[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tenim a la nostra disposició nombrosos dispositius que permeten connectar equips en xarxa. Parlem per exemple de routers, switches de xarxa o servidors. Perquè puguin complir la seva funció necessitem connectar-los entre si els dispositius. Per exemple ordinadors connectats per cable a l’router o a un switch. Ara bé, cal tenir en compte que hi ha algunes opcions diferents. En aquest article parlarem de què és un port SFP i un port RJ45.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Què són els ports RJ45

Aquests són sens dubte els més comuns i utilitzats. Un port RJ45 permet connectar cables de xarxa. Pot disposar de 8 pins i no tots ells s’utilitzen sempre. Aquests connectats estan presents en routers o switches de xarxa.

Permeten connectar els dispositius a la xarxa. Podem utilitzar aquest tipus de cables per connectar tot tipus d’equips. És el connector estàndard amb el qual podem connectar a un router o switch un ordinador, televisió, videoconsola, impressores o qualsevol perifèric domèstic que pugui tenir accés a la xarxa mitjançant cable.

Encara que avui dia la majoria d’aquests dispositius que esmentem tenen connexió sense fil, la veritat és que l’ús del cable segueix sent molt utilitzat. Normalment amb això guanyem estabilitat i qualitat, a més d’una millor velocitat d’Internet. Al capdavall les xarxes Wi-Fi són més sensibles als obstacles o a la distància.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Què són els ports SFP

D’altra banda tenim els ports SFP. Els switches Gigabit compten amb aquest tipus de connectors. Això serveix per connectar a una gran varietat de cables de fibra òptica i Ethernet i poder aconseguir diferents funcions.

Principalment s’utilitzen en switches de xarxa. Permeten connectar cables de fibra òptica de diferents tipus, com són monomode i multimode, així com diferents velocitats (1 Gbps, 10 Gbps …). Però també poden connectar cables de coure Ethernet com cat5e o CAT6.

Normalment els switches de xarxa més avançats, els que són utilitzats especialment en l’àmbit empresarial, compten amb al menys dos ports SFP. D’aquesta manera permeten connectar fins i tot diferents edificis a través de cablejat de fibra òptica.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45462″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Diferències entre ports RJ45 i SFP en switches de xarxa

Hem vist què és un port RJ45 i què és un port SFP. Hem vist que hi ha diferències i que cada un d’ells podria ser interessant en determinades circumstàncies, segons per a què anem a utilitzar un switch de xarxa o el tipus de cable que utilitzem. Ara veurem quines són les principals diferències.

Tipus de connexió

La primera diferència que podem trobar és en els tipus de connexió que admet cada un d’ells. Aquí trobarem limitacions o més possibilitats segons el tipus de port que estiguem utilitzant en els nostres dispositius.

En aquest sentit, els ports RJ45 van a admetre cables d’Ethernet com CAT5, CAT6, etc. Són els cables comuns que utilitzem per connectar, per exemple, un ordinador a un router. En canvi els ports SFP són més complets, ja que admeten mòduls de cable de connexió de fibra òptica (tant monomode com multimode), així com cables CAT5, CAT6, CAT7, CAT8 …

Distància màxima

La distància màxima que permeten cadascuna de les opcions varia també molt. Els ports RJ45 són útils fins a una distància màxima de 100 metres. Això fa que per a un habitatge o una petita oficina sigui més que suficient per connectar els nostres dispositius a la xarxa. No obstant això, en cas d’haver de connectar equips més lluny, podria haver limitacions.

D’altra banda, els ports SFP sí que permeten una major distància. Fins i tot parlem de quilòmetres, segons el cas. Els cables MMF poden oferir 10 Gbps a una distància de fins a 550-600 metres. Però a més, els cables SMF poden arribar fins a 150 quilòmetres. Si connectem un cable CAT5 tindríem la mateixa limitació de 100 metres que els RJ45.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Latència

També hi ha diferències pel que fa a latència a l’hora de connectar dispositius a certa distància. En aquest sentit els ports SFP tenen una menor latència respecte als ports RJ45 que poden donar un pitjor servei quan connectem equips a una distància considerable.

Consum

Especialment per a una empresa o organització que va a tenir molts equips connectats en xarxa, el consum pot variar significativament. Els ports SFP tenen un menor consum enfront dels ports RJ45.

En definitiva, aquestes són algunes de les principals diferències que hi ha entre ports RJ45 i ports SFP. Com veiem, principalment hi ha canvis entre la distància màxima i els tipus de connexions.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Notícia Original : Redes Zone[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment