La setmana passada ja vam veure els primers detalls de la nova revolució que va arribar tant a PC com a servidors de tot el món. Parlem per descomptat de la memòria RAM DDR5, la qual de la mà de SK Hynix en aquest cas oferirà unes velocitats molt superiors al que podíem esperar en un principi i més, a un voltatge inferior al vist fins ara. Les velocitats partiran des dels 3200 MT / s i arribaran a la sorprenent xifra de ‘8400 MT / s!

L’augment de potència que patiran els processadors en els anys vinents només serà comparable al que van oferir en el seu moment a principis d’aquest segle. I és que s’està accelerant cap a processos litogràfics molt més avançats que van aportar, a part de les millores de la mateixa arquitectura, un augment del nombre de nuclis força important.

Per tant, la quantitat d’informació a manejar i treballar serà molt alta, així que la memòria RAM ha d’estar a l’altura, així com els IMC. En aquest últim no sabem com ho gestionaran tant Intel com AMD i sobretot a quin ritme, però sí que podem estar segurs és el que té preparat SK Hynix per a aquesta nova revolució.

 

Més velocitat, més capacitat i menor voltatge: així veu Hynix la DDR5.

 

A part de les esmentades millores, SK Hynix introduirà segons fixa l’estàndard de l’JEDEC una nova millora que permetrà assegurar les dades: ECC. Segons han comentat, han estat treballant en els seus mòduls DDR5-6400, els quals arribarien al mercat en una configuració simple de 16 GB.

La diferència amb els mòduls actuals pel que fa a rendiment no només es tracta de la diferència de velocitat pura que adquiriran, sinó del nombre de bancs que és capaç d’albergar la nova DDR5 enfront de la DDR4 actual.

 

I és que vam passar de 16 bancs amb quatre grups de bancs a 32 i 8 respectivament, és a dir, es duplica la longitud de ràfega i amb això el rendiment.

Això a més té un altre efecte que DDR4 no pot aconseguir, i és l’actualització del banc quan està en ús, és a dir, fins ara el sistema no permetia usar altres bancs mentre un estava sent actualitzat, cosa que amb DDR5 si es podrà fer i amb això es millora la disponibilitat d’accés a la memòria.

Més eficient, més segura i ¿més barata?

 

Com hem dit, SK Hynix veu la DDR5 amb una perspectiva força àmplia, i és que arribarà amb el seu nou procés litogràfic de 10 nm en segona generació, que suposa de nou reducció de costos de fabricació. A més, a això cal sumar-li dos avantatges crucials i inherents a la mateixa arquitectura de la DDR5 com a memòria: ECC i ECS.

La correcció d’errors i la comprovació i eliminació d’errors arribarà a aquest tipus de memòria ia cada matriu, de manera que s’espera que la detecció d’errors i defectes sigui crucial per baixar els costos finals abans que cada mòdul surti de la fàbrica, el que reduiria enormement el nombre de mòduls defectuosos i per tant els RMA.

 

 

A més, els mòduls d’alta velocitat portaran un nou disseny i característica anomenada DFE, el qual eliminarà el jitter i soroll reflectant quan s’activi aquestes velocitats, com la nomenada DDR5-8400. El que s’intenta és mantenir l’estabilitat i seguretat de les dades en augmentar la velocitat per pin.

La capacitat total també es veurà millorada, ja que tindrem fins a 64 GB per mòdul, on independentment de la capacitat totes arribaran amb un voltatge de 1.1V. Suposem que aquest valor canviarà segons s’augmenti la velocitat o es baixi les seves latències. Pel que fa a aquest últim apartat, les latències, no s’ha especificat de moment res, però com sempre serà una sèrie de paràmetres molt a tenir en compte.

A més, aquest tipus de memòria no només arrib arà a PC i servidors, sinó que s’integrarà en mòbils, automòbils, routers i una infinitat de dispositius que formen part de la quarta revolució industrial en la qual estem immersos amb el Iot.

 

 

 

Notícia original hardzone | “La quarta revolució industrial és aquí i arribarà el 2021 amb DDR5.”

Leave A Comment