Canviar el teu vell disc dur per un SSD és un dels millors regals que pots fer-li al teu ordinador. Amb aquest canvi notaràs una gran millora en el rendiment del teu PC que farà que t’oblidis per sempre de la diferència de preu entre els dos sistemes d’emmagatzematge. Aquests són els 7 errors que has d’evitar per a cuidar el teu SSD i obtenir sempre el màxim rendiment.

 

A diferència dels discos durs, les unitats d’estat sòlid tenen un nombre limitat d’usos de les seves cel·les d’informació— equivalent a uns 7 anys d’ús intensiu—, per la qual cosa un ús innecessari d’aquestes cel·les farà que el SSD es degradi abans d’el que es preveu. Tasques com l’esborrat segur d’arxius, la desfragmentació o l’ús innecessari de l’espai escurcen la vida útil dels SSD.

 

Firmware desactualitzat

 

El firmware de les unitats SSD és com el seu ADN, ja que és el codi que li indica a la controladora que gestiona el funcionament de la unitat com ha de fer el seu treball i com ha d’interactuar amb la resta d’elements de l’ordinador.

 

Actualitzar el  firmware del teu SSD t’assegura un funcionament molt més eficient del teu SSD i t’evitarà molts problemes en el seu funcionament diari.

 

És bastant probable que pensis que, com el teu SSD és nou, pocs problemes poden presentar-se. Encara que acabes de comprar el SSD, segurament portarà alguns mesos fabricat i el  firmware que se li va instal·lar a la fàbrica pot ser que sigui fins i tot anterior.

 

Per tant, una de les primeres coses que hauries de fer per a cuidar la teva SSD és instal·lar el programari de gestió que acompanya al SSD o que pots descarregar des de la pàgina del fabricador, per a comprovar si el  firmware del SSD està actualitzat o, en defecte d’això, instal·lar l’actualització amb aquesta mateixa eina.

 

Davant la constant evolució dels SSD, no és estrany que els fabricants llancin noves versions del seu firmware  cada pocs mesos, sobretot quan es tracta de models que porten relativament poc temps en el mercat.

 

Aquesta dinàmica d’actualitzacions freqüents del firmware dels SSD contrasta amb les pràctiques que duien a terme amb els discos HDD que, a l’ésser una tecnologia ja molt madura, no necessita tantes actualitzacions. Per aquest motiu, aquesta “falta de costum” fa que el no actualitzar el firmware sigui un dels 7 errors que has d’evitar per a cuidar el teu SSD.

 

Desfragmentar el SSD

 

El funcionament dels HDD consisteix en una sèrie de plats giratoris sobre els quals s’escriuen les dades. Quan un programa sol·licita una sèrie de dades, el capçal ha de desplaçar-se fins al lloc en el qual s’emmagatzemen aquestes dades per a llegir-los i transferir aquesta informació de tornada al programa que el sol·licitava.

 

El principal inconvenient dels discos durs mecànics és que la informació no es copia de forma ordenada en el disc dur, per la qual cosa una part de l’arxiu que necessites pot trobar-se en un sector del disc i la resta en uns altres. Com més fragmentada i disgregada per la superfície del disc estigui aquesta informació, més temps trigarà el disc a respondre a la petició, la qual cosa fa que l’ordinador funcioni més lent.

 

Per aquest motiu, els HDD necessiten ser desfragmentats de forma periòdica per a compactar i reorganitzar tota aquesta informació. Una cosa totalment innecessària i contraproduent en el cas dels SSD, i un dels 7 errors que has d’evitar per a cuidar el teu SSD.

 

Desfragmentar un SSD redueix la seva vida útil ja que fent-ho estàs movent dades de lloc, consumint usos de cada cel·la. Una mica del tot innecessari atès que els SSD no compten amb capçals mòbils que tinguin de desplaçar-se per la superfície d’emmagatzematge i la controladora realitza l’operació de lectura i escriptura de les dades de forma instantània i independent en cada cel·la.

 

Les versions actuals de Windows, MacOS i Ubuntu són capaces de detectar la presència d’aquestes unitats i desactiven automàticament la desfragmentación del disc. De totes maneres, mai està de més comprovar-ho.

 

 

Desactivar el comando TRIM

 

Segurament ja sabràs que quan elimines un arxiu del teu ordinador, no l’estàs eliminant literalment, sinó que el sistema canvia l’etiqueta de l’espai que ocupa i el mostra com a espai disponible per a sobreescriure’l amb noves dades d’un altre arxiu.

 

El sistema operatiu utilitza el comando TRIM per a comunicar-li a la controladora del SSD quins blocs de dades estan en ús i quins blocs poden sobreescriure’s per que han estat “esborrats” per l’usuari. Desactivar aquest comando és un dels 7 errors que has d’evitar per a cuidar el teu SSD.

 

Si desactives aquest comando, la controladora no sabrà exactament quins blocs estan en ús i quins no, obligant-la a comprovar una a una cada cel·la d’informació. D’aquesta manera, com més s’usi la unitat SSD, més lent es tornarà el seu funcionament i més problemes tindrà per a identificar els blocs de dades que estan en ús.

