Si penses que les regles mnemotècniques no funcionen, és perquè no les has provat. Anem a ensenyar-te algunes de les millors estratègies per recordar el que desitgis.

El cervell humà és un dels grans misteris per a la ciència, però hem après a potenciar-d’una forma cada vegada més òptima. Molts diuen que tenen mala memòria, però demostrarem que això és perquè no coneixen aquestes estratègies que anem a explicar-vos.

Els superordinadors més potents de món tot just arriben a la potència de procés del cervell d’un rosegador, ocupen una sala sencera i requereixen 10 milions de watts de potència per funcionar. Un cervell humà cap en una capsa de sabates i consumeix 20 o 30 watts a ple rendiment.

És un òrgan tant sorprenent com desconegut. Per què ens oblidem de coses recents però recordem amb detall dades apreses fa dècades que no necessitem? Com es podria aplicar això per millorar la memòria?

Sóc una persona oblidadissa. He d’apuntar els aniversaris dels meus nebots i fer una llista de la compra abans d’anar al supermercat, per no oblidar-me de res. Però si algú em pregunta quines són les bases nitrogenades de l’ADN i com s’aparellen, respondré a l’instant: l’adenina s’aparella amb la timina i la guanina amb la citosina. És una dada que vaig aprendre a l’escola, i no he tornat a fer servir en la meva vida. Per què no se m’oblida?

Mentre ens explicava el funcionament de l’ADN, el meu professor de Ciències Naturals ens va dir: “Voleu que us expliqui un truc per recordar les bases de l’ADN? Apreneu aquesta frase: Avançament Temerari, Guàrdia Civil”. Les primeres lletres de cada paraula recorden una base i s’aparella amb la següent: Adenina-Timina, Guanina-Citosina.

No tinc ni idea de per què passa, però quan penso en l’ADN em ve a la memòria la frase, i a l’instant recordo els noms i la relació de les bases de l’ADN. Sense jo saber-ho, el meu professor de Ciències m’estava ensenyant una senzilla regla mnemotècnica per aprendre informació complexa: convertir les dades en frases senzilles de recordar.

Hi ha moltes altres, així que anem a descobrir trucs per millorar la memòria i recordar informació important: des d’una fórmula matemàtica abans d’un examen a la contrasenya del router o la data de l’aniversari de la teva sogra. Perquè no et retregui que t’has oblidat d’ella …

 

 

Encara no coneixem del tot els mecanismes que regulen la memòria, però sí que sabem que hi ha factors que ajuden a reforçar els records, o que actuen com un disparador per recordar alguna cosa. Segur que hi ha certa olor o una melodia concreta que dispara un record en el teu cervell, sense que tu ho hagis ordenat.

Hi ha trucs per millorar la memòria que permeten arxivar un record complicat, com un nombre molt llarg o una llista de noms.

 

Regla de la longitud de les paraules

Aquesta regla mnemotècnica o truc per memoritzar millor s’usa quan has de memoritzar un nombre molt llarg.

Cada número es canvia per una paraula que tingui aquest nombre de lletres. Per exemple, si has de memoritzar el número 372, es busquen paraules relacionades que tinguin 3, 7 i 2 lletres. És més efectiu quan el nombre és molt llarg.

Imagina que vols memoritzar el nombre 3527251634. Només cal que recordis aquesta frase: Molt ample el planeta és, mars i oceans hi ha aquí. La primera paraula té 3 lletres, la segona 5, la tercera 2, etc. Així obtens el nombre automàticament.

Regla de la faula

Aquest és un dels trucs per millorar la memòria més senzills. Consisteix a inventar-se una història que contingui la informació que vols memoritzar. Per al cervell és més senzill recordar la història.

Imagina que necessites recordar el nombre 3120947945137. Ens vam inventar un guió que contingui aquests números:

3 germans van quedar a les 12:09 i van acudir al carrer de la Memòria, portal 47. Van pujar a la planta 9 i van arribar fins a un pis amb 45 finestres. Van cridar 137 vegades a la porta.

Et resultarà més senzill recordar aquesta història que el nombre concret.

