Estem en una època en què volem immediatesa. Els mòbils són cada vegada més ràpids, el programari de PC i Mac s’optimitza per ser més àgil i tot ha de realitzar-se de forma fluïda. A més, volem fer diverses coses a la vegada. Som multitasca i els nostres dispositius, també han de ser-ho.

 

Per això, aprofitant un portàtil vell, hem volgut fer una comparativa entre un SSD i un HDD: ¿canvia en alguna cosa el rendiment de l’ordinador? Els discos SSD (discs d’estat sòlid) porten uns anys entre nosaltres i han anat millorant generació a generació, a més de ser cada vegada més accessibles. Per això, s’han convertit en un element molt a tenir en compte a l’hora de realitzar un ‘”upgrade” o millora en el nostre PC.

 

Sabem que com més RAM, millor, però si tenim un HDD, instal·lar un SSD en lloc de més GB de RAM, pot ser millor solució per augmentar el rendiment. A continuació, veurem en quina mesura millora un PC amb un SSD en lloc de amb un HDD. Parlant de RAM, us expliquem què és millor ampliar, si un SSD o la memòria RAM.

 

Posem a prova un portàtil Acer Aspire 5739G de l’any 2009

 

A l’hora de posar a prova un SSD, podíem optar per instal·lar el SSD en un PC actual o, però, veure què passa si agafem un portàtil del 2009, que ha plogut des de llavors, i instal·lar un SSD amb l’última tecnologia, com la V-NAND de Samsung.

 

Com podeu intuir, vam anar a per la segona opció, ja que pot ser més o menys habitual que tingueu un portàtil o un PC vell a casa, o el vostre propi amb un disc dur HDD. Realment marca la diferència un SSD davant d’un HDD? Ho veurem a continuació, però el primer és presentar el portàtil.

 

 

L’Acer Aspire 5739G, l’equip que hem utilitzat per elaborar aquest reportatge, no estava malament per a la seva època. Estem davant d’un PC amb les següents característiques:

 

CPU: Intel Core 2 Duo P7450 amb dos nuclis i dos fils a 2,13 GHz.
RAM: 4 GB DDR3 a 1.066 MHz
GPU: Nvidia GT 240M amb 1 GB de memòria dedicada
El disc dur instal·lat en aquest equip ho vaig canviar fa anys i d’uns insofribles 5.400 revolucions per minut va passar a tenir un a 7.200 rpm, considerablement més ràpid. Encara que són dos discos durs tradicionals, passar de 5.400 rpm a 7.200 rpm es nota a l’hora d’obrir aplicacions i, sobretot, a l’hora de copiar arxius entre diferents particions del disc.

 

Un cop presentat l’equip, anem amb els dispositius d’emmagatzematge. D’una banda tenim el Samsung 860 EVO de 250 GB, disponible per uns 74,30 euros. Com hem dit abans, té tecnologia V-NAND (més seguretat per als nostres arxius, una major durada i un 11% més en escriptura) i una interfície SATA 6.0 Gb / s.

 

El HDD és un Hitachi, també de 250 GB, amb tecnologia Sata 3.0 Gb / s i les esmentades 7.200 revolucions per minut. Un cop fetes les presentacions, toca posar-se mans a l’obra.

 

Això diuen les proves de rendiment abans / després d’instal·lar el SSD de Samsung

 

A l’hora de fer la comparativa entre el SSD i el HDD i veure si és capaç de reviure un PC vell, hem de veure dos tipus de comparatives. El primer és veure les fredes dades, però la comparativa ha de ser el més justa possible.

 

Per això, tots dos suports d’emmagatzematge han estat formatats i compten amb una versió neta de Windows 10 Home amb les últimes actualitzacions instal·lades. A l’hora de fer les proves sintètiques, no hi havia cap programa instal·lat que pogués realitzar accions en segon pla.

 

Dit això, anem amb una galeria a la que us vam mostrar de les fredes dades de tots dos dispositius:

 

 

 

Com podeu veure, hi ha una diferència evident pel que fa a velocitat d’escriptura i escriptura entre un SSD i un HDD, tot i que les taxes de transferència poden no semblar massa grans entre un SSD i un HDD. No tant com haurien, vull dir, tenint en compte la diferència de tecnologia.

