Millorar el rendiment d’un ordinador, ja sigui sobretaula o portàtil, de manera directa, senzilla i econòmica, passa actualment per substituir el disc dur tradicional per una unitat SSD. Al preu que podem trobar-les actualment, és una solució que no requereix d’un gran esforç important ni econòmic. Almenys per a la millora que obtenim a canvi. Per exemple en un portàtil amb més de set anys i al qual hem deixat com a nou amb ajuda d’un SSD de tot just 50 euros.

 

Avantatges d’un SSD enfront d’un disc dur

Al pensar en canviar un disc dur clàssic per un SSD, el primer que ens ve al cap és la millora de velocitat que obtindrem. Però no és l’única.
Als temps d’accés molt reduïts i transferències a la màxima velocitat, que ens permeten executar aplicacions amb més rapidesa o copiar / moure arxius amb més celeritat, cal sumar-li que estem parlant d’unitats basades en memòries flaix que no disposen de parts mòbils, pel que són més fiables i resistents. Això fa que les caigudes dels equips no suposin un risc per a les pròpies dades (si el SSD no resulta danyat, és clar).

Sobre la fiabilitat amb el temps i GB d’escriptura, excepte en casos molt concrets, canviarem d’equip o unitat abans que l’actual comenci a fallar.

Els SSD són també discos silenciosos en el seu funcionament, i amb un consum molt reduït respecte als HDD clàssics, al no requerir moviment de cap part. Amb l’avanç en la capacitat amb què podem aconseguir-los sense que la diferència de preu sigui molt gran pel que fa als discos clàssics i una creixent fiabilitat, no hi ha motiu per no comptar amb un SSD al nostre sobretaula o portàtil.

 

Diferències de velocitat entre SSD i un disc dur

Encara no has quedat convençut dels avantatges dels SSD en la teva sobretaula o portàtil? A Xataka han estat unes setmanes executant jocs, provant programes i realitzant tasques habituals amb un portàtil amb uns quants anys a l’esquena, tant amb un HDD clàssic com a unitat principal, com amb un SSD.
El resultat és una comparativa en velocitat d’execució de programari i tasques entre un mateix PC amb un disc dur clàssic o un SSD.Ssd Speed

Per completar la prova han realitzat la mateixa acció però amb un equip actual i dedicat al gaming. Així podrem valorar per quines tasques en concret resulta més beneficiós optar per un SSD tant en equips antics com en els més actuals.

Equips de prova

Per a la comparativa entre el funcionament d’un equip amb anys a l’esquena quan vam intercanviar el HDD per un SSD, “ressuscitem” un portàtil Acer Aspire 8942G amb més de 7 anys d’antiguitat i al que recentment hem realitzat un trasplantament d’un SSD bàsic de 120 GB (1 Sandisk que costa només 50 euros). No necessitàvem una unitat millor ja que no podríem treure-li partit per la compatibilitat SATA del portàtil.
Si el teu PC és antic, valora més encara el preu del SSD perquè és probable que amb un de molt bàsic et sigui suficient per treure-li partit. I ull al consum respecte a un HDD.
Aquesta nova unitat substitueix un dels dos HDD amb què comptava aquest equip. Deixem un dels vells HDD de 320 GB com emmagatzematge de dades i suport de la unitat SSD on instal·lem el sistema operatiu. Per l’antiguitat de l’equip vam optar per instal·lar per al test una còpia de Windows 7, idèntica en les dues unitats per poder executar i realitzar proves amb la mateixa base programari.

Instalando el SSD en el pc de sobremesa

La segona prova té com a protagonista el mateix PC de capçalera que en les nostres últimes proves de maquinari: el ASUS G11 que compta amb un equipament base conformat per l’Intel Core i7 6700 (Skylake) a 3.4 Ghz acompanyat de 16 GB de memòria RAM DDR4 2126 MHz i una gràfica Nvidia GTX980.
Per als test i experiència amb el PC actual instal·lem dues imatges de Windows 10 idèntiques, una en un disc dur clàssic d’1 TB i una altra en un SSD de la mateixa capacitat. I ens vam posar a jugar i treballar.
Els discos durs davant els SSD
La comparativa de velocitat entre els dos discos enfrontats té la seva base en les especificacions de velocitat de cada un d’ells. No oblidem tampoc altres valors importants a llarg termini com el consum en funcionament.
En el cas del portàtil Acer, aquests són els dos discos durs enfrontats. El model clàssic és de 5400 rpm.
Pel que fa al model de sobretaula més actual, la comparativa enfronta dos unitats amb capacitat d’1 TB. El Toshiba DT01ACA100 a 7200 rpm i amb consum d’uns 5 W i el SSD WD Blue nouvingut al mercat amb només 0,7 w.