 

Regla de la cadena

És una variant de l’anterior. Es tracta d’inventar una història excèntrica i sense sentit, que permeti enllaçar una paraula amb la següent. Com més rar sigui el conte, millor. Segur que no te’n recordes de la dona de pèl gris amb la qual et vas creuar fa cinc minuts, però recordes la cara de la dona de cabells morats que vesteix el mes passat.

Imagina que has de recordar les paraules memòria USB, tisores, bonsai, metge, auriculars. Creem aquesta història: el memòria USB se’n va anar a la discoteca a ballar i allà va lligar amb la senyoreta tisores, que es va beure dues copes de més i sense voler tallar les branques del bonsai. Va acudir al metge i aquest li va curar mentre escoltava música pels auriculars.

 

https://www.compsaonline.com/wp-content/uploads/2021/09/132839-reglas-mnemotecnicas-mejorar-memoria.jpg

 

Regla de la primera lletra

Ja l’hem presentat a la introducció. Es basa a agafar la primera lletra de les paraules que vols recordar, i fer-la servir per construir una frase més senzilla. Funciona millor quan aquesta primera lletra no es repeteix.

Per exemple, imagina que vols memoritzar les províncies d’Andalusia: Almeria, Cadis, Còrdova, Granada, Huelva, Jaén, Màlaga i Sevilla. Hem de formar una frase coherent amb la primera lletra de cada província: Ana Va comprar Cafè en Gra, Ous, Pernil i Moltes llonganisses.

Si fas servir paraules xocants o gracioses, com Llonganissa, serà encara més fàcil de recordar. La primera lletra de cada paraula t’ajuda a recordar la província, i la frase completa assegura que no t’oblides de cap. Una forma molt eficaç per a recordar coses i un truc per millorar la memòria molt efectiu.

Regla de les paraules inventades

Consisteix a inventar-se una o dues paraules formades per la primera lletra o les primeres síl·labes de la informació que es desitja recordar. Per exemple, imagina que vols memoritzar les províncies de Castella i Lleó: Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid i Zamora. El transformem en la seqüència Abulepa Saseso Vallamora. Apréndetela i t’ajudarà a recordar-les.

Com en la regla mnemotècnica anterior, és molt útil per no oblidar-nos de cap.

 

Regla dels llocs

Aquest truc es basa a associar informació als llocs d’una ruta coneguda. Imagina que has d’anar al supermercat a comprar ous, detergent, tomàquets, desodorant i oli. Asócialos a una ruta que facis diàriament: he de passar pel banc per agafar ous i oli, travesso el carrer fins al quiosc dels tomàquets (és vermell), i pas per la neta farmàcia per desodorant i detergent (encara que en realitat vas al supermercat).

També funciona amb les habitacions de casa teva, si les vas recorrent mentalment en un ordre i ficant un o diversos objectes relacionats en cadascuna.

 

Regla de les integrals


Quan has de memoritzar fórmules matemàtiques o derivades, és útil una variant de la regla de la Primera Lletra. Imagina que has de memoritzar aquesta fórmula:

Amb cada lletra formem una paraula en una frase coherent: un dia vaig veure una vaca menys la cua (la integral) vestida d’uniforme.

Un dia vaig veure: UDV

una vaca menys la cua: uv – ∫

vestida d’uniforme: vdu

Ajuntem tot: ∫ UDV = uv – ∫ vdu

Regla de la paraula pinça

És un dels trucs per millorar la memòria més complicats de posar en pràctica, però si ho domines pots memoritzar informació molt complexa i sense relació entre si.

Comença buscant una paraula que rimi amb els números de l’1 al 10 o els dies de la setmana. És la paraula pinça. Per exemple:

un – tuno

02:00 – tos

03:00 – ensopegada

04:00 – teatre

etc.

Has aprendre‘t aquestes rimes.

Imagina que has de memoritzar les paraules Letònia, deltoide i cadmi. Comença pel número u. La seva paraula pinça és tuno. Imagina un tuno tocant una melodia sota el balcó de la seva estimada. Visualitzes la pandereta i en ella té gravada la paraula Letònia. És important visualitzar l’escena amb tot detall: el balcó, la cara del tuno, el seu cos, el detall de la roba, la capa, i la pandereta, amb la paraula Letònia escrita.

