L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha multat Facebook amb 1.200.000 euros per recollir dades sobre els seus usuaris sense informar de manera clara sobre l’ús que els donaran. També ha verificat que la xarxa social ha tractat dades especialment protegides amb fins com el publicitari, i que l’ha fet sense demanar el permís exprés dels usuaris com exigeix la normativa.

En total l’AEPD ha trobat dues infraccions greus i una molt greu de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD). Les dues infraccions greus han implicat dues multes de 300.000 euros cadascuna, mentre que la molt greu ha suposat una multa de 600.000 euros. Aquest procediment contra Facebook portava obert des del gener del 2015.

Una altra vegada els perfils a l’ombra

Perfiles en la sombra

La raó per la qual se li ha multat a Facebook és una que ja porta temps donant-los problemes legals a tot Europa, la de la manera en què recopila dades d’usuaris mitjançant el botó ‘M’agrada’. Amb ells crea perfils a l’ombra d’usuaris que ni tan sols estan registrats a la xarxa social.

En la investigació, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha constatat que Facebook ha estat recaptant dades sobre la ideologia, sexe, creences religioses, gustos personals o la navegació a Internet sense informar de manera clara sobre quin ús i finalitat li anaven a donar a aquestes dades. I també que ha recopilat dades derivades dels clics en els botons de “M’agrada”, a la pròpia xarxa social o en pàgines de tercers, sense dir què recopilen ni per què.

Amb aquestes tècniques, l’Agència confirma que Facebook ha recopilat informació dels seus usuaris quan visiten pàgines de tercers, fins i tot quan no han iniciat sessió, i la d’altres persones que ni tan sols estan registrades, però que alguna vegada han visitat alguna de les seves pàgines.

L’únic que ha fet Facebook per explicar el funcionament d’aquesta recollida, segons l’AEPD, ha estat donar alguns exemples que no es corresponen a la realitat. En el comunicat de l’agència també apunten que Facebook no avisa que la seva informació es recopilarà mitjançant cookies, algunes publicitàries i d’altres que han estat declarades secretes per l’empresa.

També han confirmat que Facebook vulnera la normativa de protecció de dades no eliminant la informació que recull sobre els hàbits de navegació dels usuaris. En el seu lloc, la xarxa social la reté i la manté associada a l’usuari per reutilitzar-la. Fins i tot si eliminem el nostre compte, la xarxa social segueix recopilant informació fins a 17 mesos després mitjançant les seves galetes.

La polèmica de sempre

Facebook ja va tenir problemes fa dos anys amb un tribunal belga que considerava que estaven trepitjant les lleis europees de privacitat, i els va obligar a deixar de recopilar dades d’usuaris no registrats. Complint amb el dictamen, Facebook va eliminar les galetes i va prometre bloquejar l’accés al seu web a tots els usuaris no registrats.

Però a l’any següent un altre tribunal belga va absoldre Facebook donant-li la raó en la seva al·legació que el sistema judicial belga no tenia la jurisdicció necessària per prendre decisions que influeixin en el funcionament de l’empresa. Per tant tot va quedar igual, i Facebook va seguir recopilant informació i fent servir aquestes dades per mostrar publicitat.

Des de llavors, la resposta d’alguns països europeus ha estat recórrer a les multes. Aquest mateix mes de maig ja ho va fer França imposant-li una multa de 150.000 euros, i ara ho ha fet Espanya amb la seva de 1.200.000.

 

Notícia original Xataka.com | Multa de 1,2 millones de euros a Facebook: Protección de Datos carga contra sus perfiles en la sombra

Leave A Comment