L’objectiu principal que persegueix qualsevol usuari de PC (o Mac), sense cap dubte, és tenir una aplicació que retorni el nostre sistema als seus florents primers dies.

Però no és fàcil donar amb aquesta panacea de llarg recorregut que, amb cada neteja, retorni al nostre sistema a la casella de sortida. Entre altres raons perquè, més enllà de la caché i altres rudiments, tot sistema sofreix un desgast en el rendiment amb el pas del temps.

Els anuncis de sofware de productivitat van per tot Internet prometent assoliments sorprenents. Alguns només esborren dades o aquestes gegantesques cachés que els programes generen per emmagatzemar informació i operar amb major agilitat; uns altres creen una falsa sensació de velocitat limitant funcionalitats en els plugins; uns altres simplement aconsegueixen la meta inversa: ralentir el sistema en instal·lar barres d’eines i firewalls impredictibles.

 

Unes (Importants) Nocions Bàsiques

Abans de continuar, convé recordar que no existeix millor alternativa que conèixer els nostres equips a fons: saber què falla i per què, utilitzar els ajustos del PC para una mica més que afinar el volum. Aquí van un parell d’anotacions bàsiques:

 

  • El teu navegador guarda un historial, unes claus d’entrada i sortida de cada web —cookies— i un munt de dades sobre configuracions temporals. No oblidis donar-li un repàs cada cert temps esborrant l’historial i totes aquestes dades de apps, historial de descàrregues, contrasenyes, llicències de continguts multimèdia, etcètera.

  • Cada arxiu temporal compta amb una adreça única. De vegades els problemes vénen derivats pel volum d’arxius. Mai t’has preguntat per què triga més a copiar-se mil arxius que pesin 1MB cadascun que un únic arxiu de 1GB?

  • Les entrades de registre no vàlides (logs), igual que els accessos directe trencats —enllaçats a arxius que ja no existeixen— són un problema de lectura estèril. Alguna cosa similar pansa amb els arxius .DS_Store en Mac. Pots accedir a la caché d’Usuari des de la ruta “~/Library/*Caches”, a la caché de Sistema des de la ruta “/Library/*Caches” i als Arxius de Registre del Sistema introduint “~/Library/Logs”.

  • La fragmentació és un problema. Però més l’és el desordre. Per sort, els SSD actuals compten amb sistemes de lectura-anomenada d’arxius més eficaços.

  • Alguns programes compacten els registres, però comprimir un arxiu només afecta al volum físic, no al rendiment.

 

Iolo System Mechanic

System Mechanic és la versió lite amigable i indolora d’aquests programaris de protecció plens de pestanyes difícils d’entendre. No tots tenim per què conèixer el cor dels nostres equips. Aquest programari elimina els bloatwares, ajusta les connexions entrants/sortints, repara problemes de registres i millora la seguretat en analitzar la ruta de cada arxiu.

L’equip programador compta amb diferents solucions per a negocis, versions PRO pels més exigents, un antispyware personalizable i eines per rescatar arxius esborrats. Són potser la millor garantia que podem trobar al mercat en relació qualitat-preu.

 

 

AVG TuneUp

 

AVG TuneUp compta amb alguns detractors, però també és una eina benvolguda per la seva intuitividad. La interfície principal part amb cinc seccions: Manteniment, Accelerar, Alliberar espai, Reparar problemes i Totes les funcions.

Dins de cada secció podem trobar eines per alliberar espai, corregir fotos i arxius duplicats, excloure alguns arxius log o documents —on és usual crear arxius del mateix nom però diferent contingut— i definir la profunditat d’aquesta neteja, ja sigui duent-ho a terme mitjançant un esborrat segur (shred) o mitjançant una passada ràpida.

Al centre apareix un cercle que va omplint-se a mesura que anem completant aquestes seccions, segons donem forma als diferents processos de manteniment. Algunes de les seves virtuts més celebrades estan alguna cosa amagades, com les personalitzacions en portàtils —els punts de guardat, l’aprofitament de la bateria—. En general, poques alternatives més completes.