La paraula pinça del número dos és tos. Imagina a un fumador tossint mentre treu fum per la boca. T’acostes a ella i mires al seu interior. A la campaneta està escrita la paraula deltoide. Repeteix amb tots els números que necessitis.

Quan vulguis recordar una paraula recorda el seu nombre, i alhora recordaràs la seva paraula pinça. Et vindrà a la memòria la imatge i en reviure-la, visualitzaràs la paraula amagada a la pandereta, la campaneta, etc. La clau és visualitzar bé l’escena, amb tot detall, quan la memoritzes.

L’ambient adequat

Se sap que hi ha certes condicions ambientals que afavoreixen la memòria, i ajuden a recordar informació amb més facilitat.

Diversos estudis han demostrat que escoltar música clàssica millora la memòria i l’aprenentatge. Aquest tipus de música dinamitza l’activitat dels gens implicats en la memòria, l’aprenentatge, la secreció i el transport de la dopamina, una molècula que disminueix la pressió arterial i protegeix la mucosa intestinal. En el cas del cervell, la dopamina enforteix la comunicació neuronal.

Una altra senzilla forma de memoritzar millor i millorar la memòria a curt termini és fer una migdiada d’uns 45 o 60 minuts. Per exemple, abans d’estudiar per a un examen. Investigadors de la Universitat de Saarland (Alemanya) han demostrat que les persones que s’havien donat un cop de migdiada prèvia, memoritzaven més paraules que altres que no ho havien fet.

 

https://www.compsaonline.com/wp-content/uploads/2021/09/132835-reglas-mnemotecnicas-mejorar-memoria.jpg

Sé positiu

Segur que has sentit parlar dels placebos: medicines o remeis que no fan absolutament res, però que produeixen beneficis a l’organisme perquè el nostre cervell creu que curen de veritat. Molts metges atribueixen aquesta propietat a l’homeopatia.

L’efecte contrari també funciona: hi ha casos documentats d’indígenes americans que han mort als pocs dies que el xaman de la tribu els hagi donat un cop de maledicció o els hagi pronosticat la seva mort. L’únic poder era l’autosuggestió.

També se sap que una mentalitat positiva ajuda a curar més de pressa tota classe de malalties. La nostra forma de pensar afecta el nostre cos, per bé o per mal. I com a part d’ell, al nostre cervell. Si repeteixes constantment “no puc aprendre això”, “no sóc capaç de memoritzar aquesta lliçó”, “vaig a suspendre demà”, el cervell rendeix pitjor i fins i tot desperta l’ansietat i l’estrès que bloqueja encara més la memòria.

Abans de memoritzar alguna cosa important, repeteix diverses vegades en veu alta “tinc bona memòria” o “és fàcil recordar això”. Pensaments positius que reduiran l’ansietat i aconseguiran que el teu cervell rendeixi al 100%.

Adorna els records

Encara que estiguis estudiant matemàtiques o un avorrit text antic, el recordaràs millor si ho associes a imatges o pel·lícules. Mentre memoritzes associa el contingut a una foto, un dibuix, o una seqüència d’una pel·lícula que estigui relacionat. Quan hagis de recordar-ho aquesta imatge et vindrà a la memòria i et serà més fàcil recuperar la informació associada.

Extreu l’essencial i fes resums

Si aquestes aprenent un text llarg subratlla el més important, i centra’t només en això. Repeteix i repeteix per memoritzar-lo. La repetició és la clau per retenir informació.

Fes també resums i esquemes, escrivint-los a mà. En escriure una idea la memòria la reté millor. Els resums serveixen per ajudar al cervell a extreure les dades, en recordar-los. És com llançar una galleda al pou i treure aigua.

 

https://www.compsaonline.com/wp-content/uploads/2021/09/132843-reglas-mnemotecnicas-mejorar-memoria.jpg

Independentment de la regla mnemotècnica o els trucs per millorar la memòria que escullis posar en pràctica, la clau perquè funcioni és practicar. Fes-la servir diverses vegades en diferents situacions i ja veuràs com et resulta útil.