 

N’hi ha prou amb assegurar-te que aquest comando està suportat i actiu en el sistema operatiu del teu ordinador per a recuperar el rendiment del teu SSD.

 

 

Usar SSD en sistemes operatius obsolets

 

A més de servir-te com a base per a instal·lar programes i accedir als arxius del teu ordinador, el sistema operatiu s’encarrega de gestionar les eines de manteniment i suport per a aprofitar millor el rendiment de les tecnologies que incorporen els components que es connecten a l’ordinador.

 

Si usar un sistema operatiu obsolet en general ja no recomanable, instal·lar en un SSD un sistema que ja estava obsolet quan van aparèixer les primeres unitats –com Windows XP o Windows Vista— o als quals posteriorment se’ls va ficar amb calçador el suport— com és el cas de Windows 7 i US X—, és la pitjor de les idees per a treure tot el rendiment que ofereixen aquestes unitats.

 

En l’apartat anterior t’hem parlat del comando TRIM i de la importància del seu treball en el rendiment del SSD. Eines tan bàsiques en la cura dels SSD com TRIM no tenen suport en sistemes operatius antics com Windows XP i, per tant, l’ús d’unitats SSD en ells és un dels 7 errors que no has de cometre per a cuidar el teu SSD.

 

Aplicar esborrat militar dels arxius

 

La seguretat i la privacitat dels teus arxius no és alguna cosa que s’hagi de prendre de broma, però en aquest cas, l’esborrat segur dels arxius que guardis en un disc SSD reduirà considerablement la vida útil del dispositiu. El motiu és bastant senzill d’explicar.

 

Com ja t’hem comentat, les unitats SSD tenen un nombre limitat d’operacions d’escriptura abans que puguin començar a mostrar-se les primeres fallades. Malgrat ser un número molt elevat, que correspondria a gairebé una dècada d’ús en condicions normals, l’esborrat segur escurçaria significativament la vida útil del SSD ja que, per a fer el seu treball, escriu uns i zeros sobre les dades que han d’esborrar-se.

 

Cadascuna d’aquestes operacions d’escriptura necessàries per a fer irrecuperables les dades eliminades t’acosta una mica més a aquest límit d’operacions d’escriptura del SSD. Tenint en compte que alguns sistemes d’esborrat militar fan fins a 35 passades de sobrescritura sobre les dades que han d’esborrar-se, no és difícil imaginar-se la ràpida degradació que sofreixen els SSD amb els sistemes d’esborrat segur.

 

 

Omplir el SSD al límit de la seva capacitat

 

Un altre dels errors habituals en usar una unitat SSD és omplir l’emmagatzematge SSD fins al límit de la seva capacitat. En fer-ho, notaràs com rendiment de la unitat es redueix, i torna a la normalitat quan alliberes una mica d’espai en el disc.

 

Aquesta baixada en el rendiment del SSD es deu al fet que la controladora emprarà més temps buscant l’espai que necessita per a allotjar els nous arxius i tindrà estar constantment movent o reallotjant algunes dades per a situar els nous arxius que guardis.

 

El recomanable per a assegurar-te un bon rendiment en el teu SSD és mantenir sempre lliure entorn del 25% de la capacitat total de la unitat SSD i emprar el 75% restant per a emmagatzemar els teus arxius. Amb aquesta proporció, el rendiment del teu SSD es mantindrà sempre com el primer dia.

 

 

Copiar i moure arxius de gran grandària

 

Les unitats SSD són especialment útils per a llegir i escriure petites quantitats d’informació, aprofitant així tot el potencial que ofereixen unes latències pràcticament inapreciables. Per això, no resulta molt recomanable emmagatzemar arxius de gran grandària, com a vídeos o arxius multimèdia, i és un dels errors que has d’evitar per a cuidar el teu SSD.

 

En tractar-se d’arxius de gran grandària, ocuparan una major proporció d’espai disponible i et resultarà més fàcil superar aquest límit del 75% de capacitat que esmentàvem en l’apartat anterior.

 

D’altra banda, en tractar-se d’arxius que necessiten una gran quantitat de cel·les, les operacions de copiat d’aquests arxius consumeixen un major nombre de cicles d’escriptura, la qual cosa contribueix a reduir la seva vida útil.

 

Amb això no volem dir que no puguis portar algunes pel·lícules o sèries en el teu portàtil per a veure’ls durant un viatge, però si aquesta és una activitat que fas habitualment, el més recomanable és instal·lar un disc dur secundari o fins i tot un disc extern i reproduir les teves pel·lícules des del.

 

Després de tot, per a reproduir un vídeo no necessites la velocitat que et proporcionen les unitats SSD i així t’estalvies el degradat de la unitat per a usar-lo en operacions que espremin al màxim el potencial dels SSD.

 

Notícia original ComputerHoy  | “Estos son los 7 errores que debes evitar para cuidar tu SSD”

 

 

 

Leave A Comment