis servir.

Si tens programes o jocs que no empres tots els mesos, desinstálalos. No t’ho pensis, tornar-los a instal·lar quan els necessitis és senzill. Elimina el superflu i veuràs com el teu ordinador funcionarà com a nou.

Passa l’escombra


 

Amb l’ús, Windows 10 acumula fitxers d’instal·lació, carpetes memòria cau, arxius temporals, entrades òrfenes en el registre i altre contingut escombraries que no serveix per a res i alenteix el rendiment. Realitza una neteja de el sistema amb un programa com CCleaner Free o equivalent.

Assegura’t que netes no només el sistema d’arxius, sinó també el registre.

Fer servir el Netejador de Windows


 

Windows 10 té el seu propi netejador, que elimina coses que altres programes no poden. En el cercador de l’escriptori posa Alliberador d’espai. Posa-ho en marxa, tria el disc en on està instal·lat Windows i, això és molt important, prem el botó Netejar arxius de sistema. Podràs esborrar els fitxers d’instal·lació de les actualitzacions. Nosaltres vam alliberar 10 GB de cop

 

Programes


Quan instal·lem un programa no ens parem a pensar en la seva influència en el rendiment global de l’ordinador. Fins i tot fins i tot encara que no ho estiguem utilitzant, és probable que alguns dels seus mòduls estiguin funcionant en segon pla, robant recursos.

Altres vegades realitzen revisions contínues per veure si hi ha una actualització, o per emetre notificacions.

Per desgràcia hi ha moltes aplicacions que hem d’instal·lar per obligació, ja que les fem servir cada dia. En aquest cas, cal reduir a l’mínim les seves interferències en l’ús de l’ordinador, quan no les estem utilitzant. Anem a veure uns quants trucs ràpids per optimitzar el rendiment dels programes.

Aplicacions en segon pla


Windows utilitza gran quantitat d’aplicacions que funcionen en segon pla, i a això cal afegir les que instal·lem. És hora de desactivar les que no necessites.

Accedeix a la Configuració de Windows des del cercador o el Botó d’Inici. Punxa en la icona Privadesa. Després entra en Aplicacions en segon pla. Es tracta de les apps de Windows que sempre estan actives: alarma, calendari, fotos, OneNote, receptes, Salut i Benestar, etc. Desactiva les que no facis servir.

Alleugereix la càrrega d’Inici



Molts programes es col·loquen en la memòria a l’arrencar Windows, i la majoria no són necessaris. Per què vas a tenir a l’lector de PDF actiu en memòria, si només llegeixes PDFs un cop a al mes?

Per desactivar programes en l’Inici, segueix aquests passos:

  •   Al cercador o en Cortana escriu Administrador de Tasques
  • Accedeix a la solapa Inici per veure els programes que es posen en marxa automàticament quan arrenca Windows 10
  • A la columna Impacte d’Inici, busquen els programes marcats com Alt o Mitjà. Això vol dir que alenteixen l’arrencada
  • Aquells que no facis servir sovint, pots desactivar-los. Punxa amb el botó dret a la paraula Habilitat de la columna Estat, i selecciona Deshabilita. No et preocupis, quan els necessitis funcionaran sense problemes

Quan instal·lem un programa no ens parem a pensar en la seva influència en el rendiment global de l’ordinador. Fins i tot fins i tot encara que no ho estiguem utilitzant, és probable que alguns dels seus mòduls estiguin funcionant en segon pla, robant recursos.
Tingues en compte que alguns programes amb el valor Alt necessiten arrencar a l’inici, per exemple el controlador de la targeta gràfica i de so. Desactiva només allò que no facis servir sovint. Si alguna cosa va malament, simplement has de tornar aquí i seleccionar l’opció Habilita.

 

Retarda els serveis de sistema


 

A l’engegar-se, Windows 10 activa nombrosos serveis de sistema. Dotzenes de funcions que necessita per controlar l’ordinador. Alguna d’elles poden estar retardant l’arrencada, així que anem a explicar-te com retardar la seva posada en marxa perquè ho faci quan Windows 10 ja està funcionant, així no hauràs d’esperar.

Tingues en compte que aquesta opció és només per a usuaris avançats. No canviïs res si no saps el que fas perquè podries alterar el correcte funcionament de Windows 10.

  • Al cercador o en Cortana escriu Executar. A la finestra que s’obre, escriu services.msc
  • S’obrirà una pantalla amb tots els serveis locals de Windows 10. Examínalos i llegeix la Descripció per saber el que fa cadascú
  • Si sospites que algun està alentint l’arrencada selecciona’l, punxa amb el botó dret en el camp de la columna Tipus d’Inici, i entra a Propietats  
  • A la secció Tipus d’Inici, tria Automàtic (Inici Retardat).