Trucs per millorar la memòria i mantenir el cervell en plena forma


 

Independentment que facis servir o no regles mnemotècniques per reforçar la memòria, hi ha una sèrie de consells que serveixen per cuidar millor el nostre cervell, i amb ells millorar el seu funcionament. Això es tradueix en una major capacitat per a recordar les coses, per raonar o per prendre les decisions correctes.
Quantes memòries hi ha?

És important saber que no existeix la memòria com a tal. Se sap que hi ha diferents sistemes de retenció que són independents. Pacients operats del cervell han perdut la memòria a curt termini (no recorden la sortida de cinema), però mantenen intacta la memòria a llarg termini.

  • Memòria sensorial: és la informació que ens proporcionen els nostres sentits. Avui fa fred i quan surti al carrer hauré d’abrigar-me, aquesta camisa està destenyida i cal comprar una altra, etc.
  • Memòria a curt termini: informació que reps i que es recorda només durant un o dos minuts. Un número de telèfon, un encàrrec, una conversa, etc. És limitada i s’omple si rep molta informació a alhora.
  • Memòria a llarg termini. Emmagatzema informació durant dècades, i no se sap si té un límit.

 

Dormir és el millor exercici

Mentre que els músculs del nostre cos exigeixen que ens moguem i fem exercici per mantenir-los en forma, el motor regulador del cervell és el descans nocturn. Encara que un adult pot portar una vida normal dormint 5 o 6 hores, mantenir el cervell en plenitud exigeix ​​dormir almenys 7 o 8 hores. El somni reforça la memòria, fa que els records s’asseguin, i filtra tot allò que no necessitem.

Com hem comentat, la migdiada de mitja hora també és un excel·lent truc per millorar la memòria, especialment si has de fer activitats intel·lectuals a la tarda, com treballar o estudiar.

L’estrès a ratlla

Un altre factor que afecta negativament la memòria és l’estrès. S’ha demostrat que les persones estressades retenen pitjor l’aprenentatge, i fins i tot ho obliden per complet al cap de poques hores.

Relaxa’t, medita, desconnecta, i redueix l’ansietat abans d’estudiar per a un examen o treballar en un projecte professional complicat. Un bon truc consisteix a tancar els ulls i fer 8 o 10 respiracions lentes i profundes, exhalant l’aire molt a poc a poc, per relaxar el cos.

Fes exercici

El cervell necessita hores de son per recarregar les piles, però també oxigen per optimitzar la seva activitat cel·lular. L’exercici físic afavoreix la circulació de la sang i l’oxigenació de les cèl·lules del cervell.

Evita les distraccions

 

Per fer la seva feina, la memòria necessita concentració. No esperis aprendre aquestes fórmules matemàtiques o els elements de la taula periòdica si al mateix temps estàs llegint els missatges del mòbil o veient la televisió. Potser pots fer-ho, però trigaràs més o s’oblidaran abans.

Això també s’aplica a l’entorn de treball. El desordre, l’amuntegament d’objectes a la taula de despatx o d’estudi, distreu la ment i evita que es concentri en la tasca de memoritzar. Intenta que la taula en la qual treballes o estudies estigui el més buidada possible. De fet, Buida completament. El mateix s’aplica a la sala, en la mesura del possible.

Entrenament

 

Les sopes de lletres, el Sudoku, els videojocs de trencaclosques i reptes mentals ajuden a mantenir la memòria en forma. Però no cal recórrer a ells per exercitar-la. Qualsevol moment és bo per posar a la memòria a treballar. Per exemple, mentre estàs visitant una web recorda els noms propis o les marques que et trobis, i després intenta rememorar-los tots.

Les regles mnemotècniques i els trucs per millorar la memòria són senzills d’aplicar i està demostrat que funcionen. Tria els que més t’agradin i, sobretot, practica una vegada i una altra. Només així seran efectius

 

 

 

Notícia original de Computerhoy | “Regles mnemotècniques i trucs per millorar la memòria”

Leave A Comment