Amb el decret de l’estat d’alarma, una de les condicions que s’han imposat és la de quedar-se a casa excepte en situacions d’extrema urgència. Res de sortir a prendre un cafè amb els amics o anar-se’n a casa d’un altre a jugar a la consola. L’única forma de veure als teus contactes és mitjançant videotrucades, i per a això hi ha diverses alternatives, des de Skype a WhatsApp, passant per Instagram o Google Duo.

La pregunta és: quin és l’app més eficient? Després de tot, aquesta quarantena durarà mínim fins a finals de març i tot sembla apuntar que s’estendrà durant més temps. Les dades són béns escassos (encara que estant a casa, sempre és una opció factible fer servir la xarxa WiFi) i les operadores han demanat que es faci un ús raonable i responsable de la xarxa, així que per sortir de dubtes, hem decidit posar a prova el consum de les apps.

 

Un breu repàs a la metodologia

 

 

Com hem fet la prova? Primer hem fet una selecció d’apps per fer videotrucades des del mòbil. Aquestes són Skype, Hangouts, WhatsApp, FaceTime, Google Duo, Instagram, Facebook Messenger i Houseparty. A través de cadascuna d’aquestes apps hem fet una trucada de vídeo de deu minuts entre dues persones i monitorar el consum de dades realitzat. Els mòbils usats han estat dos iPhone 11 Pro per tal d’utilitzar dos mòbils amb la mateixa càmera interna.

Posteriorment, hem assumit un consum constant i lineal per determinar quin consum es faria en una hora i quants minuts de videotrucada es poden fer per cada giga. No és un estudi científic, sinó que la seva fi és estrictament orientatiu. Cal tenir present que el consum final pot variar en funció de la quantitat de persones que hi participin, l’estabilitat del senyal i de la resolució del vídeo, etc. En poques paraules, que els resultats són il·lustratius.

 

Quant dades consumeixen les apps de videotrucades

 

Com podem comprovar, Google Hangouts és l’aplicació més consumeix, però per molt. Estem parlant de 517 MB per cada 10 minuts, el que significa que alhora haurem consumit més de 3 GB de la nostra tarifa de dades. Suficient per buidar una tarifa més o menys modesta. El segueix Google Duo, amb 271 MB cada 10 minuts, que és una mica més de la meitat.

Què tenen en comú aquestes dues aplicacions, a més que consumeixen molts megues? Que ofereixen la millor qualitat d’imatge. Hangouts, de fet, m’ha deixat amb un molt bon gust de boca, i la veritat és que de tenir accés a una bona xarxa WiFi, possiblement és l’alternativa més recomanable. Però aquí parlem de dades mòbils, així que Hangouts potser convé deixar-la una mica de banda de cara a economitzar dades.

Igualment, el consum de Hangouts ens va resultar bastant alt en comparació dels seus rivals, així que vam fer una segona i tercera prova. A la segona vam repetir la crida entre dues iPhone i vam obtenir 488 MB de consum. A la tercera, vam fer la trucada des d’un Píxel 2 XL a un iPhone i el consum va ser de 135 MB en deu minuts, és a dir, 0,81 GB l’hora i 74 minuts de videotrucada per giga. D’aquesta tercera prova, destacar que la qualitat d’imatge era una mica inferior que la primera i segona.

A la part mitjana de la taula tenim a Instagram i Houseparty. Instagram es veu bastant bé, però Houseparty es veu al nivell de Hangouts i consumeix gairebé 100 MB menys per cada deu minuts. En relació qualitat / consum, després d’haver provat totes, considero que Houseparty és l’alternativa més recomanable.

 

Hangouts és la que millor qualitat d’imatge ofereix, però també la que més consumeix, mentre que FaceTime és tot el contrari.

Finalment, a la part inferior estan Skype, WhatsApp, Facebook Messenger i FaceTime. Curiosament, l’alternativa d’Apple és la que pitjor qualitat d’imatge ha ofert, però també la que menys consumeix. Si tots els teus amics fan servir iPhone, potser és una bona alternativa per no consumir massa dades, però sabent que la qualitat d’imatge no serà la millor.

D’aquestes quatre últimes, Skype i WhatsApp són les que millor experiència ens han donat, però si per WhatsApp per a grups reduïts (pel fàcil que és iniciar les videotrucades) i amb Skype per a grups més grans. Perquè puguis comprovar la qualitat d’imatge de cada app, aquí baix tens captures de totes les apps unes enfront d’altres.

 

 

Notícia original de xataka | “Quantes dades mòbils consumeix una trucada de vídeo: WhatsApp, Instagram, Skype, Hangouts i més, a prova.”

Leave A Comment