T’imagines recarregar la bateria del mòbil amb el senyal WiFi? Encara és ciència-ficció, però els científics ja han aconseguit convertir un senyal de ràdio, el WiFi, en electricitat. Les implicacions són tremendes: energia transmesa a dotzenes de metres, sense cables.

 

Un equip d’experts de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), encapçalat pel professor d’enginyeria espanyol Tomás Palacios, ha presentat una tecnologia que aconsegueix convertir el senyal WiFi en electricitat. En el projecte també hi participa el professor Jesús Grajal, de la Universitat Politècnica de Madrid.

 

De moment, amb aquest sistema només s’aconsegueix una càrrega d’electricitat de l’ordre dels 40 MW, a partir d’un senyal WiFi de 150 MW, que ni de lluny és suficient per carregar el mòbil. Però si pot encendre una pantalla o alimentar sensors. Un primer pas molt important en on brilla per sobre de tot un nou material encara més avançat que el grafeno: el disulfur de Molibdeno.

 

Detall del dispositiu, amb la ‘rectena’ i el díode impresos al nanomaterial, sostingut porXu Zhang, un dels seus creadors

 

El que fa aquesta nova tecnologia és captar un senyal WiFi, que posseeix corrent altern, i convertir-la en corrent continu per mitjà d’una antena especial anomenada rectena o antena rectificadora.

 

La clau està en el material que permet obtenir l’electricitat contínua abans que el senyal passi de llarg. Es diu disulfur de Molibdè, i és igual de resistent, fi i barat de fabricar que el grafeno, però està format per tres àtoms, en comptes d’un.

 

Aquesta rectena només captura uns microvats d’electricitat, suficient per alimentar alguns sensors bàsics, però no per recarregar un mòbil, o alimentar-lo.

 

 

Però, què passaria si tinguéssim una paret, un pont o una carretera folrada amb una enorme quantitat de rectenas? Serien capaços de capturar l’electricitat dels senyals de ràdio que es mouen a través de l’aire, i alimentar llums o dispositius electrònics. De manera similar, en una casa o oficina.

 

La possibilitat de transformar senyals WiFi a electricitat té moltes implicacions. Per exemple, un pacient podria empassar una pastilla amb una d’aquestes rectenas, i quan estigui a l’interior de l’estómac activar amb un senyal WiFi, per a realitzar mesuraments mèdiques. Fins ara no es podia fer perquè qualsevol xip o sensor necessita una bateria, i el liti de les bateries és tòxic per als humans.

 

Encara està en fase de desenvolupament i encara no es coneixen les seves possibilitats, però aquesta tecnologia que converteix un senyal WiFi a electricitat, i el material que la suporta, el disulfur de Molibdeno, donaran molt que parlar en els propers anys.

 

 

Notícia original ComputerHoy  | “Científicos convierten la señal WiFi en electricidad, el móvil sin batería está más cerca”

 

Leave A Comment