 

No obstant això, sí que hi ha detalls en aquestes proves de rendiment que ens deixen veure la millora entre tots dos dispositius. Com es pot observar en les proves del benchmark HD Scan, la quantitat de paquets perduts en un SSD és molt menor que en un HDD. Les proves que realitza aquest benchmark són molt exigents amb el disc, ja que està contínuament llegint i escrivint dades per determinar la pèrdua de paquets i el rendiment a llarg termini. Us deixem les proves a continuació:

 

Test de l’HDD a HDD Scan.

 

Test de l’SSD en HDD Scan.

 

 

En el benchmark HD Tune, també es pot observar de forma molt gràfica que el rendiment del SSD EVO 860 de Samsung es manté de forma molt estable durant tota la prova, a més de mantenir un temps d’accés de 0,1 ms durant tot el test .

 

Quan vam passar aquest benchmark a l’HDD d’Hitachi, es pot observar que parteix d’un punt similar al de l’SSD pel que fa a velocitat, però a mesura que el test avança, el HDD es va ” col·lapsant ”, el rendiment baixa i els temps d’accés augmenten exponencialment.

 

Ara bé, aquestes proves són molt fredes i, encara que ens diuen molt sobre cada tecnologia, no ens indiquen absolutament res sobre l’ús a la ” vida real ”.

 

En el dia a dia, aquesta ha estat la nostra experiència

 

El que realment importa en una comparativa entre un SSD i un HDD és veure el rendiment quotidià llançant aplicacions, apagant i encenent l’equip, jugant i fent servir programes pesats. En aquest sentit, us deixem unes dades sobre el temps que triga a encendre / apagar el portàtil amb el SSD i el HDD:

 

 

EL SSD triga una mica menys de la meitat en encendre (des que premem el botó de ” o ” fins que estem a l’escriptori a punt per començar) que el SSD i triga un terç a apagar. Quan ja tenim més aplicacions, com Steam, l’actualitzador d’Adobe o l’escaneig inicial de Windows Defensar que es carreguen d’inici amb Windows, el SSD marca la diferència, obrint totes les aplicacions gairebé de forma instantània sense que surti el típic cercle de càrrega que sí que veiem si passa el mateix amb el HDD instal·lat.

 

Parlant d’instal·lacions, hem instal·lat un programa que fem servir en una altra prova posterior. Es tracta de Photoshop CS6. A continuació, us mostrem el temps que triga Photoshop a instal·lar-se:

 

 

Ara, anem amb el que tarda Photoshop a obrir-se:

 

 

Literalment, la meitat de temps triga a instal·lar-se el programa en el SSD que en el disc dur tradicional. I, ja que estem amb Photoshop, anem amb dues proves d’obertura d’imatges. Hem fet dues proves en aquest sentit. La primera, l’obertura de 150 fotos que, en total, ocupen 750 MB. Aquests han estat els temps d’obertura de totes les fotos a la vegada:

 

 

La segona prova és una mica més complicada per a l’ordinador. Són 500 MB d’imatges, en només 30 imatges RAW. Són arxius molt pesats i aquests han estat els resultats:

 

 

L’interessant és que, al final de la prova, tots dos dispositius col·lapsen. Es tracta d’imatges molt grans i aquí el processador i la RAM juga en contra seu. La diferència és que el SSD col·lapsa just en obrir l’última foto i el HDD retarda l’obertura de les últimes imatges fins que Photoshop dóna error.

 

Una altra d’accions que podem realitzar és duplicar un arxiu. Aquest és el temps que triga el SSD i el HDD a duplicar un arxiu únic de 1,32 GB:

 

 

A més de duplicar un arxiu, una altra de les tasques que solem fer és la descompressió d’un arxiu comprimit en .rar, per exemple. Hem pres un arxiu de 750 MB com a exemple amb diversos arxius de diferents mides. Aquests han estat els resultats:

 

 

¿I què passa amb els jocs? Un SSD també millora els temps de càrrega dels jocs, però també depèn molt del joc en qüestió. Entenem que en un portàtil d’aquestes característiques, jugar és l’últim que us hauria d’importar, però hem volgut fer un parell de proves amb Half Life 2. Es tracta de l’obertura del joc i de la primera càrrega:

 

 

Ara bé, durant totes les proves, sobretot les sintètiques, teníem la sensació de limitació. I sí, és la placa la qual limita el rendiment del SSD Samsung EVO 860.

