Saps què és millor que un mòbil de 1.000 euros? Un mòbil de 1.400 euros. Que és precisament el que costa l’iPhone X en la seva versió de 256 GB si a més incloem el servei Apple Care.

Això obre de sobte un nou segment dins de la telefonia mòbil, un que deixa enrere la tradicional gamma alta i converteix l’iPhone X en el primer dispositiu que pot presumir d’exclusivitat absoluta. No en prestacions, perquè una vegada més tot el que fas a l’iPhone X podràs fer-ho (potser una mica pitjor) en un mòbil de 200 euros. L’exclusivitat la marca el preu, i Apple és mestra en això.

 

Reconvertint a l’iPhone en un producte exclusiu

L’iPhone va néixer amb aquest mateix halo d’exclusivitat, i això va permetre que Apple posés una etiqueta amb un preu elevat per a cada un dels seus. Els iPhones han anat creixent en prestacions, però també en el seu preu de llançament, encara que sempre dins de certs marges.

El problema és que aquesta exclusivitat va anar perdent el seu sentit pràctic de forma gradual. Quan va aparèixer el primer iPhone, no hi havia cap altre dispositiu comparable quant a usabilitat per exemple, i Apple va poder mantenir aquest avantatge competitiu gràcies a un iPhone 3G i un iPhone 4 en els que l’App Store o la pantalla Retina seguien marcant la diferència respecte a la competència.

Aquestes diferències es van anar diluint, i amb el temps l’exclusivitat dels iPhone va deixar de tenir aquesta clara justificació que tenia en el passat. Altres fabricants començaven a fer-ho molt bé, Android madurava i fins i tot les destacables càmeres dels iPhone van acabar sent igualades i superades per aquelles instal·lades a mòbils de la competència.

L’iPhone seguia sent exclusiu en preu, però ja no ho era (tant) en prestacions. Apple necessitava moure fitxa.

 

És l’iPhone X tan diferencial per costar 1.159 euros?

El moment per a aquest moviment ha estat elegit de forma òptima: en Apple han aprofitat el dècim aniversari del llançament del primer iPhone per crear una versió diferent en disseny, que incorpora diferències importants respecte als seus iPhone tradicionals i que sobretot vol justificar la seva entrada en el terreny dels smartphones de gamma súper alta.

https://www.compsaonline.com/wp-content/uploads/2021/09/iPhone-X-1-700x394.jpg

Ho aconsegueix? El full de característiques és per descomptat notable, però les dues diferències evidents sobre els models de gamma alta (que ara queden totalment enfosquits per l’iPhone X) són la seva pantalla sense marcs i la nova tecnologia de reconeixement facial, Face ID. D’aquestes dues diferències, de fet, la centrada en Face ID té el seu què: pot no acabar sent millor que la cèlebre Touch ID que tan bé ha funcionat durant anys.

Això converteix al disseny -un cop més- en l’única carta amb la qual Apple vol diferenciar al mòbil més car i exclusiu de la seva història. Tot el que pots fer amb l’iPhone X ho podràs fer amb un iPhone 8 o un iPhone Plus igual de bé.

 

L’iPhone agost davant les odioses comparacions

Aquests iPhone 8 i iPhone 8 Plus queden una mica en terra de ningú: competeixen amb la gamma alta tradicional en la qual estan els grans del segment Android, però ho fan amb una aposta que un cop més és continuista. Excepte pel (poderosíssim) processador Apple A11 Bionic o el suport per a la càrrega sense fil, les diferències no són especialment destacables, cosa que planteja un dubte lògica.

https://www.compsaonline.com/wp-content/uploads/2021/09/iphone-8-y-8-plus.
Aquest dubte no és altra que en què gastar els diners per actualitzar el teu terminal: si tens un iPhone 7, actualitzar l’iPhone 8 no sembla massa interessant, i si tens un iPhone 6s potser l’ideal -ja que vas a invertir una bona quantitat- seria fer el salt als iPhone X per comptar amb un terminal diferencial.

Aquesta reflexió és precisament la mateixa amb què juga Apple des de fa temps, oferint sempre una alternativa limitada i barata menys cara (recordeu la condemna dels 16 GB en els iPhone) i fent les més cares prou diferencials i atractives com per un acabi pagant aquest plus per elles. Un plus que a Apple li surt barat i a tu molt car.

Al final les comparacions entre l’iPhone X i l’iPhone 8 / Plus tornen a ser odioses. Tots ells comparteixen CPU, GPU, xip WiFi, ISP i tant sistema operatiu i aplicacions. Tots ells gaudeixen del nou Portrait Lightning i de la cridanera realitat augmentada, tots tenen càrrega sense fils i tots tenen certificació IP67 per resistència a l’aigua i al pols.

El mateix podríem dir en comparar l’iPhone 8 amb iPhones anteriors (el 7 i el 7 Plus no estan tan lluny) i, per descomptat, amb smartphones basats en Android que han posat el llistó molt alt. Els LG G6, Samsung Galaxy S8, Galaxy Note 8 o LG V30 -i fins i tot el meu MIX 2 de Xiaomi- ja ens han descobert les bondats (i compromisos) de les pantalles sense marcs, cosa que converteix l’iPhone X en “un més “en aquest àmbit.

L’iPhone X és exclusiu perquè potser-ho

No es pot negar que l’iPhone X és una telefonada, però tot i amb aquest full d’especificacions estem veient com els seus competidors ofereixen moltes d’aquests avantatges a preus clarament inferiors. I no obstant això aquests mòbils no arriben al preu que ha posat Apple per el seu topall de gamma, així que: per què és l’iPhone X el primer dels mòbils d’aquesta gamma súper alta?

https://www.compsaonline.com/wp-content/uploads/2021/09/34_450_1000.jpg

Doncs per una única raó: perquè pot. L’experiència d’usuari i l’atenció al detall és fantàstica en Apple i segueix sent factor diferencial en els seus mòbils, però també podríem dir el mateix de molts mòbils actuals de gamma alta (i no de gamma tan alta, almenys en preu), pel que fins i tot en aquest apartat del qual tant parlen els responsables d’Apple les coses ja no estan tan clares.

El mòbil s’ha convertit en una commodity, en un producte que ja és accessible a tots els públics, però com passa amb la roba o els cotxes, hi ha un element que va més enllà de les prestacions o el disseny. Com en aquests mercats, al final compte tant o més la imatge i percepció que tenim d’un producte que la seva qualitat o les seves prestacions reals. L’argument és “ja que em gasto els diners” -i cadascú s’ho pot gastar en el que vulgui, que per això és seu- “m’ho despesa en el límit de gamma perquè segur que és millor que la resta”.

I el que Apple aconsegueix és precisament: que percebem que l’iPhone X ha de costar 1.400 euros. Encara que no els valgui. Encara que cap mòbil els valgui. Quina bogeria

 

Notícia original Xataka.com | “El iPhone X inicia la era de los móviles de gama súper alta: exclusivos y muy, muy caros”

 

Leave A Comment