L’enorme versatilitat pel que fa al maquinari de PC permeten no solament una gran quantitat de variacions quant a la seva configuració interna, sinó que a més a aquestes variacions s’han de sumar els diferents factors forma que hi ha al mercat. En aquest article us farem un resum dels diferents factor forma.

 

Si esteu buscant comprar un PC nou és possible que la torre convencional superi les vostres necessitats o al contrari, que un sistema més compacte no us ofereixi el rendiment suficient per al que necessiteu. En tot cas, hi ha diferents factors froma que segueixen una sèrie d’estàndards pel que fa a la mida.

 

En aquest article tractarem diversos factors forma, pel que fa a ordinadors de sobretaula. Perquè tingueu una millor idea de el tipus de PC que més us convé per a les vostres necessitats a l’hora de comprar un equip nou.

 

 

Què entenem per factor de forma?

 

Factor Forma

 

Un factor forma no és més que un disseny genèric a partir del qual es deriven altres. Quan parlem de factor forma en el cas d’un ordinador estem parlant realment de la mida de la caixa en la que aniran els components. La qual cosa influirà no només en les capacitats tèrmiques, sinó també de consum en el que als components interns de l’ordinador es refereix. No hem d’oblidar que la potència de processament així com l’ample de banda d’un processador tenen un gran impacte en forma d’energia consumida i calor alliberat.

 

No tots els usuaris tenen les mateixes necessitats, això ha fet que en els últims anys hagin anat apareixent nous dissenys d’ordinadors portàtils i de sobretaula per a diferents tipus d’usuaris en el mercat. Tots ells amb una sèrie de característiques comunes que depenen del tipus de placa base utilitzat en el PC.

 

 

El factor de forma més utilitzat: la torre tradicional o ATX

 

Torre ATX

 

El primer dels factors forma és la torre tradicional de tota la vida, o conegut com a factor forma ATX. El qual porta entre nosaltres des dels temps de Windows 95, i si ja han plogut més de vint anys.

 

Les torres ATX per la seva capacitat d’expansió i les seves diferents variants en grandària són el PC de per excel·lència i al què ens referim com PC d’escriptori. Els diferents factors forma ATX alberguen plaques base amb gran quantitat de ports d’expansió i amb la capacitat d’albergar fonts d’alimentació d’alta potència i sistemes de refrigeració complexos. Dins el format ATX hi ha diferents factors de forma, les especificacions són les següents:

 

  • ATX: Es tracta de torres les plaques base que mesuren 305 x 244 mm, encara que hi ha empreses que han llançat torres una mica més grans. Es tracta del tipus de torre de PC més utilitzat en l’actualitat.
  • Micro-ATX: Una variant més compacta de l’ATX i amb un volum que és un 25% menor, on els seus plaques base mesuren 244 mm x 244 mm. El que els porta a suportar fonts d’alimentació més petites i a tenir menys sòcols d’expansió. El 1999 Intel va proposar una versió millorada del mateix coneguda com FlexATX, amb una mida de 229 mm x 191 mm
  • Mini-ATX: Amb una mida per torre de 150 x 150 mm, les torres Mini-ATX es veuen molt més limitades en consum energètic i espai d’expansió. És per això que en els ordinadors que es munten amb aquest tipus de torres se solen incloure per norma maquinari per a ordinadors portàtils.

 

Història i desenvolupament dels formats ITX

 

 

En els anys 90 existia una tercera empresa que feia CPU x86 que ha caigut en l’oblit per a molta gent, el seu nom era Cyrix i el 1999 ja havia estat adquirida per VIA Technologies després de comprar-la National Semiconductors.

 

No obstant això, Cyrix no tenia el múscul ni la capacitat de desenvolupament dels seus rivals d’Intel i AMD. És per això que van decidir prendre altres camins completament diferents i a les poques setmanes de comprar Cyrix a VIA van decidir adquirir Centaur, una empresa especialitzada en integració de components, el que els permetia llançar plaques base amb menys components electrònics que les clàssiques microATX, a la qual van batejar com ITX.

 

mini-ITX Factor Forma PC

 

Per desgràcia, l’existència dels formats MicroATX i la seva variant d’Intel, FlexATX, va provocar que ITX no fos acceptat pels fabricants de plaques base, el que va portar a VIA a crear el format de plaques base Mini-ITX. Aquest format es va idear inicialment per a ordinadors d’oficina pensats per funcionar com a terminals d’un servidor més potent i per a la creació de set-top boxes per ser col·locades sota el televisor, amb aquest factor forma van néixer els HTPC.

 

El desenvolupament del format Mini-ITX es va pensar inicialment al voltant dels processadors de baix consum de VIA, els quals no requereixen la potència energètica dels diferents tipus de torres ATX, però sense perdre la capacitat d’expansió, ja que algunes unitats mini-ITX permeten instal·lar targetes gràfiques de mida reduïda.

 

Quant a la seva mida, el Mini-ITX disposa d’un factor forma encara més petit que és el Nano-ITX, el qual consisteix en l’ús de plaques base de 120 x 120 m de mida i que permet a més el muntatge d’un ordinador al cotxe, però l’entrada del factor forma Intel NUC amb plaques base de menor grandària fa uns anys ha fet que la quantitat de PC Nano-ITX que es vegin en el mercat hagin disminuït.

Nano-ITX

PC integrats en una pantalla

 

Factor Forma All-in-one

 

El tercer factor forma, malgrat que no està definit per cap tipus de placa base en particular són els anomenats PC AIO, tenen com a origen els diferents models d’iMac d’Apple i consisteixen en PC de sobretaula on tot està integrat a la pantalla, per el que no tenen les capacitats d’expansió dels ATX, però ocupen molt menys espai que una torre convencional.

 

El seu maquinari per motius d’espai i consum energètic òbviament de portàtil, per la qual cosa solen ser de mitjana molt més cars que els PC ATX. Cal recordar que els components per a ordinadors portàtils solen ser molt més cars que els d’ordinadors per a sobretaula. Pel que si estàs buscant muntar un PC gaming no et recomanem optar per aquest tipus de factor forma encara que vingui amb una GPU dedicada decent. Al cap i a la fi acabaràs pagant car la incapacitat d’expansió i aquests PC no són tampoc portàtils.

 

A causa de que no són el millor d’ambdós mons, la seva popularitat no és molt alta entre els usuaris i cada vegada es llancen menys ordinadors sota aquest factor forma, ja que és molt millor comprar-se una torre per després anar expandint el seu maquinari poc a poc.

 

 

Noticia original: Hardzone

 

Leave A Comment