Si t’acabes de comprar un disc dur i una vegada ho has instal·lat en el teu PC el teu ordinador et mostra que té una capacitat inferior a l’anunciada en la caixa del producte, no t’alarmis, això té una explicació.

L’explicació més senzilla és que la forma en la qual té el sistema operatiu de comptar l’emmagatzematge d’un disc dur, és diferent a la utilitzada per les empreses. Sí, diem explicar perquè el sistema operatiu al cap i a la fi explica quants 1/0 pot introduir en el nostre nou disc dur. Abans d’entrar en matèria, tens una forma de comprovar si el teu disc dur té o no la capacitat per la qual t’ho van vendre.

 

 

Com comprovar emmagatzematge del nostre disc dur.

Sigui el que sigui el teu disc dur:

 

  1. Reinicia el teu ordinador.
  2. Quan aparegui la imatge de la teva placa basi, pressiona <F2> o <F12> segons model.
  3. Amb aquest procediment s’obrirà la BIOS, a la primera pàgina sol aparèixer la informació general del disc dur i aquí sortirà la seva capacitat mostrada en el mateix format que els fabricants.

 

Per què es mostra diferent en el sistema operatiu?

 

En informàtica tota la informació sol utilitzar-se en binari, també cridada base 2, i que la informació es manegi en binari i no en decimal, base 10, és el motiu pel qual se’ns mostra diferent la informació en un costat i un altre.

El mes important és que malgrat el que es mostri: sempre tindrem la mateixa capacitat. De fet, la tendència dels fabricants per renombrar les unitats utilitzades per expressar l’emmagatzematge: abans un kilobyte (KB) eren 1024 bytes, no obstant això, ara són 1000 bytes, han fet que es creu una nova unitat el kibibyte (KiB), para representar els 1024 bytes.

Pel que si compres un disc dur d’1TB, significarà que en el seu interior hi haurà 1000 Gigabyte (10^12 bytes), que el sistema operatiu mostrarà com 931,323 Gibibytes.

 

 

Però el sistema operatiu no posa GiB ni Gibibyte

 

Per desgràcia, el Kilo, Giga i Tera Bytes s’han usat històricament tant en base 2 com en base 10. El que pot portar a la confusió a moltes persones i ja sabem el difícil que és adaptar-nos a les coses noves.

Un sistema operatiu jamas podrà mostrar el valor d’un disc dur en decimal (sense conversions) ja que està fet en binari i totes les seves operacions es duen a terme en binari. El que si podria fer-se és que es renombrase la unitat en la qual un sistema operatiu mostra la informació per acomodar-se a les noves tendències.

 

Particions ocultes

 

Eh! Però segons aquest càlcul ami el meu disc dur em segueix dient que té menys capacitat. Sí, però això també pot deure’s a particions ocultes. Tingues en compte que els sistemes operatius poden – sempre ho fan – quan s’instal·len, ja sigui per fer una còpia de seguretat o per guardar informació important del sistema. Assegura’t d’estar buscant la informació en el lloc apropiat:

– En el cas de Windows, aquesta informació es troba en l’Administrador de discos.

 

 

– En macOS, sobre est Mac > Emmagatzematge

 

 

 

 

Notícia original HardZone | “Por qué un disco duro o SSD tiene menos GB de los que pone en la caja”

Leave A Comment