Quan vas a configurar el teu compte de correu en un client de tercers, gairebé sempre veuràs que t’ofereix les dues mateixes opcions: fer-ho utilitzant IMAP o POP3 . Es tracta dels dos protocols de correu electrònic més populars que hi ha, encara que la manera en què funcionen i utilitzen els teus correus és força diferent.

Per això, sol ser important conèixer les diferències per triar el que millor s’adapti a com vols configurar el teu compte i que es gestionin els correus que queden al servidor. I això és precisament el que farem, explicar de forma ràpida i senzilla les diferències entre tots dos perquè l’elecció sigui el més senzilla possible.

 

Què són els protocols IMAP i POP3

El protocol IMAP (Internet Message Access Protocol) té com a principal característica que consulta els correus directament al servidor en el núvol de l’empresa amb la que tinguis el teu compte. Això permet que els correus quedin sincronitzats sense problemes si els utilitzes des de diferents dispositius o el client web del servei.

En canvi, la principal desavantatge de delegar completament en un servidor en el núvol és que en principi necessites connectar-te a Internet cada vegada que vols consultar el teu correu, i que has d’anar revisant el teu compte per no arribar al límit d’espai del servidor. Afortunadament, a dia d’avui aquests problemes estan ja solucionats per unes aplicacions de correu que et permeten descarregar els correus i revisar l’espai lliure que et queda en els servidors.

Pel que fa al protocol POP3 (Post Office Protocol 3), aquest es connecta amb el servidor on estan allotjats els correus i els descarrega tots al dispositiu en el qual tinguis configurat el compte, permetent llegir-los sense connexió. Quan descàrregues els correus aquests s’esborren del servidor, encara que també hi ha clients que eliminen aquest contratemps permetent conservar-los.

Per tant, tenim un protocol IMAP aparentment més avançat i òptim per a ser utilitzat des de diversos dispositius, alguna cosa important en una època de smartphones convivint amb ordinadors. D’altra banda el POP3 pot semblar una mica més rudimentari, però pot oferir alguns avantatges a determinats tipus d’usuari.

 

Avantatges i desavantatges de IMAP i POP3

IMAP

POP3

AVANTATGES
  • Els correus es queden al servidor
  • Es pot accedir a tots els correus des de qualsevol dispositiu
  • Els directoris que creguis en el teu programa de correu electrònic es crearan també al servidor, i seran sempre accessibles.
  • Comunicació bidireccional entre servidor de correu i client, els canvis fets des d’un dispositiu es veuen en els altres
  • Sempre és possible recuperar els correus
  • Més ràpid per descarregar els missatges només en fer clic sobre ells
  • No cal tenir molt emmagatzematge al servidor de correu
  • Major privacitat
  • Sempre podràs llegir els correus offline
  • Alguns clients impedeixen que els correus s’esborrin del servidor
DESAVANTATGES
  • Has de vigilar els límits d’espai del servidor.
  • Pot ser que en algun client de correu no funcioni bé offline
  • Els directoris i etiquetes que creus en el teu programa de correu electrònic es quedaran configurats només en aquesta aplicació, i ni a nivell de servidor.
  • Perill de perdre els correus.
  • En el cas de no esborrar els correus al servidor, en llegir un correu a un equip seguiran estant com no llegits en els altres
  • No funciona bé des de dos dispositius alhora

 

Com pots veure a la table, actualment el protocol IMAP és el que més avantatges ofereix. És el recomanat si vas a utilitzar un mateix compte de correu des de diversos dispositius , ja que aplica tots els canvis al servidor, i qualsevol carpeta o etiqueta que creus es sincronitzarà a la resta de dispositius.

El gran avantatge que tenia el protocol POP3 és la d’estar dissenyat per funcionar offline, però a dia d’avui la majoria de clients de tercers permet descarregar a nivell local els correus IMAP . Per tant, aparentment només li queda la basa del poc espai necessari, cosa que pot ser atractiu si fem servir algun servei amb memòria limitada més enllà de Gmail o Outlook.

Cada vegada que et connectes amb el teu client mitjançant POP3 llegeix tots els correus que tens allotjats en el servidor i els descarrega, el que fa que funcioni una mica més lent . A més, en general els correus s’esborren quan es descarreguen, pel que pot ser bastant caòtic utilitzar-lo en dos dispositius diferents.

I fins i tot en el cas que el teu client permeti no esborrar els missatges del servidor, el que facis a nivell local no es sincronitzarà en línia, de manera que els canvis no els apreciaràs quan et connectis des d’un altre dispositiu. Anem, just el contrari del que passa amb el protocol IMAP.

Tot i aquests desavantatges, el POP3 encara pot ser una bona opció per als que volen maximitzar la seva privacitat . Per tant, si no vols que els teus correus quedin emmagatzemats i sempre sincronitzats en els servidors d’una empresa tercera, potser t’interessi recórrer a aquest protocol.

Però per tota la resta, en la majoria de casos el més còmode serà sempre recórrer al protocol IMAP, sobretot quan estiguis utilitzant un compte a la qual vulguis accedir des de diversos dispositius alhora.

Notícia original Genbeta  | “Què és un correu IMAP i POP3 i en què es diferencien

Leave A Comment