 

Placa base

Encara que en les proves està clar que un SSD millora a un HDD en un ordinador amb 9 anys a l’esquena, la placa base, almenys la d’aquest model concret, no està preparada per al SATA 6.0 Gb / s. Per això, després netejar el SSD, l’hem instal·lat en un ordinador actual que sí aprofita tot l’ample de banda de la interfície.

 

A continuació, us deixem el resultat amb una de les mateixes proves que hem passat al SSD en el portàtil Acer del 2009:

 

Així es comporta el 860 EVO en un portàtil actual.

 

I així va el SSD 860 EVO de Samsung en un portàtil del 2009.

 

Això és interessant, ja que està clar que era la placa del Acer la qual limitava la velocitat del SSD EVO 860 de Samsung i en una placa més moderna, la velocitat és més gran. Però més interessant és veure que, encara que limitada, no hi havia pèrdua de paquets i el rendiment era el màxim que la placa en qüestió suportava.

 

En resum

 

La conclusió és clara. Des del començament de la comparativa entre aquest SSD i el HDD, teníem clar que la millora havia de ser evident, però després d’anys treballant amb un SSD instal·lat, havia oblidat per complet que hi ha moments que no poden resumir-se en una xifra i que és , possiblement, la major diferència a l’hora d’usar un SSD.

 

Es tracta de l’experiència d’usuari més bàsica, com el poder deixar l’equip en repòs, aixecar la tapa i que al moment el PC estigui operatiu, es tracta de no veure temps de càrrega a l’hora d’obrir aplicacions i poder realitzar diverses accions alhora sense que el sistema avisi amb el clàssic ” no respon ” en algunes aplicacions.

 

Encara que pugui semblar que això és tasca de la RAM i el processador exclusivament, el disc dur / SSD té molt a veure. Si no, mireu aquests dos moments en què agafem al disc dur treballant al màxim.

 

En aquesta primera imatge, estàvem fent una prova de descompressió i, alhora, vaig intentar ficar-me a la carpeta de ” imatges ” per veure unes captures. Hi havia moltes alentiments i és que, com podeu veure, el disc estava treballant de manera intensa.

 

93% del HDD amb uns 60 MB / s de càrrega.

 

Quan vaig fer el mateix, perquè vaig replicar la situació per comparar amb el SSD, el resultat va ser molt diferent, i pot obrir qualsevol finestra sense que el SSD patís. Aquí teniu la càrrega del SSD en aquest moment:

 

Càrrega del SSD amb uns 330 MB / s.

 

Això és experiència d’usuari pura i dura que, al llarg del dia, farà que no ens frustremos amb el PC. I és que, en una època en què les consoles són molt ràpides i els mòbils també ofereixen una experiència molt fluida, és important que el nostre PC, amb el qual vam passar moltes hores, respongui a la perfecció. El simple fet de canviar el HDD per un SSD, millora l’experiència d’ús i, a més, té un parell d’avantatges addicionals.

 

Una dada irrellevant en un portàtil és el pes del disc. El SSD 860 EVO de Samsung pesa 44 grams pels 89 del HDD de Hitachi. No obstant això, no només pesa menys, sinó que és més segur portar els nostres dades en un SSD que en un HDD en un portàtil, ja que el SSD és més resistent davant les vibracions i el vaivé diari amb el portàtil en una motxilla.

 

L’escalfament també és important, però en les nostres proves, no hi ha hagut massa diferència entre tots dos dispositius. El HDD ha tingut unes temperatures de 30 º en idle i 49º en càrrega. El SSD, 33º en idle i 45º en càrrega. No obstant això, el SSD recuperava la temperatura mínima molt abans que el HDD quan vam deixar de treballar intensament.

 

Al final, són dos detalls que no tenen massa importància en aquest cas, però ja que hi érem, hem volgut fer fins a l’últim punt en aquesta comparativa. El realment important és el que hem anat comentant durant tot el text, la diferència de rendiment entre un SSD i un HDD i, sobretot, la millor experiència d’usuari que vam aconseguir amb un disc d’estat sòlid.

 

 

Notícia original ComputerHoy  | “Así mejora un PC viejo al instalar un SSD”

Leave A Comment