Proves sintètiques

Després de la instal·lació dels discos en els seus corresponents llocs i la configuració idèntica dels sistemes operatius i programari, el primer que ens preguntem va ser si hauria diferències de rendiment amb proves sintètiques a l’usar un disc dur clàssic o un SSD.

Para comprovar-ho vam passar en els dos discos un seguit de benchmarks habituals ja en les nostres proves de components maquinari. Les proves van ser amb el test d’emmagatzematge del PCMark 8, el benchmark Home del mateix programa, així com amb el clàssic CrystaldiskMark que sempre fem servir en les proves de rendiment dels discos durs i SSD que van provar a Xataka.

En el cas del portàtil de Acer, la diferència de puntuació és molt destacada en el cas de CrystalDiskMark, tenint en compte la qualitat i tecnologies d’ambdós discos.Si fem la mateixa sèrie de test en l’equip ASUS més actual, les diferències no són tan abismals però sí significatives a l’ almenys sobre el paper i amb aquest tipus de programari. Les diferències executant aplicacions, jugant o copiant arxius, les dades que ens ofereixen els programes per mesurar el rendiment ens orienten però no completen l’experiència que volíem transmetre amb aquesta prova.

Test sintéticos

Toca ara veure en quines situacions més reals li podem treure partit a l’SSD. Si ens referim al portàtil Acer, les primeres diferències ja arriben des del mateix moment en què hem d’instal·lar el sistema operatiu. Com hem indicat la versió escollida és Windows 7, i mentre que quan vam realitzar la instal·lació en el disc dur l’operació ens porta 13 minuts, a l’repetir però usant el SSD com a unitat base, la velocitat augmenta considerablement i vam poder tenir-ho tot a punt a sol 8 minuts. El portàtil amb 7 anys d’antiguitat passa d’instal·lar Windows 7 en 13 minuts a fer-ho en només 8 minuts a l’usar un SSD. També a l’hora d’arrencar el sistema operatiu hi ha diferències. En el cas del portàtil d’Acer, amb Windows 7 en el SSD l’equip estava a punt a 7 segons, mentre que quan aquesta mateixa acció la realitzem amb la partició amb disc dur clàssic, el temps emprat pujava fins als 16 segons. Només per això ja valdria la pena invertir els 50 euros que costa la unitat SSD de Sandisk i els 3 minuts que emprem en canviar les unitats. Per les proves de rendiment del disc dur davant del SSD, en el cas del portàtil Acer, han seleccionat 5 escenaris diferents:

  1. Còpia de la ISO d’un joc amb 18 GB de capacidad
  2. Instal·lació de programari The Gimp
  3. Executar The Gimp obrint 18 imatges amb un total de 97 MB
  4. Comprimir 18 imatges amb un total de 97 MB
  5. Iniciar la reproducció d’un vídeo UHD de 4 GB amb VLCL a taula comparativa de rendiment del portàtil quan hem realitzat aquestes accions des del SSD o des de l’HDD són aquestes: SSD contra HDD en un PC actual per gaming.

Van decidir realitzar altres cinc proves similars però més exigents per comprovar l’avantatge real que en el dia a dia amb un PC amb configuració gaming té comptar amb una unitat SSD per al sistema operatiu. En aquest cas les cinc proves van consistir en:

  1. Còpia de la ISO d’un joc amb 18 GB de capacidad.
  2. Instal·lació del joc Màfia III
  3. Obrir 48 imatges RAW (en total 553 MB) amb The Gimp
  4. Descomprimir 3 GB amb un total de 3000 archivos
  5. Carregar partida guardada a The DivisionAdemás d’aquestes proves realitzem altres comparatives com iniciar LoL, amb resultats gairebé idèntics (10 segons del SSD per 13 segons del HDD) o obrir The Gimp tal qual (5 segons amb SSD pels 8 segons que va trigar el PC ASUS amb un HDD).

No hi ha dubte que, en un PC actual, un SSD és gairebé una cosa obligat, que si bé no marca les mateixes diferències que en equips més antics, s’agraeix la millora per petita que sigui. I com has comprovat amb les nostres proves, en el cas del portàtil, no podem estar més contents de la millora experimentada malgrat que no és capaç de treure tot el partit a una unitat SSD com la Sandisk.

 

Notícia original de Xataka “SSD contra disco duro: así mejora el rendimiento un portátil de más de 7 años con un SSD de 50 euros“.

Leave A Comment