Reinicieu després de jugar


 

Si tens 8 GB o menys de memòria RAM, s’omplirà ràpidament i Windows farà servir el disc dur en el seu lloc, més lent, reduint el rendiment. Molts programes quan es tanquen no desapareixen per complet de la memòria. Reinicia l’ordinador sovint (especialment després de tancar un programa potent o un joc) per alliberar tota la memòria i millorar el rendiment.

Hardware y batería


 

Cada vegada es venen més ordinadors portàtils, en múltiples variants (2 en 1, convertibles, etc), i menys ordinadors de sobretaula. Així que a l’hora d’aplicar trucs ràpids per optimitzar el maquinari de l’ordinador, cal tenir en compte a la bateria.

Altres aspecte com les incompatibilitats entre components, o la refrigeració s’apliquen a qualsevol PC.

Un bon manteniment físic de l’ordinador, garanteix que el programari també rendeixi a l’màxim.

 

Accelera la teva targeta gràfica


Tens una targeta gràfica NVIDIA? Obre el Tauler de control de NVIDIA, veu a Controlar la configuració 3D, prem a Configuració de Programa, i busca els jocs més potents que tinguis. Selecciona un, i en les opcions gràfiques tria Mode de control d’energia: Màxim rendiment preferit. El joc usarà els màxims recursos del teu PC.

Comprova les incompatibilitats


A vegades hi ha perifèrics o components que no es porten bé entre si. Això pot donar lloc a alentiments o problemes de maquinari.

Amb el cercador de Windows localitza el Panell de Control i entra a Sistema. Accedeix a Administrador de dispositius. A la finestra que s’obre veuràs tot el maquinari del teu PC. Entra a cada component i revisa especialment el processador, la targeta gràfica i la targeta de so. Si veus icones grocs mal senyal!: Del teu PC.

Intenta localitzar el perifèric que dóna problemes i canvia-ho de slot o de connector USB. Posar i treure components fins que detectis cosa produeix la incompatibilitat, i medita si pots viure sense ell o substituir-lo per un altre. Aquest tipus de problemes també s’arreglen actualitzant la BIOS i els drivers.

Millora la refrigeració


El teu ordinador mecanismes per reduir la velocitat de la CPU, la targeta gràfica, o el disc dur, si la temperatura interior és massa alta. Si netes la pols de l’interior com hem explicat abans, i reorganizas la col·locació de la targeta perquè l’aire circuli correctament, baixaràs la temperatura i el PC funcionarà més ràpid durant més temps. Al lateral dels ventiladors una fletxa indica la direcció en què es mou l’aire. Instal·la més ventiladors si cal. Si no aconsegueixes baixar la temperatura de la CPU, demana ajuda a un expert i afegeix més pasta términa a el xip, en el lloc on es connecta amb el dissipador:

Canvia el pla d’energia


Si fas servir un portàtil o una tablet amb Windows 10, segurament tens actiu un pla d’energia Equilibrat. Fins i tot en un PC estàndard, aquesta opció s’activa per defecte. Però resulta que hi ha un pla d’Alt Rendiment que està ocult. Si ho actives l’ordinador consumirà una mica més, però a canvi millorarà el rendiment.

El el cercador de Windows posa Energia, i selecciona Escollir Pla d’Energia. Prem a Canvia la configuració avançada d’energia. Prem en el pla que tinguis actiu en aquest moment, i selecciona Alt Rendiment:

Consells per optimitzar la bateria



Segueix aquests consells perquè la bateria de l’portàtil et duri més temps, i mantingui una major autonomia:

Cal no deixar que la bateria es descarregui per sota de l’30%

  • No és convenient carregar a el 100%. Arribar només a l’80 o 90%
  • És més eficient per a la vida de la bateria realitzar recàrregues petites i freqüents
  • Completar una descàrrega i recàrrega completa a l’mínim un cop a l’mes
  • Si fa molta calor (40 graus), no recarreguis a el 100%. Mai recarreguis amb temperatures sota zero
  • No recàrregues mai després d’haver fet servir un programa o un joc molt potent. Deixa que l’ordinador es refredi
  • Abans de recarregar, si véns del carrer deixa el portàtil una estona a l’habitació perquè la bateria s’adapti a la temperatura ambient
  • Abans de deixar una bateria sense usar durant molt de temps, carrega-a el 50%
  • Si és possible, recàrrega amb el portàtil apagat del tot. Quan està encès consumeix una part de la càrrega, anomenada parasitària, que impedeix optimitzar el procés

Leave A Comment