 

 

Glary Utilities

 

Seguim amb PC i arribem fins als passos de GlarySoft. Aquesta potent alternativa compta amb 23 idiomes i amb dos clics accelerarà l’arrencada de l’equip.

Però, a diferència de AVG, ofereix un rendiment superior a canvi d’una quantitat d’opcions de configuració idèntica. Compta amb més de 20 eines d’optimització i un preu: 28 euros. No obstant això, sempre pots provar la versió gratuïta per convèncer-te

 

 

CCleaner

 

Poques eines d’optimització i neteja són més populars. A pols s’ha transformat en un d’aquests pesos pesats que apareixen en les comparatives de rendiment. Piriform, els pares de Recuva o Speccy, també compten amb la seva pròpia versió per Mac. I, encara que ja no es pot usar en iOS, segueix comptant amb un èxit estès en Android.

La seva funció central és «fer espai», eliminant arxius no necessaris i guanyant espai en el disc dur, però també pot esborrar l’historial de cerques, optimitzar el registre, reduir errors en lectura de dades, assegurar la navegació amb encriptació d’incògnit i deshabilitar programes innecessaris —alguna cosa que també duu a terme AVG amb molta efectivitat, ideal per evitar arrencades automàtiques a l’inici de sistema—.

 

 

OnyX

 

Diuen que Mac no necessita optimització. No hi ha sentència més desencertada. I, si no ens creïs, pots provar OnyX durant un mes per analitzar els resultats.

L’equip de Titanium Programari cuida les seves eines per a tots els sistemes operatius de Macamb una app nativa que acarona funcionalitats i actualitzacions, que aconsegueix la perfecció a través de la seva àmplia personalització i automatització. Onyx és una aplicació certificada per la seva operativitat, ràpida, neta i completament gratuïta —encara que permet donacions—, disponible en un munt d’idiomes, que no instal·la malwares ni passarel·les de cobrament alternatives.

Cada vegada que comença la seva anàlisi, Onyxrevisa l’estructura del volum d’arrencada, verifica Permisos i permet reconstruir els LaunchServices. Si existeix alguna cosa malament dins del teu equip, Onyx ho detectarà. I realment s’aprecia l’espai i l’eficàcia, ja tinguis un iMac, un MacBook o l’última iteració de Mac Pro.

La seva màxima part d’una sèrie de mòduls (onze) que van des de la senzilla eliminació de cookies fins a l’ajust de paràmetres en el Docko el fons d’escriptori. Tot és revisat i reconstruït per evitar qualsevol forma de residu, ja sigui en instal·lacions trencades o descàrregues des del navegador que han quedat incompletes.

 

 

Bleach Bit

 

BleachBit segueix el deixant dels anteriors eliminant arxius innecessaris per alliberar aquest valuós espai en l’HD, però a més està optimitzat per netejar la caché personalitzada d’aplicacions com Adobe Reader, APT, Bash, Beagle, Chromium, Epiphany, Firefox, Flaix, GIMP, Google Chrome, Google Earth, Internet Explorer, Java, KDE, Openoffice.org, Opera, RealPlayer, Safari, visor de Second Life, Skype, VIM, XChat, Yum i d’altres més. Déu n’hi do.

Finalment, no ens agradaria donar per conclosa la recomanació sense un suggeriment extra: AppCleaner. En l’actualitat es troba per la seva versió 3.4 i la seva funció és molt senzilla: rastrejar i esborrar tots aquests arxius residuals que queden quan eliminem una aplicació (preferències de la app, registres, carpetes creades per emmagatzemar arxius…). És la forma més segura de donar per eradicada aquestes aplicacions que ja ni volem ni necessitem.

 

 

Notícia original Genbeta  | Estas son las aplicaciones que harán volar tu PC o MAC

 

Leave A Comment